Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
1 augusti 2018 av Charlietibbe15 i vård & skötsel (15 svar)
Ger min hund för mycket mat..

Hej!


Jag vill börja med att be er att inte bli arga eller kommentera elaka saker, för jag vet mycket väl att det här är mitt eget fel och att ag gör fel. Jag skäms otroligt mycket och vill be om er hjälp med den här situationen. 


jag har en tibetansk spaniel på 3,5 år som är överviktig. Enligt rasstandarden ska rasen väga mellan 4-7 kg, Charlie vägen 10 kg. Han var störst i kullen bland sina två bröder och är en stadig kille (vilket jag för övrigt tycker är vackert på hanhundar, de ska vara lite maffiga) men vi (jag) har ett problem. Jag har lyckats vänja honom att när han står å gräver på mattan eller krafsar på t.ex byrån där dentastix finns så blir jag ibland så sjut irriterad så till slut får han något. Han äter ”en näve” mat till frukost (just nu royal canins satiety small breed) på morgonen, sen om jag jobbar får han även en näve när jag kommer EM. Två timmar senare en liten näve igen, tre timmar efter en näve till. Jag mäter inte maten. Är jag hemma hela dagen får han små nävar lite oftare över det. Han får kanske 2 dentastix om dagen, lite ost i ett märgben han får gräva ut, äter kanske totalt 3-4 frolic om dagen. Han får alltså ALLDELES ALLDELES för mycket att äta. Han är bog inte egentlge. Särskilt hungrig utan mer uttråkad. Ibland när han går ill matskålen och ”drar i den” medan jag håller på koncentrera mig på annat så får han litegrann men ibland går han och lägger sig sen utan att äta. Det handlar nog lite om uppmärksamhet också. Värst är det när jag sätter mig vid min målarbok eller korsord, då ska han ”bråka” med mig. Om jag t.ex diskar eller plockar undan ligger han snällt och tittar på eller vilar i ett annat rum. 


Jag vet att jag först och främst måste ha mer tålamod och inte ge efter, men jag vill ju vara ”snäll” (det är inte snällt att övergöda sin hund). Ibland har jag brutit av några små frolic bitar och fått honom att ”Göra konster” alltså han får kommandon innan han får bitarna vilket gör honom lite lugnare oftast. 


Har någon av er nån idé på hur jag kan lösa den här situationen? Alla tips uppskattas! Allt från att öka tålamod till att hålla sig till att mäta maten och hitta på andra aktiviteter åt honom. Veterinären har sagt att han ingen mår dåligt att att väga runt 8 kg, men 10 kg är för mycket. Långpromenader fungerar inte just för tillfället ingen här jobbiga värmen. När det blivit svalare kommer jag successivt att börja gå längre promenader med honom igen. 


 


Det här blev ett väldigt långt inlägg, men jag kände att jag ville skriva ner allt för att få mer hjälp.


tack på förhand från emma


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Charlietibbe15 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

Charlietibbe15
Medlem 2018-08-01
#11 24 augusti 2018 av Charlietibbe15 Re: Ger min hund för mycket mat..
          Re: Ger min hund för mycket mat..
          

Bra att du ger Satietyfodret - det funkar - men VÄG upp dagsransonen. Det kan väl inte vara så svårt! En "näve" är ett flytande begrepp i mängdsammanhang...


En dentastix i rätt storlek (small?) om dagen ska det vara. Det är inte godis utan ett medel att hålla tandsten i schack. Göm dentastixen så att hunden får lketa efter den.


Det går utmärkt att ge en hel morot eller morotsslantar som godis. Likså små blomkålsbuketter. Passar det inte hunden så ge inget annat. Hundar behöver inte godis stup i kvarten och du får lära dig att stå emot bedjande ögon och krafs. Jag har ständigt hungriga retrievrar med stora ögon och bedjande blickar men jag är rätt immun numera.


Ost är kaloririkt och motarbetar allt du vill uppnå med satietyfodret så det går bort.


Satietykulorna kan du emellanåt sprida ut på gräs eller köksgolv så att hunden får arbeta för födan.


Till sist: gör som man gör i Viktväktarna. Gå och väg hunden på närmaste veterinärklinik en gång i veckan . Samma dag samma tid om möjligt. Det brukar gå väldigt bra om man talar i receptionen att hunden är satt på viktminskning.

Tack för svar! Jag vet, det är inte ett dugg svårt att bara plocka upp deciliternåttet och nu ska jag verkligen börja göra det. Morötter tyckte han om när han var yngre, ska testa att ge honom det nån gång. Och osten är det Slut med!!! Läste nånstans att en ostskiva för en hund är ungefär som en cheeseburgare för oss människor. Jag ska satsa 100% för att förändra mitt beteende för jag mår så dåligt när jag ser hur tjock han är och vet att det är mitt fel.. nu börjar hösten komma så vi ska börja gå lite längre promenader, pch öka successivt då han är rätt otränad nu efter den varma sommaren

Svara på detta inlägg

Charlietibbe15
Medlem 2018-08-01
#12 24 augusti 2018 av Charlietibbe15 Re: Ger min hund för mycket mat..
          Re: Ger min hund för mycket mat..
          

