Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
1 augusti 2018 av Charlietibbe15 i vård & skötsel (15 svar)
Ger min hund för mycket mat..

Hej!


Jag vill börja med att be er att inte bli arga eller kommentera elaka saker, för jag vet mycket väl att det här är mitt eget fel och att ag gör fel. Jag skäms otroligt mycket och vill be om er hjälp med den här situationen. 


jag har en tibetansk spaniel på 3,5 år som är överviktig. Enligt rasstandarden ska rasen väga mellan 4-7 kg, Charlie vägen 10 kg. Han var störst i kullen bland sina två bröder och är en stadig kille (vilket jag för övrigt tycker är vackert på hanhundar, de ska vara lite maffiga) men vi (jag) har ett problem. Jag har lyckats vänja honom att när han står å gräver på mattan eller krafsar på t.ex byrån där dentastix finns så blir jag ibland så sjut irriterad så till slut får han något. Han äter ”en näve” mat till frukost (just nu royal canins satiety small breed) på morgonen, sen om jag jobbar får han även en näve när jag kommer EM. Två timmar senare en liten näve igen, tre timmar efter en näve till. Jag mäter inte maten. Är jag hemma hela dagen får han små nävar lite oftare över det. Han får kanske 2 dentastix om dagen, lite ost i ett märgben han får gräva ut, äter kanske totalt 3-4 frolic om dagen. Han får alltså ALLDELES ALLDELES för mycket att äta. Han är bog inte egentlge. Särskilt hungrig utan mer uttråkad. Ibland när han går ill matskålen och ”drar i den” medan jag håller på koncentrera mig på annat så får han litegrann men ibland går han och lägger sig sen utan att äta. Det handlar nog lite om uppmärksamhet också. Värst är det när jag sätter mig vid min målarbok eller korsord, då ska han ”bråka” med mig. Om jag t.ex diskar eller plockar undan ligger han snällt och tittar på eller vilar i ett annat rum. 


Jag vet att jag först och främst måste ha mer tålamod och inte ge efter, men jag vill ju vara ”snäll” (det är inte snällt att övergöda sin hund). Ibland har jag brutit av några små frolic bitar och fått honom att ”Göra konster” alltså han får kommandon innan han får bitarna vilket gör honom lite lugnare oftast. 


Har någon av er nån idé på hur jag kan lösa den här situationen? Alla tips uppskattas! Allt från att öka tålamod till att hålla sig till att mäta maten och hitta på andra aktiviteter åt honom. Veterinären har sagt att han ingen mår dåligt att att väga runt 8 kg, men 10 kg är för mycket. Långpromenader fungerar inte just för tillfället ingen här jobbiga värmen. När det blivit svalare kommer jag successivt att börja gå längre promenader med honom igen. 


 


Det här blev ett väldigt långt inlägg, men jag kände att jag ville skriva ner allt för att få mer hjälp.


tack på förhand från emma


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Charlietibbe15 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

syteryster
Medlem 2017-06-30
#1 1 augusti 2018 av syteryster Re: Ger min hund för mycket mat..

Hej!
Att promenera bort en övervikt är i princip omöjligt ex behöver en människa förflytta sig 10 km för att bränna av en kanelbulle som tar 60 sekunder att äta  . Dessutom är det påfrestande för leder att motionera (promenera/springa) med en övervikt. Du nämner att hunden är uttråkad - låt honom aktivera sin hjärna. Det är betydligt mer krävande för hunden att jobba med knoppen än kroppen. Jag har själv en hund som är kastrerad och matfrisk (golden/lab), han kan sälja sin själ för en forderkula. För att hålla vikten på vår hund mäter/väger jag dagens ranson av torrfoder, sen får han jobba för att få sin mat. Brukar även blanda in lite extra gott godis bland foderkulorna - för att få förväntan hos hunden - man vet ju aldrig om det är en foderkula eller en "gotta" som kommer ur mattes hand . Hur kan då hunden jobba för maten? Ex har du tillgång till en gräsmatta - kan du slänga ut en del av dagsransonen på gräsmattan, så får hunden helt enkelt nosa upp maten, ger både sysselsättning och tröttar hundens hjärna. Fungerar naturligtvis inomhus också - men det kan bli lite smulor kvar på golvet. När vi tränar hunden får han enbart blandningen av torrfoder och godis. Skulle det bli över något av dagsransonen får han denna i en aktivitetsboll eller i sin matskål. Skippa Dentastixen (tomma kalorier) och kör märgben där du petar bort märgen (märg är 100% fett). Du ger ju redan märgben med lite ost inuti – jag använder som omväxling även mager leverpastej på insidan av märgbenet, vilket är uppskattat av vår hund. Det finns även helt kalorifria nylonben ex detta. https://www.arkenzoo.se/nylabone-moderate-dental-chicken?52878.Så lite kort: Väg/mät upp dagsransonen av mat, ge hunden ”rensade” märgben med lite ost/leverpastej utsmetad på insidan, köp ett nylonben. Låt hunden jobba för maten: Nosa upp den, som belöning vid träning och i en aktivitetsboll.

