Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
28 augusti 2018 av hejsansvejsan i valpforum (4 svar)
Valp som skäller mycket

Jag har en finsk lapphundshane på snart 12 veckor, allt har varit frid och fröjd sedan han kom hem till mig. En oerhört lugn kille som är väldigt lätt att handskas med! Men vi har ett stort problem, han skäller väldigt högt och gällt (ja jag vet att denna ras har större benägenhet att skälla). Det underliga är att han aldrig skäller på folk eller ljud, inte när det ringer på dörren här eller när han hälsar på folk t.e.x. Oftast så skäller han inte på andra hundar heller, men det kan hända om den andra hunden skäller först. 


Därför så känns det så svårt att veta hur jag ska avleda, eftersom jag inte ser något samband i när det händer. Han kan börja skälla helt utan anledning här hemma, springa runt och hugga efter händer och fötter. Jag försöker alltid att ignonerar honom när han skäller, men jag tycker att han ändå skäller för länge (bor i lägenhet). Jag testade igår att skramla med en burk mynt och det fungerade, men idag blev han bara stressad av burken och skällde mer... Jag har också testat att kasta ut godis på golvet och då slutar han skälla, sen börjar han igen. 


Ibland när han får såna här utbrott så tar jag tag i honom och håller fast och bestämt kvar honom på golvet (det finns inget stopp på honom och han springer annars in i saker och slår sig). Han har alltid lugnat ner sig då och brukar somna strax efter. Jag var tvungen att göra lika idag, och han skrek nå oehört samtidigt som han högg mig överallt, sitter här med blodiga händer och armar nu...


Detta är verkligen jättekonstigt, man skulle aldrig kunna tro det här om honom. Alla som träffar honom säger att han är en så lugn och snäll kille, vilket han såklart också är - bortsett från detta oehört frustrerande skällande. Kan någon hjälpa mig, hur tränas detta bort på bästa sätt? 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om hejsansvejsan och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Anneli
Medlem 2013-11-04
#1 28 augusti 2018 av Anneli Re: Valp som skäller mycket

Du har alltså en valp, inte en vuxen hund ännu. Valpar springer runt, har stort verksamhetsbebov och somnar däremellan- poff bara. Biter gör de också, hårt, och det kan bli blodigt. Jag har handskar när det är som värst och de små valptänderna ska ut och det kliar och svider.


Ditt jobb som matte/husse är nu att ge hunden trygghet och att den kan lita på dig - kan den det? Att skrämmas med höga ljud är inte optimalt och inte heller att hålla fast. Det måste man ibland om valpen har svårt att koppla av och vara stilla efter intensiv lek, men det är fasthållning med smekande lugna rörelser och sövande tal, inte fasthållning som straff. Avledning är det som fungerar i längden. Gammal sportstrumpa med prassligt tidningspapper i är roligt och en kartong som man kan slita i bitar...


Låna böcker om valp och valpfostran, så du vet vad du har att vänta dig framöver.

Svara på detta inlägg

hejsansvejsan
Medlem 2018-07-25
#2 28 augusti 2018 av hejsansvejsan Re: Valp som skäller mycket

Tack för svar!


Självklart tar jag det lugnt när jag håller fast honom! Han får ju ryck såklart vilket inte är konstigt, och många gånger väntar jag ut honom - men ibland fungerar det inte och då tar jag tag i honom. Jag pratar lugnt med honom och kliar han på magen, sen får han godis när han är lugn igen. Att han bits är såklart inte heller konstigt, han är ju som sagt en valp. Det stör mig inte heller särskilt, då kan jag gå ifrån bara. Men skällandet är hemskt, och han verkar skälla helt utan anledning inomhus... Även fast han är liten så måste han ju ledas i rätt riktigt, om jag tillåter honom att skälla nu så kanske han fortsätter med det sen. Ett tips som jag läste var att testa att skramla med något för att hunden ska få uppmärksamhet på annat, och det fungerade som sagt till en början. Har du kanske något annat tips? 

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#3 28 augusti 2018 av hundöga återkomst Re: Valp som skäller mycket

Troligtvis är det mycket som sker i valpens kropp(som föregående medlem skrev) och kan vara smärtsamt. Då kan man inte hålla i hårt och göra smärtan värre. Valpen får panik. Titta på bettet, så inte det är problem med bettet. Kanske är det en tand som är lös och ger smärta m.m. Sen kan valpen vara på väg in i köndmognad, som ger obehag. Valpen har svårt att hantera. Kan vara en förklaring att ni inte ser vad valpen skäller på. Har varit med om hormon kan ställa till det. Var en hanhunds hundägare som hade en hane som bara skrek ut, när ägaren skulle hantera hanen på grund av löpande tikar i närheten. Visst ska man sätta gränser i denna ålder, men först reda ut varför valpen skäller.

Svara på detta inlägg

hejsansvejsan
Medlem 2018-07-25
#4 28 augusti 2018 av hejsansvejsan Re: Valp som skäller mycket

Jo jag håller absolut med dig, lite därför jag skrev - vill veta varför han skäller i första hand så att jag vet hur jag ska handskas med det. Han var hos veterinären för några dagar sedan och hon kollade igenom hela han utan att se några fel. Då bör det ju i så fall vara hormoner som spökar, för i övrigt så verkar han må toppen. 


Han fick förresten ett sånt där ryck nu på kvällen och så fort han skällde så sa jag tyst och kastade iväg en godis, det fungerade riktigt bra! Efter några gånger så la han sig ner och sov istället och så fort godiset landa på golvet så blev han tyst. :) 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Valp med för mycket energi för att tränas   [2] 2 aug: Hector24 2 aug: Anneli 7 mån valp - Skäller och morrar på allt   [3] 30 jun: Nalix 4 jul: Dimma Hund skäller vid hundmöten   [8] 23 feb: Cole 24 feb: aenima Hjälp med valp som skäller på katter   [2] 19 nov: KristinaB 22 nov: Anneli Hundar som fäller mycket, vad kan man göra själv?   [3] 17 sep: Wicky 22 sep: ellennd När andra hundar skäller på min hund   [5] 6 aug: Sanmatte 11 aug: Sanmatte Uppjagad/Skäller vid hälsning   [4] 14 jul: Juwel34 11 aug: Sanmatte Valp som skäller   [6] 21 apr: Tessi11 22 apr: Tessi11 Hur mycket omelett kan hunden äta?   [5] 3 mar: Lovely havamalt 4 mar: Lovely havamalt Mycket sjuk schäfer valp   [3] 4 dec: Schäfer tik 4 dec: Anneli
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Jack Russell Terrier | Boxer | Dobermann | Chihuahua | Labrador Retriever | Shetland Sheepdog
© 1998-2022 Enfinia AB