Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
11 september 2018 av Jevil i sjukdom & hälsa (7 svar)
HD grad? Hund 10 månader.

Hej!


Röntgat min 10 månaders hund pga misstänkt HD. Symtom- svajande gång, ”klickande” höfter som känns om man håller över dem när han är i rörelse, samt att ena höften börjat haka upp sig under promenaderna, när detta händer visar han stort obehag. 


Röntgen visade det jag befarat - kassa höfter. Veterinären gissade på HD grad D. Men när jag jämför med andra röntgenplåtar som jag googlat fram tycker jag att hans ser värre ut än andra  höfter som är avlästa som D. 


 


Fick råd om att börja träna upp hans muskler bak för att stabilisera. Men ska boka tid hos en ortoped jag fått rekommendationer om. Fick inte så mycket mer info hos den veterinären jag var hos och röntgade. 


Någon som haft samma problem med en såpass ung hund som 10 månader? Är prognosen så god som min vet trodde? Han är som sagt drygt 10 månader bara och har redan besvär. Han är en olde english bulldogge, en ganska tung ras alltså. 


Vifogar bild på hans höfter. 

Bilder:

Som medlem kan du här läsa lite kort info om Jevil och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Anneli
Medlem 2013-11-04
#1 11 september 2018 av Anneli Re: HD grad? Hund 10 månader.

Tyvärr finns det ingen god prognos för din hund. Och ja, det ser ut som E snarae än D. Du kan inte träna upp din hunds muskler för att ersätta den närmast obefintliga  urskålning som behövs för att höftledskulan ska passa in. Din hund har kanske redan ont eller får det snart. Broskbildning sätter snart in och hunden får svårt att lägga sig, resa sig och stapplar fram.Att motionera en sådan hund är öka dess lidande anser jag. Låt din hund somna in innan det blir outhärdligt för er båda.


Ta även kontakt med uppfödare och berätta om röntgenresultatet.


Vilken ras är det?

Svara på detta inlägg

Jevil
Medlem 2018-09-11
#2 11 september 2018 av Jevil Re: HD grad? Hund 10 månader.

Tack för ditt svar. 


Min magkänsla kring detta är ju inte bra.. men veterinären jag var hos verkade inte tycka att detta var några konstigheter. Själv är jag helt förkrossad. Så ska boka en tid hos ortoped för att höra vad han säger om det hela och om han kan ge någon form av framtids prognos. 


Veterinären som röntgade kunde inte se några pålagringar än - men det lär ju komma. Och ja, han har ju redan besvär av sina höfter som sagt, det var därför jag ville röntga honom eftersom han visar obehag :( 


Uppfödaren är givetvis kontaktad. 


Han är en olde english bulldogge. 

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#3 11 september 2018 av Anneli Re: HD grad? Hund 10 månader.

Det är en hemsk situation du har hamnat i och jag förstår att du känner dig helt tillintetgjord - det skulle jag göra. Här gäller det dock att tänka på hunden och vad man utsätter den för, det är ju vår skyldighet som ägare. Jo, jag såg att du i ditt första inlägg skrivit ras, men det föll bort i minnet. Jag blev också tagen av din berättelse.


Vad vet du om HD-status på föräldradjuren och tidigare generationer bortom dem? Det är ju en belastad ras om man så säger, men problemen har väl snarast rört andningsvårigheter och hudlidanden. Uppfödare kanske negligerar ledproblem eftersom jag på rasklubbens hemsida nyss läst att uppfödare rekommenderas att inte avla på D eller E- höfter hos föräldradjuren. Mycket märkligt!!! Jag har flatcoats och där gäller A- B- höfter vid avel samt ua på armbågar.


Sedan är det ju viktigt hur man utfodrar en växande hund och jag antar att du fått korrekt info av uppfödaren. Är hunden reggad i SKK och är du medlem av rasklubben? Du kanske skulle ta kontakt med någon representant där och få lite feedback från personer som känner rasen.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#4 11 september 2018 av Lona Re: HD grad? Hund 10 månader.

OEB är inte godkända av SKK, däremot har de väl en fristående rasklubb, tror jag. HD/ED är tyvärr ett stort problem i de här raserna.