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#2 1 augusti 2018 av Anneli Re: Ger min hund för mycket mat..

Bra att du ger Satietyfodret - det funkar - men VÄG upp dagsransonen. Det kan väl inte vara så svårt! En "näve" är ett flytande begrepp i mängdsammanhang...


En dentastix i rätt storlek (small?) om dagen ska det vara. Det är inte godis utan ett medel att hålla tandsten i schack. Göm dentastixen så att hunden får lketa efter den.


Det går utmärkt att ge en hel morot eller morotsslantar som godis. Likså små blomkålsbuketter. Passar det inte hunden så ge inget annat. Hundar behöver inte godis stup i kvarten och du får lära dig att stå emot bedjande ögon och krafs. Jag har ständigt hungriga retrievrar med stora ögon och bedjande blickar men jag är rätt immun numera.


Ost är kaloririkt och motarbetar allt du vill uppnå med satietyfodret så det går bort.


Satietykulorna kan du emellanåt sprida ut på gräs eller köksgolv så att hunden får arbeta för födan.


Till sist: gör som man gör i Viktväktarna. Gå och väg hunden på närmaste veterinärklinik en gång i veckan . Samma dag samma tid om möjligt. Det brukar gå väldigt bra om man talar i receptionen att hunden är satt på viktminskning.

Svara på detta inlägg

AndyPandy
Medlem 2015-07-26
#3 2 augusti 2018 av AndyPandy Dentastix

Jo, dentastix är just godis. En pinne gjord av spannmål, nästan garanterat dåliga fetter och lite annat krafs håller knappst tandtrollen borta. Snarare blir de väl glad av det kladdiga mjöltillskottet.


Till OP: du ger ju själv svaret när de beskriver problemet. Du ger för mycket mat och stimulerar hunden för lite.


En hund behöver inte äta med några timmars mellanrum. 2-3 gånger per dag räcker. Speciellt om du inte ger den en massa spannmålsguck som RC-fodret du använder också innehåller. Ge hunden näringsrik mat istället men i lagom portioner så blir den säkert både gladare och piggare och står sig längre.


Till belöningsgodis kan du torka små bitar av magert kött (inte för att fett är kaloririkt utan för att det härsknar). Billiga bitar som hjärta är mums för hundar. Eller stek upp köttfärs så det blir små klumpar, ha i en påse i frysen och ta ut så mycket du behöver.

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#4 2 augusti 2018 av Anneli Dentastix fungerar utmärkti hundkäften och du bör

Informera dig bättre innan du slänger ur dig tvivelaktiga och  ogrundade synpunkter på såväl dentastix som hundfoder som innehåller spannmål.      


Jag borstar tänderna på mina hundar, men emellanåt har jag haft en och annan hund som tvärvägrar alla försök till borstning. Jag har en sådan hund nu. Han springer och gömmer sig bakom TV-soffan elle flyr ner i källaren bara jag visar tandborstattiraljerna. De övriga två hundarna lägger snällt sina huvuden i mattes knä och liksom njuter av den totala uppmärksamheten och belöningskliet som kommer efteråt.


I det läget är Dentastix bra att ta till. Det är inte godis även om hunden i fråga njutningsfullt tuggar i sig stången. Nästan fettfritt, inget socker, Inte många kalorier ca 80 i en stor stång. Formen är oväsentlig, likaså tiden det tar att smälla i sig modell Large. Det är ämnena natriumtripolyfosfat och zinksulfat som är av betydelse här. Inga direkt supertrevliga ämnen om man intar dem var för sig i större mängder, men det gäller inte här. Vet du förresten vad tandkrämer och munsköljer för humanbruk innehåller? Det kan du ju kolla och sedan borstar du kanske dina tänder med grovsalt i stället... I och för sig inte helt ofarligt det heller.


