Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
21 augusti 2018 av Bluebell i övriga hundfrågor (2 svar)
Bra metod få hund sluta skälla?

Jag har en femårig hund som nyligen flyttat till oss. Han skäller på ALLT! Hundar på, distans, hundar vi passerar på gångvägen, en cyklist på andra sidan fältet, att någon pratar en bit bort, någon stänger balkongdörren, en brevlåda som smälls igen osv. Allt ljud. Allt han ser - och han har falkögon! Hundarna skäller han på jämt men dessa andra ljud känns som han vissa tillfällen under promenaden inte bryr sig om och sen plötsligt blir mer medveten om dem.


Min tolkning är att han inte skäller för att han är rädd utan för att larma och vakta. Det är trots allt en larmande ras, en chihuahua. Kroppsspråket är självsäkert och skallet barskt, inte ljust och panikslaget.


Tidigare har jag tränat valpar och rädda hundar genom "godismetoden", att ge dem godis vid hundmöten för att lära dem att det är trevligt med mötande hundar. Det har funkar bra och blivit tysta självsäkra chihuahuor. Men denna kille struntar ofta i godiset. Ofta får jag djup ögonkontakt med honom och tror så att han ska vara avledd men han fortsätter skälla medan han tittar på mig. När jag körde godismetoden kunde han titta på mig och skälla, titta på min hand och skälla, Äta godiset och skälla osv..


Nu provar jag istället att visa honom "tack men nu har jag sett "faran" så nu behöver du inte larma mer" efter att ha läst att det är det man ska signalera vid vaktskall. Även agilityinstruktören sa det. Så nu sätter jag honom bestämt ner med ryggen mot "faran" och håller honom/kliar honom på bröstet och hindrar honom från att vända sig om. Instruktören sa att hon visar hundarna till sin bädd som signal, men det är ju svårt för mig ute på promenad.


Är detta en bra metod? Hur visar jag tydligare "tack så mycket, nu har jag hört" när vi är ute? Kommer han bli tystare så småningom? just nu känner jag att mina öron skonas med denna metod men bara om jag sätter mig vid kanten med honom och gör som jag beskrev. Jag vill ju i slutändan att vi ska kunna gå normalt över fält och på gångvägar utan så mycket skall och utan att jag måste ner på marken och sätta honom/avleda honom. Tips och synpunkter tack! Har detta med bristande socialträning att göra? Han har bott i flock med 14 chihuahuor tidigare, är trygg i alla miljöer och med människor. Med kompisarnas chihuahuor går det oclså bra.


Kan poängtera att han skäller värre på distans så den vanliga metoden där man börjar träna på större avstånd har inte funkat. Blir också frustrerad på när man läser om denna metod att visa hunden "tack det räcker" men ingenstans säger de riktigt hur man ska visa detta. Någonstans läste jag "lägg en hand på hunden och ställ dig mellan hunden och exempelvis staketet runt tomten när den skäller på det som passerar utanför." Wtf? Lägg en hand på hunden? Vilken hund förstår detta? Blir besviken på hundexperterna när de ger såna råd.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Bluebell och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

sigfe
Medlem 2018-08-21
#1 21 augusti 2018 av sigfe Re: Bra metod få hund sluta skälla?

Det låter lite som att han är understimulerad, eller så kanske Chihuahuaor är så pass skälliga raser rent generellt?


Hur som helst, lär du hunden skälla på kommando kan du även lära den att vara tyst på kommando. Det är en lätt metod som fungerar bra.


Angående hundmöten ska du inte skjuta fram godiset som på ett silverfat. Börja med att stanna, sätt dig på huk och fånga hans uppmärksamhet. Låt honom lukta på godiset, ge honom ett kommando, håll hans uppmärksamhet med hjälp av godiset och sen ger du godiset, fortsätt så tills den främmande hunden har passerat.


Jag har aldrig hört om "tack det räcker"-metoden, och den låter inte särskilt effektiv. Jag skulle inte köra på den metoden med min hund, jag ser inte varför eller hur den skulle förbättra situationen ärligt talat.

Svara på detta inlägg

Bluebell
Medlem 2016-06-17
#2 21 augusti 2018 av Bluebell Re: Bra metod få hund sluta skälla?

Han kan vara understimulerad från flocklivet på kenneln, eftersom de får svårt att få den egentid de behöver. Svårt för uppfödaren att ge det. Men han har gått ett utbildningsprogram för att kunna användas i tjänst så han har inte varit den mest bortglömda vad gäller stimulering. Sen han kom till mig har vi börjat rätt snabbt med agility. Han är aldrig ensam hemma och vi går promenader med innehåll typ a la parkour.  Jag tror egentligen inte han är understimulerad. Chihuahuan ÄR en larmande vakthund (vaktade tempel en gång i tiden)  som ska skälla. Instruktören på agilityn trodde och tyckte inte han ska bli helt tyst med tanke på rasens bakgrund. Men det kan bli under kontroll. Och hon körde ju med "tack, nu räcker det/nu tar jag över"-metoden själv. Jag var kanske otydlig, syftet är att signalera till hunden att med ett par skall har den gjort sitt jobb, nu tar människan över. Vet att många instruktörer lovordar den metoden.  Här kan du läsa om den, scrolla ner till där hon skriver om hundar som skäller självsäkert av vakt.   http://gunillashundkurser.blogspot.com/2010/09/nar-din-hund-skaller-pa-nagot-var-lugn.html?m=1


Angående godismetoden spelar det ingen roll hur godiset serveras, han är ju helt ointresserad av den! Det vore så hjälpsamt om han var lite mer matmotiverad. 


Dock, en komplikation av godismetoden var att han skällde, och tittade sen på min hand. Ungefär som att han skällde för att kunna bli tyst för han lärde sig att godiset kom när han tystnade. Så han skällde tvångsmässigt och tittade direkt på mig. Det spelade ingen roll om han fick en uppgift (sitt, ligg, hoppa upp på nånting) han gjorde vad jag ville och skällde samtidigt och tittade på mig/min hand mellan skallen. Snopet. :/ 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Skälla vid svampfynd   [3] 5 sep: Laban76 2 nov: Mira och Esther Hur få hund att sluta morra och vakta?   [9] 27 mar: mojji 30 mar: mojji Bitig valp, vad ska ja göra för få henne att sluta   [2] 3 okt: Chin86 3 okt: TindraFreya treåring börjat skälla   [1] 31 dec: elinor 31 dec: Lona Börjat skälla...   [1] 13 aug: MejasMatte 15 aug: hundöga återkomst Få honom att sluta jaga katter?   [3] 13 jun: Majala 21 jun: username Valp som sluta skälla   [0] 6 jan: username Han börjar kissa inne igen - skälla eller belöna?   [5] 3 jul: vicpalm 4 jul: vicpalm Hur får jag min hund att sluta dra i kopplet?   [7] 21 feb: Ester01 22 feb: Ayrin Slutar inte skälla   [8] 16 jan: EJS 10 mar: Origo 1
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Rottweiler | Grand Danois | Chihuahua | Jack Russell Terrier | Tax | Dobermann
© 1998-2024 Enfinia AB