Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
19 juli 2018 av GDJR i övriga hundfrågor (3 svar)
Plötsligt aggressiv mot vår andra hund

Hej,


Jag skulle gärna vilja ha lite rådgivning, kanske finns det någon där ute som har varit med om något liknande eller om man har några bra råd att ge. 


Vi har två tikar hemma, en Jack Russel 9 år och en Grand Danois som just blev 4. Allt har fungerat bra mellan de två, de har lekt med varandra och kommit bra överens, sovit tillsammans i samma bädd osv. För ungefär ett år sedan rök de ihop för första gången. Då kopplade jag ihop det med löp-tider och tänkte att det säkert var lite spänt just därför. De fick vara separerade en kortare period vid utfodring.


Under det senaste halvåret har det gått från att JR har varit lite dreglig om nacken till att det faktiskt gått hål vid 2 tillfällen. Det har inte alltid varit vid mat, utan kan också komma helt plötsligt när JR bara nosar i backen och strosar förbi den stora. I en tiondels sekund ser man hur Grand Danoisen spänner ögonen i den lilla och sedan smäller det. Som sagt, ett par punkteringar till i går.. Då fick dom en varsin bit knäckebröd - inget mer med det. Sedan flög plötsligt den stora på den lilla på samma sätt. Denna gång blev det en ficka under huden som fick sys och sätta drän, fram på bogbladet. Den stora tog tag över manken och ruskade om.


Nu går de skilda såklart och vi har hört med uppfödaren om det finns möjlighet till någon hjälp. Vi sa till henne som det var och att våra småbarn var i samma rum några meter ifrån, vi vågar inte ta några chansningar. Det räcker med att ett av barnen sitter på golvet och leker emellan och sedan rör sig medan den stora spänner ögonen i den lilla hunden. Det händer så lätt att de bara reagerar utan att veta vad de biter i riktigt..


Uppfödaren rådde oss till att ta bort henne så snart vi kunde. Det är inte normalt eller önskat beteende för en Grand Danois (eller såklart någon hundras öht) och har dom väl börjat så är det svårt att lite på dom. Sedan sa hon också att man aldrig kan veta om det slår slint och hon går på ett barn. Hon sa att hon varit med om ett par GD där det 'slagit slint' eller varit något fel/tumör mm och dom blivit så agressiva. Till skillnad från terrier som brukar visa genom att lyfta på läppen osv så kommer dessa attacker från absolut tystnad och väldigt plötsligt.


 


Jag undrar om det finns någon annan som varit med om något liknande? Bör man avliva eller finns det möjlighet att hitta en fodervärd trots att jag inte kan lova att hon funkar med andra hundar i hemmet eller barn. Hon har hittills varit SUPERSNÄLL mot våra barn, är inte orolig så, bara att dom ska råka vara i vägen. Men hur kan det komma sig att hon ger sig på vår andra hund som funnits i hennes liv enda sedan hon kom till oss som 13-månaders? Om hon skulle må dåligt eller ha ont (har inte visat något), har hon ändå gått över gränsen och går inte att lita på?


 


Långt inlägg men hoppas det finns någon som orkar läsa.. Tack på förhand. / Ledsen matte


Som medlem kan du här läsa lite kort info om GDJR och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Lona
Medlem 2012-01-09
#1 19 juli 2018 av Lona Re: Plötsligt aggressiv mot vår andra hund

Börja med att kolla upp henne hos veterinär men när ni ringer så säg att det är en smärtutredning, inte att hon eventuellt har kass mentalitet - då går det inte på försäkringen.
Har inte GD problem med bla hjärtat, förutom lederna?
Hur ser det ut där i släkten?
Utöver allmän koll, ta även prover för fästingburna sjukdomar. 
Gå gärna till en duktig hundfysio också, de kan ofta hitta fel i mjukdelarna som veterinärer missar.
Det kan vara någon helt banal grej som en halsinfektion som får hunden att reagera på det viset, likväl som smärta eller annan sjukdom. Däremot är det faktiskt ytterst sällan en hjärntumör, då brukar det dessutom visa sig på andra sätt - inte genom aggressivitet.


Hur funkar hon för övrigt i vardagen? Vad gör ni, hur mycket aktiveras hon, verkar hon trivas med livet? Någon grej ni har märkt som har ändrats över tiden? Det kan vara vad tusan som helst, något som ni inte förknippat med attackerna.
En del hundar fixar inte riktigt familjelivet med stökiga småbarn som busar runt och allt ståhej som kan bli i en barnfamilj. Har den biten ändrats det senaste året? Tänker att barnen växer (och förmodligen busar mer eller mindre) i olika faser.

En rätt aktiverad hund i lagom mängd kan göra stor skillnad mot en fel/för lite/för mycket aktiverad hund, det kan lika gärna bli för mycket av det goda så att säga så det slår över i stress. Se över den biten med!


Du nämnde löp, var det hon eller JRT som löpte (är det också en tik?). Svajar humöret med löpcyklerna?
Om det finns ett samband med löp och skendräktiget så kan ni givetvis testa att kastrera.
Det kanske inte hjälper, det kanske till och med blir värre men man griper ju efter halmstrån.