Dessa två ämnen binder kalcium i saliven och därmed avstannar eller minskas väsentligt bildandet av det plack som i ett senare skede hårdnar till tandsten eller bygger på redan befintlig tandsten.


Den tandborstskraja sjuåriga hunden har fina tänder och fint tandkött och det kan jag nog tacka den dagliga stixen för.

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#5 2 augusti 2018 av Gurkans Re: Ger min hund för mycket mat..

Detta är ju lite av samma problematik som vi själva har när vi använder mat som lösningen på det mesta. Är man uttråkad så äter man. Är man glad så äter man. Är man ledsen så äter man. Har man varit duktig, så äter man. Har man misslyckats så äter man. Skillnaden här är bara att det är du som styr vad din hund äter, så det borde vara lätt att inte mata honom hela tiden.


Du får helt enkelt ta tag i dig själv och bara ge hunden den foderranson den ska ha per dag. Vill du ge godis, ta av dagsransonen av maten och ge. Eller varför inte ge råa grönsaker som godis till hunden? En bit rå morot brukar ofta uppskattas (nej, morötter är inte sockerstinna, vilket många verkar tro och hundar tar ändå inte upp näring ur råa grönsaker då de inte har ett matsmältningssystem som är gjort för det) och en bit rå morot håller tänderna lika fina som Dentastix.


Din hund kommer inte att älska dig mindre för att du inte visar din kärlek genom mat.

Svara på detta inlägg

username
Medlem 2017-11-04
#6 5 augusti 2018 av username Re: Ger min hund för mycket mat..

Övervikt hos hundar fungerar i princip samma som för oss människor. Kost och motion är nyckeln. Ge din hund mindre mat och motionera honom mer. Är det för varmt för hunden att vara ute, gå och bada med honom istället.


Lycka till!

Svara på detta inlägg

ygdrsil
Medlem 2012-04-29
#7 9 augusti 2018 av ygdrsil Re: Ger min hund för mycket mat..

Kolla om den äter morötter. Alt. kok tärnade morötter i buljong .
Ge halva fodergivan, fyll på med morötter. Köp inget dyrt foder, det är inte bättre baa dyrare.


 

Svara på detta inlägg

AndyPandy
Medlem 2015-07-26
#8 14 augusti 2018 av AndyPandy Re: Dentastix fungerar utmärkti hundkäften oc...
          Dentastix fungerar utmärkti hundkäften och du bör
          

Informera dig bättre innan du slänger ur dig tvivelaktiga och  ogrundade synpunkter på såväl dentastix som hundfoder som innehåller spannmål.      


Jag borstar tänderna på mina hundar, men emellanåt har jag haft en och annan hund som tvärvägrar alla försök till borstning. Jag har en sådan hund nu. Han springer och gömmer sig bakom TV-soffan elle flyr ner i källaren bara jag visar tandborstattiraljerna. De övriga två hundarna lägger snällt sina huvuden i mattes knä och liksom njuter av den totala uppmärksamheten och belöningskliet som kommer efteråt.


I det läget är Dentastix bra att ta till. Det är inte godis även om hunden i fråga njutningsfullt tuggar i sig stången. Nästan fettfritt, inget socker, Inte många kalorier ca 80 i en stor stång. Formen är oväsentlig, likaså tiden det tar att smälla i sig modell Large. Det är ämnena natriumtripolyfosfat och zinksulfat som är av betydelse här. Inga direkt supertrevliga ämnen om man intar dem var för sig i större mängder, men det gäller inte här. Vet du förresten vad tandkrämer och munsköljer för humanbruk innehåller? Det kan du ju kolla och sedan borstar du kanske dina tänder med grovsalt i stället... I och för sig inte helt ofarligt det heller.


Dessa två ämnen binder kalcium i saliven och därmed avstannar eller minskas väsentligt bildandet av det plack som i ett senare skede hårdnar till tandsten eller bygger på redan befintlig tandsten.


Den tandborstskraja sjuåriga hunden har fina tänder och fint tandkött och det kan jag nog tacka den dagliga stixen för.

Du kan ju fråga din egen tandläkare nästa gång du är där om han/hon tycker mjöl är bra för tänderna. :-D


De flesta hundfoder innehåller spannmål, så stixen gör nog varken till eller från. Men att säga att de är nyttiga och bra för tänderna - nä du, det är nog du som ska informera dig istället för att lyssna på reklambudskap.


