Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
23 september 2018 av Lolli12 i sjukdom & hälsa (4 svar)
Hund som dricker för mycket

Lite bakgrundsinformation:
Min kastrerade, snart 10-åriga lapphundstik har kronisk bronkit och har under flera år fått kortisondroppar i nosen för detta, med bra effekt. Vid seniorkontroll för ett år sen visades förhöjda levervärden. Gallsyrebelastning och ultraljud gjordes som var normalt. Då hon inte hade några andra symtom råddes vi att avvakta.

Strax innan sommaren förvärrades bronkiten och nosdropparna fungerade inte längre. Hon sattes då på Prednisolon (kortisontabletter) som hjälpte bra. I samma veva började hon dricka mer, vilket ju är en vanlig biverkning på kortisonet. Tabletterna trappades ner tills hon endast åt 5 mg varannan dag, vilket enligt veterinären är såpass lite att det inte borde ge några biverkningar. Drickandet upphörde dock inte, tvärtom. Vid mätning visade det 5,5 liter/dygn. Alldeles för mycket alltså.

Vi åkte till veterinären tog prover som fortfarande visade förhöjda levervärden, men de är ändå lägre än för ett år sen. Lite förhöjt kalium, normalt blodsocker och normala njurvärden. Vita blodkroppar var förhöjda och hon sattes på antibiotika och vi fick rådet att sluta med Prednisolon och prova med nosdropparna igen för att se om drickandet minskade. När hon varit utan dropparna 1 vecka mätte vi drickandet; fortfarande 5,5 liter.

Kort därefter började hostan igen och vi fick lov att börja med Prednisolon igen. Enligt veterinären borde inte den låga dosen ge ökad törst, så hennes svar blev att hon tror att min hund "vanedricker". Att hon fick detta som biverkning i början och fortsatt. Vi fick rådet att ge vätskeersättning och minska på vattnet hon får successivt. Detta är dock svårt då hon när vattnet är slut vankar av och an till skålen och slickar i den. Tycker så synd om henne. Har telefontid med veterinären på fredag.

Vad tror ni om detta? Kan hunden "vanedricka"? Har ni erfarenheter eller teorier om vad detta kan vara som ni kan dela med er av?


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Lolli12 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Lona
Medlem 2012-01-09
#1 23 september 2018 av Lona Re: Hund som dricker för mycket

Jag antar att ni har kollat njurarna? Har ni i så fall gjort både ultraljud och tagit blodprov? En hund kan fastna i "vanedrickande" och som er veterinär var inne på kan vätskebalansen ha blivit rubbad, därav vätskeersättningen. Det är dock rätt sällan som överdrivet drickande beror på en "ovana". 


Jag tänker också på att kaliumet var lite för högt - har veterinären nämnt något om Addisons sjukdom (dålig funktion i binjurebarken vilken bla tillverkar cortison) ? Lite knepigt att påvisa med tanke på att hunden står på kortison men det är värt att kolla upp. 


Går ni hos en "vanlig" veterinär eller någon form av specialist? Det är absolut min rekommendation att gå till någon som är duktig på invärtesmedicin! Ungefär var i landet bor ni? Tänkte att någon här kanske kan tipsa om duktig veterinär, det kan ju vara värt att åka en bit om ni får rätt hjälp. 


Lycka till och återkoppla gärna! 


    //Lona, djurtekniker med hundar som haft både njurinsufficiens och Addison som det gjorts en hel del utredningar på


 

Svara på detta inlägg

Lolli12
Medlem 2018-09-23
#2 24 september 2018 av Lolli12 Re: Hund som dricker för mycket

Tack för svar!


Inget ultraljud på njurarna är gjort i denna vevan, dock för ett år sen. Njurvärdena på blodprov var helt normala. 


Hon nämnde Addisons, men vad jag förstod är det precis som du säger att det är svårt att veta när hon står på kortison. Hon sa även att natrium brukar vara lågt vid Addisons, vilket det inte var. Hon uteslöt det dock inte helt, och nämnde även Cushings. 


Kan tillägga att min hund är i övrigt som vanligt, pigg, äter bra osv. 


Veterinärens teori är som sagt att hon börjat dricka av vana, och så kan det möjligen vara även om jag personligen är lite tveksam till detta. Det KAN ju också vara så att hon är väldigt känslig för kortison och faktiskt får biverkningar på såpass låg dos, även om inte veterinären trodde det. 


