Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
9 november 2018 av Msz i övriga hundfrågor (5 svar)
Omplacera min hund?? 😭

Hej!


Jag har en liten chihuahua blandras som snart är 5 år. Han har alltid varit väldigt ängslig av sig, rädd och orolig. Han har de senaste åren blivit mer rädd och gör utfall mot nästan varenda hund som han inte känner, ibland även mot människor och cyklar. Tidigare så var han väldigt ljudrädd också och hoppade till bara någon stängde en balkongdörr och liknande men nu så har det blivit mycket bättre. På kvällarna så vill han inte alls vara ute och han skäller åt allt och ingenting. Han skakar och darrar ibland när vi ska gå ut även dagtid. Han har svårt för att koppla av och scannar av miljön och är på sin vakt hela tiden. Det som är problemet är att det bara är med mig som han är såhär. Med husse så går allt superbra, han är inte synlbart orolig eller rädd utan bara glad och han gör aldrig utfall. 


Jag har psykisk ohälsa, bipolär sjukdom och lite annat som gör att jag själv är rädd och orolig hela tiden. Rycker till för allt och tror att nästan varje människa jag ser ska skada mig. Jag får ibland stark ångest när vi är ute. Att jag vet att han gör utfall fördubblar min ångest och rädsla över att möta en hund. I perioder så fungerar min hund jätte bra, är inte lika orolig och gör inga utfall utan bara gnäller lite för att han vill hälsa. Jag tror att dessa perioderna är när jag själv mår lite bättre. Jag har testat alla olika metoder och läst mycket och ibland så fungerar saker som jag testar med honom men bara för någon vecka eller två sedan så är vi inne i samma negativa spiral igen. Många promenader slutar ofta med att jag gråter för jag känner mig så dålig och misslyckad.


Jag har brist på energi och de mesta av min energi går åt till att oroa mig inför promenaderna. Jag blir helt slut och orkar sedan inte aktivera eller leka så mycket. Jag har konstant dåligt samvete och känner mig som världens sämsta hundägare som inte lyckas räta ut problemen och få honom att känna sig trygg. Men jag tror att han känner av mig och ska vakta mig. Han har svårt för att koppla av både inne och ute och sover sällan djupt men de beror nog mest på att våra katter finns i närheten och stör. 


Förra året så bestämde jag mig för att omplacera honom och fick många meddelanden från människor som ville ta honom men då ångrade jag mig och tänkte att vi kunde försöka lite till. Utöver mitt mående så har jag nu också förstått att jag inte har varit konsekvent, satt tydliga regler och visat vad som gäller vilket har spätt på hans osäkerhet ännu mera. Nu har jag kommit till en punkt där jag tror att han inte kommer att kunna bli trygg med mig pga jag är en så otrygg person. Jag har hittat ett nytt hem åt honom som verkar vara toppen men jag mår så fruktansvärt dåligt och bara gråter och gråter. Jag har inget socialt liv så mina djur är allt jag har. Jag vill inte ens tänka tanken på att han ska känna att jag har övergett honom 💔 Jag vet helt ärligt inte hur jag ska klara av detta och jag vet inte heller om jag gör rätt eller fel? Vad är de bästa för honom? Kan jag förändra hans känsla av otrygghet? Är jag självisk om jag har kvar honom?


Vi ska iaf ha en prövoperiod på två veckor. Ska man skriva något slags avtal eller hur gör man? Tack om ni har orkat läsa såhär långt. Jag vill bara få lite råd och stöd.


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Msz och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#1 9 november 2018 av Ayrin Re: Omplacera min hund?? 😭

Om din hund verkar må mycket bättre med sin husse är det inte alls omöjligt att han kan må bättre med en annan person/familj också. Två veckor är dock en tämligen kort tid att låta honom acklimatisera sig i en ny familj, så om du tänker göra det här tycker jag att du ska låta prövoperioden vara längre.


Vad gäller hans känslor är det väldigt svårt att svara på. Min borzoi fick bo hos mina föräldrar ett år då hon var ca 4 eftersom jag inte litade på henne runt min då 1-åriga dotter. Mina föräldrar bor långt från mig, så jag såg henne knappt på det året, och när vi sedan kom förbi efter ett år var hon tämligen desperat att få följa med oss då vi for igen... Så nog hade hon saknat mig.


Kan tilläggas att mina föräldrar är i det närmaste idealiska hundägare som matar, aktiverar och promenerar hundar efter konstens alla regler och allmänt är rätt gulliga med dem, så hon hade inte farit illa under tiden vi var ifrån varandra.

Svara på detta inlägg

Svea58
Medlem 2017-02-09
#2 9 november 2018 av Svea58 Re: Omplacera min hund?? 😭

Kära vän!


Jag tycker du verkar vara en klok matte som vill göra det bästa för din hund.


Du har funderat en lång tid på detta och kommit fram till att omplacering är det bästa för din vovve. Du har även hittat ett bra hem.