Träffa gärna en hundinstruktör av något slag som kan se er och hunden, gärna tillsammans med terriern. Dock finns det oerhört mycket konstigt folk och konstiga metoder därute, sålla noga, ifrågasätt och utsätt absolut inte hunden för något ni är det minsta tveksamma till.
Och för Jösse namn - titta inte på Cesar Millan på tv!!! (Eller titta på honom i avskräckande syfte, hur man inte läser och tränar hundar!)


Om ni sedan kollat allt hos hunden och inte hittat några fel så vet ni i alla fall att ni gett det en chans.
Sen så ja, ni får fundera. 
Jag har varit i en liknande sits, dock hade jag inga småbarn för i så fall hade jag sannolikt resonerat annorlunda.
Jag behöll min hund tills hon blev gammal men med handen på hjärtat så insåg jag när hon var borta hur fruktansvärt jobbigt det hade varit att alltid leva på spänn och ha ögon i nacken. Hamnar jag i samma situation igen så hoppas jag faktiskt att jag har styrkan att avliva hunden.


Det är stor skillnad på att bita er andra hund och att flyga på barnen, det håller jag med dig om - men också att barnen kan komma emellan och det kan gå riktigt illa. Ett barnansikte är dessvärre i "rätt" bithöjd. 
När barnen blir lite äldre så kan det också vara svårt att se till att alltid ha hundarna åtskilda, en grind är så lätt att glömma att stänga när man är liten... De kommer ju även att ha kompisar på besök så småningom vilket komplicerar situationen ytterligare.
Ärligt talat så tycker jag inte att det är riktigt juste mot hundarna heller att någon alltid måste vara "utanför" så att säga.


Jag hade inte vågat omplacera, såvida jag inte hittade ett hem hos någon jag kände väl. Alltför många hundar omplaceras, hamnar fel, fortsätter med sitt problembeteende varpå de hamnar i nästa hem, och nästa, och nästa. Det slutar ofta i katastrof och en enkelbiljett till veterinären.
Det vill ni inte utsätta er hund för, i så fall är det enligt min åsikt bättre att ni tar det svåra beslutet och låter hunden somna in. Helt krasst, en död hund lider inte.


Hoppas att ni hittar en vettig anledning som går att åtgärda, jag bollar gärna mer med er om detta! 

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#2 22 juli 2018 av hundöga återkomst Re: Plötsligt aggressiv mot vår andra hund

Något måste vara fel, som den andra vovvenet medlemen skrev. En grand.d. som inte går ihop med andra hundar är svår att hantera. När tikar går in i slagsmål, kan sluta i dödlig utgång.. De slåss på ett annat sätt än hanar kan göra. Hade en granne med två tikar som var de bästa vänner och det bara smällde till en gång och ena tiken blev ihjälbiten.  Då sas det, att tikar kan slåss på det sättet.

Svara på detta inlägg

ygdrsil
Medlem 2012-04-29
#3 10 augusti 2018 av ygdrsil Re: Plötsligt aggressiv mot vår andra hund

Det framgår inte tydligt att båda är tikar, men jag förutsätter det.
Det handlar om rangordning. En 9-åring som tappar pondus och en 4-åring med tilltagande kaxighet. Det handlar bara om de två. Det kan smälla när som helst. Den yngre tiken kommer att bita ihjäl den äldre.
Försök att hitta någon som kan ta hand om JRT:n. Den har 5-6 år kvar att leva, det är ju en terrier, och är en helt underbar ras.
 När det gäller tikar brukar inte den svagare tiken ge sig.
Hanhundar däremot testar mera styrkan och den svagare viker ner.
Generellt. IRL kan det gå hur som helst.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hur ger man andra dos av Pro-kolin? Kommer inget..   [3] 10 sep: Lovely havamalt 11 sep: Lona Aggressiv/stressad hund   [5] 18 aug: mnda 22 aug: Atumn28 Funderingar på ras på en andra hund   [1] 24 jun: Emli 24 jun: Sussane Hundar som ej går med andra hundar i hundgårdar   [8] 5 feb: Lilo18 6 feb: Starcastle Hounds Andra hundar med Demodex...hur gick det?   [3] 13 jan: Blue19 26 apr: Anneli Hund aggressiv   [2] 25 nov: Humlan12 4 dec: ygdrsil Hysterisk hund i lek med andra hundar   [4] 1 nov: NilssonK 1 nov: Puddingpastejn Aggressiv 2-årig habe bits   [12] 10 sep: Lillamig 10 sep: aenima vår hund ær vældigt aggressiv mot hundar..   [6] 23 aug: Gimlet 25 aug: Gimlet Vilka går bra ihop med andra hundar o skäller inte   [6] 12 aug: Lojsie85 12 aug: Lojsie85
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Karelsk Björnhund | Finsk Spets | Schäfer | Chihuahua | Boxer | Dansk/Svensk Gårdshund | Jack Russell Terrier
© 1998-2020 Enfinia AB