TS; Gå till ortopeden och sedan till en riktigt duktig hundfysioterapeut. Det är väldigt små chanser att det går att hjälpa din hund men då vet du att du gjort allt som går. 


Tills ni får tid, se till att hunden inte blir kall/blöt. Släng på ett täcke om det regnar! Be veterinären som ni varit hos att få smärtstillande nu genast som han kan ta tills ni kollat upp honom. Han ska absolut inte behöva ha ont! Att ha en så ung hund på smärtstillande en längre tid ser jag dock inte som ett alternativ (och det tror jag inte att ni gör heller).


Ni kan förstås välja att ta bort honom direkt men personligen skulle jag vilja ha en second opinion - om inte annat så att en specialist tittar på plåtarna.


Ta hand om er så länge! 

Svara på detta inlägg

Jevil
Medlem 2018-09-11
#5 11 september 2018 av Jevil Re: HD grad? Hund 10 månader.

Precis OEB räknas ju som blandras här i Sverige. 


Hans föräldrar har HD B och ED 0 och bra resultat på diverse andra hälsokontroller. Men det kan ju bli såhär ändå. Hans syskon har ej uppvisat några symtom ännu på dåliga höfter, men ingen är heller röntgad ännu pga deras  låga ålder. 


Det känns så fruktansvärt detta, han är allt jag någonsin har önskat och lite till. 


Jag hoppas vi kan få tid snarast till ortopeden, har blivit rekommenderad honom av ett flertal då han ska vara väldigt bra. Säger han att det finns en chans till förbättring med rehab (vattentrask osv) så kommer vi köra på det. Men jag känner verkligen att jag behöver ha någon som kollar över honom mer ingående och som förhoppningsvis kan ge mig några klarare besked. Just nu vet jag varken ut eller in, men min magkänsla kring detta är allt annat än bra. 


Självklart ska han inte behöva gå runt och ha ont.. det är det sista jag vill, men troligtvis är han också ganska bra på att följa sin smärta så hur ska man veta?!  Är beredd att göra allt och lite till om det finns hopp för honom att kunna leva ett normalt hundliv utan allt för mycket begränsningar och smärta. 


Tusen tack för att ni tar er tid att svara. Kram! 

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#6 11 september 2018 av Lona Re: HD grad? Hund 10 månader.

Ja, den typen av hund är ju tyvärr (för deras egen skull) duktig på att dölja smärta. Jag skulle satt honom på smärtstillande tills vidare för säkerhets skull, eftersom du skriver att han visar tecken på att allt inte är ok.  

Svara på detta inlägg

Jevil
Medlem 2018-09-11
#7 11 september 2018 av Jevil Re: HD grad? Hund 10 månader.

Precis.


Ja han får rimadyl för tillfället, han ska inte ha ont ❤️. 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Arg valp, 5 månader   [5] 24 feb: Cocoon 4 mar: sammy1960 Schäfervalp 5 månader. Frågor..   [4] 12 mar: NSaZ 13 mar: Juno Unghund 10 månader, plötsligt utfall mot hanar   [13] 24 feb: lingo 26 feb: Anneli Kycklingfilé till valp på 3,5 månader   [6] 10 aug: Roberts 16 aug: AndyPandy Chihuahua-valp 7 månader som är kräsen med maten!   [8] 24 apr: Adrianabarsoum 25 apr: hundöga återkomst 9 månader, leker våldsamt   [12] 31 aug: Majala 12 sep: Månen Fralla 3.5 månader   [2] 13 aug: Skruttan166 14 aug: Månen Behöver vägledning angående Pom 6 månader (osäker)   [2] 14 jul: uben 14 jul: EnSånDär Odin blir idag 8 månader   [1] 9 mar: abbe83 10 mar: tant gredelin Blandrashund 10 månader som inte äter.   [16] 17 feb: Ronja jakobsson 24 feb: Feliciaaw
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Shar-Pei | Sealyhamterrier | Shih Tzu | Labrador Retriever | Schweiziska Stövare | Chihuahua | Schäfer
© 1998-2020 Enfinia AB