All heder till dig som väljer (för dig) den svåra vägen, vovven din kommer säkert må bättre i sitt nya hem.


Hunden kommer självklart sakna dig, men hundar tänker inte som vi. Jag har tagit hand om två omplaceringar och båda gångerna har det tagit ca 3 månader innan hunden har "landat" ordentligt i sitt nya hem. Sen har det gått utmärkt.


Vid överlämningen är det bästa att nya matte/husse hämtar vovven hos dig (inte att du lämnar).


Ett litet tips är att du släpper hunden helt vid omplaceringen och inte fortsätter ha kontakt. Låt hunden glömma dig, få uppdateringar via epost och telefon istället.


Lycka till!


 

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#3 9 november 2018 av Lona Re: Omplacera min hund?? 😭

Det skiljer förstås från hund till hund men mina senaste tre hundar har varit/är vuxna omplaceringar. De har snabbt funnit sig tillrätta och ingen av dem skulle vilja byta tillbaks trots att de kommer från jättebra hem.


Jag hade dem på prov i sisådär två veckor, det var sagt en månad men det funkade så bra att vi fattade beslutet tidigare. 


Ja, ni ska absolut skriva någon form av överlåtelseavtal, hunden bör dessutom veterinärbesiktigas vid överlåtelsen.


Om han är försäkrad i nuläget så är det oftast bäst att nya ägaren tar över befintlig försäkring.


Sen, några tankar angående din psykiska ohälsa och nu utgår jag från mig själv som har en liknande problematik: Jag kan "få för mig" att jag är en urdålig matte och att mina hundar skulle ha det bättre hos någon annan. I vissa lägen kan jag inte tänka riktigt klart och kan inte skilja på "vettiga" tankar som har förankring i verkligheten och såna som påverkas av sjukdomen. (Jag tror alltså inte att det kommer gröna gubbar från Mars, det handlar mer om att jag inte kan bedöma mig själv korrekt.)


Se till att det inte är "sjukdomstänk" utan att din bedömning verkligen har en riktig grund.


Det här kanske låter okänsligt när du är mitt uppe i detta, men jag tror absolut att du ändå kan ha hund trots din ohälsa. "Rätt" hund klarar av såna svackor och även om mina tycker att det är trist när jag mår dåligt och inte aktiverar dem så mycket så tar de aldrig åt sig av mitt mående. De är lika glada och obekymrade som alltid, även om de blir lite extra gosiga när jag är dålig.


Ta hand om dig! 

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#4 10 november 2018 av pipilotta Re: Omplacera min hund?? 😭

Tror att du måste ta ansvar för ditt mående. Kanske är det så att du förväntar dig att det ska hända en katastrof när du går ut med hunden. Du ska inte bli så upprörd att du gråter efter hundpromenaden. Så länge du försöker få hunden trygg så kanske du bara försämrar ditt mående?


Låt hunden komma till någon som är stabil och ha kontakt på avstånd. Det är kanske din chans att bli lugnare, slippa få ångest inför nästa hundrastning. Det ska vara roligt att ha hund kan jag tycka. 


Om det blir lite mer lugnt i ditt liv kanske en vuxen, stabil hund kan vara ett mirakel för dig senare.  


Har själv vissa problem p g a yttre faktorer men skulle inte komma utanför dörren om jag inte hade min lilla"virrpanna" till hund. Hon ger mig allt som en människa kan ge och mer därtill. 


Lycka till!

Svara på detta inlägg

boredwalker
Medlem 2019-07-10
#5 10 juli 2019 av boredwalker Re: Omplacera min hund?? 😭

Hej / Kommer in lite sent här - ville bara tacka för att du delar med dig av din berättelse. Jag hoppas att det gick bra med den lille!

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Delad vårdnad/omplacera/avliva?   [3] 9 nov: Maggan Puh 10 nov: pipilotta Bedrövad vet ej vad göra, /avliving/omplacera?   [9] 1 nov: Tulpanen 7 dec: Svea58 Hur omplacera hund?   [6] 14 jan: Pasu 17 jan: Pasu omplacera hund, vad tycker ni om det?   [14] 19 dec: k1ro 25 dec: Gurkans Omplacera 7-årig Cavalier?   [5] 16 jan: Axl_ 22 jan: Lippan91 Omplacera hund som huggit efter barn?   [28] 19 sep: Maalina 25 sep: Ida, IA Pawprints Omplacera problemhund?   [11] 6 aug: Fiol 12 aug: tussa Omplacera hund? Råd tack...   [6] 5 jun: millian82 5 jun: Satmara Omplacera speciell individ?   [5] 2 jun: matte1 2 jun: matte1 Avliva, omplacera eller behålla?   [74] 24 dec: Gabricia 27 dec: z_Vicksis
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Saluki | Bichon Havanais | Shih Tzu | Chinese Crested Dog | Dandie Dinmont Terrier | Beauceron | Briard
© 1998-2019 Enfinia AB