 

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#9 14 augusti 2018 av pipilotta Re: Ger min hund för mycket mat..

Dentastix är godis inget annat. Ska inte ha någon effekt på tandstatus, tandsten mm. Tyvärr har jag glömt bort källan men jag tror på det. Dessutom gillar inte min hund det heller. Hon har fri tillgång till foder och verkar kunna reglera det hela. Hon väger 7 kg nu precis som hon gjorde som 1-åring. Tror inte att det är värst bra att väga mat, hund eller liknande, bara stressande. Ta bort all godis och ge enkel hund/människomat och så får ni springa lite extra....Lycka till!

Svara på detta inlägg

Charlietibbe15
Medlem 2018-08-01
#10 24 augusti 2018 av Charlietibbe15 Re: Ger min hund för mycket mat..
          Re: Ger min hund för mycket mat..
          

Hej!
Att promenera bort en övervikt är i princip omöjligt ex behöver en människa förflytta sig 10 km för att bränna av en kanelbulle som tar 60 sekunder att äta  . Dessutom är det påfrestande för leder att motionera (promenera/springa) med en övervikt. Du nämner att hunden är uttråkad - låt honom aktivera sin hjärna. Det är betydligt mer krävande för hunden att jobba med knoppen än kroppen. Jag har själv en hund som är kastrerad och matfrisk (golden/lab), han kan sälja sin själ för en forderkula. För att hålla vikten på vår hund mäter/väger jag dagens ranson av torrfoder, sen får han jobba för att få sin mat. Brukar även blanda in lite extra gott godis bland foderkulorna - för att få förväntan hos hunden - man vet ju aldrig om det är en foderkula eller en "gotta" som kommer ur mattes hand . Hur kan då hunden jobba för maten? Ex har du tillgång till en gräsmatta - kan du slänga ut en del av dagsransonen på gräsmattan, så får hunden helt enkelt nosa upp maten, ger både sysselsättning och tröttar hundens hjärna. Fungerar naturligtvis inomhus också - men det kan bli lite smulor kvar på golvet. När vi tränar hunden får han enbart blandningen av torrfoder och godis. Skulle det bli över något av dagsransonen får han denna i en aktivitetsboll eller i sin matskål. Skippa Dentastixen (tomma kalorier) och kör märgben där du petar bort märgen (märg är 100% fett). Du ger ju redan märgben med lite ost inuti – jag använder som omväxling även mager leverpastej på insidan av märgbenet, vilket är uppskattat av vår hund. Det finns även helt kalorifria nylonben ex detta. https://www.arkenzoo.se/nylabone-moderate-dental-chicken?52878.Så lite kort: Väg/mät upp dagsransonen av mat, ge hunden ”rensade” märgben med lite ost/leverpastej utsmetad på insidan, köp ett nylonben. Låt hunden jobba för maten: Nosa upp den, som belöning vid träning och i en aktivitetsboll.

Tack så mycket för svar. Jag ska verkligen göra en förändring nu.  Han har ett litet ”pussel” från Nina ottoson som han ibland får bitar av frolic i , men han är ju så himla smart så det är ingen match för honom längre. Jag har sett de där bollarna och ska nog testa en sån. Och då enbart ge hans foder eller dra av från fodret om han får något annat

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Valp gnäller mycket   [1] 15 aug: Lolli12 16 aug: aenima Hur mycket begränsar en hund livet?   [10] 18 mar: Emmela 19 mar: Bambikill Mindre ras med mycket GO!   [2] 11 nov: Elizo001 27 nov: -Aslan pwd- Hur mycket motion vågar jag ge min chihuahua?   [4] 7 okt: lillamini 8 okt: hundöga återkomst Hund som dricker för mycket   [4] 23 sep: Lolli12 24 sep: TindraFreya Valp som skäller mycket   [4] 28 aug: hejsansvejsan 28 aug: hejsansvejsan Hur mycket kostar det att ha en hund?   [14] 24 aug: doggos 29 aug: EWN64 jobbig unghund stressar upp sig för mycket?   [5] 19 aug: username 21 aug: hundöga återkomst Hur mycket formas hunden av oss?   [0] 28 maj: Voff 92 för mycket för en valp?   [11] 9 feb: username 17 feb: username
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Boxer | Golden Retriever | Chihuahua | Dvärgpinscher | Labrador Retriever | Finsk Lapphund
© 1998-2019 Enfinia AB