Detta är ju lite av samma problematik som vi själva har när vi använder mat som lösningen på det mesta. Är man uttråkad så äter man. Är man glad så äter man. Är man ledsen så äter man. Har man varit duktig, så äter man. Har man misslyckats så äter man. Skillnaden här är bara att det är du som styr vad din hund äter, så det borde vara lätt att inte mata honom hela tiden.


Du får helt enkelt ta tag i dig själv och bara ge hunden den foderranson den ska ha per dag. Vill du ge godis, ta av dagsransonen av maten och ge. Eller varför inte ge råa grönsaker som godis till hunden? En bit rå morot brukar ofta uppskattas (nej, morötter är inte sockerstinna, vilket många verkar tro och hundar tar ändå inte upp näring ur råa grönsaker då de inte har ett matsmältningssystem som är gjort för det) och en bit rå morot håller tänderna lika fina som Dentastix.


Din hund kommer inte att älska dig mindre för att du inte visar din kärlek genom mat.

Tack för svar. Jag ska satsa 100% för att förändra mitt beteende och mäta/väga maten. Han kommer aldrig mer i sitt liv få en ostskiva då jag läste att en ostskiva för en hund är nästan som en cheeseburgare för oss människor.. usch. Grönsaker ska jag testa, när han var liten tyckte han om morötter. 

Svara på detta inlägg

Charlietibbe15
Medlem 2018-08-01
#13 24 augusti 2018 av Charlietibbe15 Re: Ger min hund för mycket mat..
          Re: Ger min hund för mycket mat..
          

Övervikt hos hundar fungerar i princip samma som för oss människor. Kost och motion är nyckeln. Ge din hund mindre mat och motionera honom mer. Är det för varmt för hunden att vara ute, gå och bada med honom istället.


Lycka till!

Tack för svar. Han är en liten diva som avskyr att bli smutsig eller blöt. Jag får släpa ut honom när det regnar och han går flera kilometer runt lerpölar haha. Jag ska börja mäta/väga maten och nu när hösten kryper på kommer vi att kunna verkligen motionera nu när det är svalare ute och jag slipper oroa mig för att han ska bli uttorkad fort. 

Svara på detta inlägg

Charlietibbe15
Medlem 2018-08-01
#14 24 augusti 2018 av Charlietibbe15 Re: Ger min hund för mycket mat..
          Re: Ger min hund för mycket mat..
          

Kolla om den äter morötter. Alt. kok tärnade morötter i buljong .
Ge halva fodergivan, fyll på med morötter. Köp inget dyrt foder, det är inte bättre baa dyrare.


 

Tack för svar. Han åt morötter när han var yngre men det var ett tag sen jag testade ge honom det. Om han tycker om det ska jag prova blanda med maten! Satiety fodret blev tillfälligt då han blev väldigt konstig i magen av det, så nu har vi gått tillbaka till Acana. 

Svara på detta inlägg

Charlietibbe15
Medlem 2018-08-01
#15 24 augusti 2018 av Charlietibbe15 Re: Ger min hund för mycket mat..
          Re: Ger min hund för mycket mat..
          

Dentastix är godis inget annat. Ska inte ha någon effekt på tandstatus, tandsten mm. Tyvärr har jag glömt bort källan men jag tror på det. Dessutom gillar inte min hund det heller. Hon har fri tillgång till foder och verkar kunna reglera det hela. Hon väger 7 kg nu precis som hon gjorde som 1-åring. Tror inte att det är värst bra att väga mat, hund eller liknande, bara stressande. Ta bort all godis och ge enkel hund/människomat och så får ni springa lite extra....Lycka till!

Tack för svar! Jag ska satsa 100% på att förändra mitt beteende. Jag kommer att göra en ”cold Turkey” och ta bort ALLT processat godis. Alltså frolic o dentastix. Jag tror innerst inne jag med att dentastix egentligen är fullkomligt värdelöst när det gäller att ta bort tandsten.. nu när det börjar bli höst ch svalare ute så kommer vi kunna börja motionera gen. Han är väldigt lat men jag ska se till att göra promenaderna riktigt roliga. 

Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hur mycket begränsar en hund livet?   [10] 18 mar: Emmela 19 mar: Bambikill Mindre ras med mycket GO!   [2] 11 nov: Elizo001 27 nov: -Aslan pwd- Hur mycket motion vågar jag ge min chihuahua?   [4] 7 okt: lillamini 8 okt: hundöga återkomst Hund som dricker för mycket   [4] 23 sep: Lolli12 24 sep: TindraFreya Valp som skäller mycket   [4] 28 aug: hejsansvejsan 28 aug: hejsansvejsan Hur mycket kostar det att ha en hund?   [14] 24 aug: doggos 29 aug: EWN64 jobbig unghund stressar upp sig för mycket?   [5] 19 aug: username 21 aug: hundöga återkomst Hur mycket formas hunden av oss?   [0] 28 maj: Voff 92 för mycket för en valp?   [11] 9 feb: username 17 feb: username Är det här för mycket krav för en 5 månaders valp?   [5] 31 jan: username 3 feb: username
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Labrador Retriever | Chihuahua | Golden Retriever | Schäfer | Boxer | Bichon Havanais | Rottweiler
© 1998-2019 Enfinia AB