Det tar emot att begränsa hennes vatten, det är verkligen hjärtskärande när hon går till vattenskålen, ser att den är tom och börjar slicka den :( Begränsar dock ganska lite hittills, veterinärens förslag var att bara ge henne 3 liter (ungefär 5,5 är vad hon dricker när hon får fri tillgång) men jag minskar lite långsammare än så. Minst hälften består av vätskeersättning.


Vi går hos vanlig veterinär i Karlstad. Får se vad som sägs på telefontiden på fredag, hur vi ska gå vidare. Kanske vore idé att kika efter någon specialist som du säger. 

Svara på detta inlägg

Voff 92
Medlem 2016-08-04
#3 24 september 2018 av Voff 92 Re: Hund som dricker för mycket

Ja du, det låter inte bra iaf.


En hund rekommenderas 1/2 dl vatten per kg i kroppsvikt per dygn men sen kan de dricka mindre eller mer individuellt och i värme/kyla etc.


Men över 5L dygn låter verkligen inte normalt även om det är en äldre hund som är varm etc.


Jag hade en större vattenautomat till min hund i plast i början som fyllde på skålen självt när han drack, var smidigt på ett vis men insåg att plast blir rätt förstört av vatten och det stod still för mycket när jag bytte varannan eller tredje dag. Skulle varit större hund tror jag. 


Idag har jag en skål som precis fyller 3 dl vatten som min ska ha per dygn (6kg hund) och fyller på den om det behövs eller byter 1 gång dag så det är fräscht.


Skulle rekommendera liknande till er när er hund ska dricka runt 5dl/ 1/2 L per dygn igentligen på 10kg hund och över 1 L är nog redan där för mycket. Så skulle ge det som max i en skål och dela upp det över dagen annars än allt på en gång.


Men en äldre hund kan bli törstigare i sig, samma kan sjukdom som lever, njure, urinproblem och tex diabetes ge överdrivet drickande i osläckbar törst.


Hade en äldre katt som började dricka massor sista tiden, satt länge och lapade vatten men var dax för ett annat beslut av andra skäl så kollade inte upp orsaken, gissar att det var njurarna och urinen dock.


Lapphund blir även lätt upphettade i sin päls så ge extra vatten är inget konstigt mot annan ras när det inte är vinter och kyla som de är gjorda för.


Har ni provat minska vattenmängden eller ge vatten med foder i och mer småslattar över dygnet och kollat uttorkning med att klämma ihop huden?


Tänker att 10år är gammalt för en större hund och er verkar ha mycket kroppsbekymmer redan, hört att lapphundar ska vara frisk ras annars, så få reda på varför hunden är så törstig är nog ett smart drag.


Annat test är att ge färskfoder eller mjukmat med mer vatten i också utöver drickvattenmängden.


 


Lycka till!

Svara på detta inlägg

TindraFreya
Medlem 2008-03-25
#4 24 september 2018 av TindraFreya Re: Hund som dricker för mycket

Hej har själv en lapphundstik som dricker normalt.Men eftersom jag jobbat många år inom vården så tycker jag du skall be din veterinär kolla hundens sockervärde och ev även ta ett hjärtsviktsprov.Nyupptäckt diabetes kan ge törst ,ofta upptäcks det på det sättet.Ha det gott och hoppas det går bra för din tik

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hur mycket lägga sig i valp + vuxen hunds relation   [2] 16 jun: Havsfruen 19 jun: Halvtand Adaptil spray - hur mycket ska man spraya   [2] 21 maj: Lovely havamalt 30 maj: Ingrid W Tysk schäfervalp kräver mycket tålamod   [2] 7 mar: ada0 7 mar: aenima Rengöra skavsår, mycket päls   [2] 6 dec: Majala 6 dec: Majala min tik har mycket mjölk   [1] 11 okt: ingridpetersson 17 okt: Dimma Hur mycket ska man betala för en labrador valp?   [5] 26 sep: Camio 27 sep: my flatcoats Mycket fällande och ny soffa.   [4] 6 sep: angelica. 6 sep: Lona Valp gnäller mycket   [1] 15 aug: Lolli12 16 aug: aenima Hur mycket begränsar en hund livet?   [10] 18 mar: Emmela 19 mar: Bambikill Mindre ras med mycket GO!   [2] 11 nov: Elizo001 27 nov: -Aslan pwd-
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Samojedhund | Saluki | Volpino Italiano | Nova Scotia Duck Tolling Retriever | Chihuahua | Fransk Bulldogg
© 1998-2020 Enfinia AB