Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
8 augusti 2018 av Puddingpastejn i valpforum (5 svar)
Född till slyngel? Ingen belöning duger!

Ja, nu får jag äta upp att jag köpte en knasig welsh...


Vinga är en fantastisk hund på många vis, men vansinnigt självständig från dag ett och jag vet inte hur jag skall råda bot på hennes samarbets-förakt!


Redan när valparna var små och vi var hos uppfödaren på besök var hon väldigt lugn. Sist fram till allt, inte för att hon var rädd, utan för att hon var så sävlig och stannade och nosade på allt. Det fortsatte precis likadant hemma hos oss. Nu är hon 4,5 månader och helt absorberad i sin egen lilla värld. Det som gör det hela så svårt är att hon inte har något vidare föremåls- eller matintresse. Hon kommer om man ropar förutsatt att hon inte har något annat som är mer intressant i nosen.


Jag är tacksam för att hon är trygg i sig själv, hon kan vara ensam utan problem, hon reagerar inte för "läskiga" ljud eller saker. Positiv och framåt i alla lägen. Kan slappna av överallt och sova på bussen och på uteserveringar. Och i och med att hon inte är så intresserad av... ja, något, egentligen, varken tuggar hon på saker eller stjäl mat som är i nos-höjd. Men lite av den där valpiga mammigheten hade jag verkligen haft nytta av nu. Om jag står i köket och diskar kan hon helt sonika gå upp på ovanvåningen och lägga sig (vilket hon gjorde så snart hon lärde sig gå upp för trappan). Är vi ute och går och hon är lös kan hon gå åt ett helt annat håll, inte som att hon sticker på spår eller så, hon tar bara ut en riktning och lunkar på!? Trots mattes och husses tappra försök att rulla i gräset eller springa åt andra håller för att locka med henne. Tränar vi hemma i köket kan jag kanske få henne att sätta sig ner en gång eller två med en köttbulle framför nosen, men sen blir jag och godiset ointressant och hon går och gör något annat.


Trots detta har vi bra kontakt med varandra, i synnerhet ute. Hon ser mig, tar ögonkontakt ofta, men skiter helt enkelt i vad jag säger och gör. Och jag förstår henne, varför skulle hon lyssna? Inget av det jag kan erbjuda är ju speciellt roligt. Så ni som haft svårköpta hundar, vad har ni gjort? Tips mottages tacksamt!!


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Puddingpastejn och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

ygdrsil
Medlem 2012-04-29
#1 8 augusti 2018 av ygdrsil Re: Född till slyngel? Ingen belöning duger!

Du behöver hjälp, där har du helt rätt.
Möjligtvis kan du hitta någon vägledning i de 20 första sidorna i detta kompendium: http://landins-hund-katt.se/wp-content/uploads/2009/02/traningstips-utg3_01_siten.pdf

Ta kontakt med någon som vet hur man gör. 


Svara på detta inlägg

Puddingpastejn
Medlem 2009-09-10
#2 9 augusti 2018 av Puddingpastejn Re: Född till slyngel? Ingen belöning duger!

Tack, men jag försöker hålla det obehag jag utsätter min hund för till ett absolut minimum. Hårda metoder är föga konstruktivt för varken hundens allmäna välbefinnande eller relationen mellan hund och hundägare.


 


Kan rekommendera bland annat en artikel skriven av Deldalle och Gaunet (2014) på ämnet hårda/mjuka metoder. Länk nedan.
http://gsite.univ-provence.fr/gsite/Local/lpc/dir/gaunet/articles/Effects%20of%20two%20training%20methods%20on%20stress-related%20behaviors%20of%20the%20dog.pdf

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#3 9 augusti 2018 av Lona Re: Född till slyngel? Ingen belöning duger!

Tack! Tänkte skriva ett inlägg men det behövdes ju inte.

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#4 10 augusti 2018 av hundöga återkomst Re: Född till slyngel? Ingen belöning duger!

Om det inte finns något fysiskt fel, så kan man skönja vissa moment som kan vara nytta för rasens jobb egenskaper.  Den ska kunna vara lugn(tåla skott m.m) när den har spårat upp liggande vilt, så ägaren kan skjuta t.ex. fågel. och sedan apportera fågeln. Men det verkar som valpen/unghunden inte  villig att samarbeta just nu( som krävs av rasen) och kan vara inne i en påbörjad hormonfas.  Jobba med lina! Så hunden inte sticker vid t.ex. löp. Lugna och självständiga hundar kan vara nyttiga vid vissa aktiviteter. Har själv hållit på med hundkapplöpning och sett skillnad på en ivrig stressad hund med en lugn tänkande kapphund. Den ivriga hunden springer inte med hjärnan och kan rusa iväg så krafterna tar fort slut. Medan den lugna(tänkande) kan spara  på sina krafter. Har upplevt bägge mentala psyke på mina hundar till både nackdelar och fördelar av egenskaperna. Det är inte bra med överdrivet i varken i det ena eller andra hållet. det är min erfarenhet.

Svara på detta inlägg

ygdrsil
Medlem 2012-04-29
#5 11 augusti 2018 av ygdrsil Re: Född till slyngel? Ingen belöning duger!
          Re: Född till slyngel? Ingen belöning duger!
          

Tack, men jag försöker hålla det obehag jag utsätter min hund för till ett absolut minimum. Hårda metoder är föga konstruktivt för varken hundens allmäna välbefinnande eller relationen mellan hund och hundägare.


 


Kan rekommendera bland annat en artikel skriven av Deldalle och Gaunet (2014) på ämnet hårda/mjuka metoder. Länk nedan.
http://gsite.univ-provence.fr/gsite/Local/lpc/dir/gaunet/articles/Effects%20of%20two%20training%20methods%20on%20stress-related%20behaviors%20of%20the%20dog.pdf

Vilken metod man använder är likgiltigt bara hunden förstår vad man menar.
Det är inte lättare att skapa en problemhund än att uppfosta en lydig hund som kan gå lös på tomten.
Man måste ha en målsättning och en ide´ om hur man tar sig dit.
Vid varje träning måste man ha en måsättning och en plan. när målsättningen är uppnåd avryter man och sätter upp nytt mål.
Först måste man, med till buds stående medel, förmå hunden att förstå vad der är man vill sedan befäster man denna kunskap med repetitioner.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Ingen tillgång till hundvakt, i akutläge   [7] 18 nov: pajen888 21 nov: Ayrin Ingen som hänger i chatten   [6] 13 nov: Geka 16 nov: pipilotta Belöning vid träning   [2] 8 nov: Geka 9 nov: Ayrin Ingen Grundvaccinering vid 11 veckor   [9] 24 jul: Amelia_watson 25 jul: Gurkans Kampa som belöning   [5] 24 jul: Mira och Esther 26 jul: Ayrin Belöning till omotiverad hund   [10] 19 dec: LinnD 22 dec: Ayrin Kommer ingen vart med ensamhetsträningen   [1] 8 nov: karfah 9 nov: Cole Ingen nånsin på chatten?   [2] 4 aug: Geka 4 aug: Geka Min dvärgscnauzer akut inlagt får ingen diagnos   [2] 30 nov: puppy Luna 1 dec: puppy Luna patella grad 3 ingen operation   [0] 22 sep: Maria,Båtsman & Ozzy
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Pudel | Chihuahua | Rottweiler | Shetland Sheepdog | Labrador Retriever | Schäfer
© 1998-2023 Enfinia AB