Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
13 november 2018 av ErikaKa i aktiv med hund (2 svar)
Belgisk vallhund

Hejsan!


Tänkte höra med er som äger malinois eller tervuren. Jag är fullt införstådd med att dessa hundar kräver mycket arbete och träning för att må bra, men jag försöker få en uppfattning om hur mycket det handlar om rent tidsmässigt utöver de vanliga promenaderna? Hur ser en typisk dag ut för er med belgrare?


Är även nyfiken på om någon har erfarenhet av malinois eller schäfer mixat med pudel? Verkar inte vara så vanligt förekommande i Sverige, men jag har hört att det ska vara en väldigt trevlig hund!


Tack för hjälpen!


Som medlem kan du här läsa lite kort info om ErikaKa och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Lona
Medlem 2012-01-09
#1 21 november 2018 av Lona Re: Belgisk vallhund

Rent teoretiskt är det ingen skillnad på malle och terv mer än hårlaget, men i praktiken är det rätt stor skillnad mentalt. 
Det där får man kika lite i stamtavlan för att få full koll på, i synnerhet nu när man får para belgarna fritt med varandra. Det kan också födas tervar i en mallekull men aldrig tvärtom. En terv med malleföräldrar är givetvis som en malle mentalt, bara att den har längre päls.


De är krävande hundar men man behöver inte vara ein Übermensch för att ha en utpräglad brukshund. Dock får man vara beredd på att träna aktivt med hunden minst 2-3 ggr/vecka och då menar jag till exempel spår, sök och liknande aktiviteter - inte bara förlängda promenader.
En understimulerad belgare kan rent ut sagt vara förjävlig.
Vill man inte ha en arbetsmaskin så finns det definitivt lämpligare raser, för både hundens och ägarens skull!
Dock är de relativt lätta att aktivera, en belgare hänger glatt med på vad du än vill att den ska göra. Då tycker jag faktiskt att det kan vara svårare med raser som behöver mycket aktivering men inte alls är avlade för samarbete och som kan vara svårmotiverade.


Gå inte på niten att en sällskapsavlad terv är lättare och mindre krävande än en bruksterv! Snarare tvärtom då de dels kan ha massa rädslor, dels kan ha lika mycket motor och arbetsbekov men inte har alla bitarna på plats för att kunna jobba ordentligt. Tänk dig en Ferrari med massa gas men ingen ratt eller broms...


Mentaliteten är just en svag punkt för både malle och terv och en mentalt dålig belgare är inte kul - i fel händer kan den rentav bli farlig.
Var därför jättenoggrann när du väljer kennel och linjer och se till att det är en uppfödare som gör något med sina hundar - och då menar jag inte utställning som inte säger ett dugg om hundens mentalitet eller hälsa.
Om du inte är väldigt kunnig på den typen av hund så är det dessutom klokt att välja en erfaren uppfödare som har hållt på med rasen länge, det kan behövas en del råd och stöd.


Att välja en pudel x belgare avråder jag starkt ifrån! Det finns garanterat ingen seriös uppfödare som gör den kombinationen och det finns ingen avelsutvärdering som när det gäller renrasiga brukshundar. Hundar som används i den typen av avel är ofta såna som av någon anledning inte passar in i renrasaveln vilket i det här fallet mycket väl kan bero på mentaliteten.
Pudelkorsningar tenderar dessutom att få gräslig päls som både fäller och tovar, långt ifrån "doodle- och poouppfödarnas" förskönade superpäls som faktiskt inte är så vanlig.

Svara på detta inlägg

ErikaKa
Medlem 2018-04-01
#2 22 november 2018 av ErikaKa Re: Belgisk vallhund

Tack så mycket för ett uttömmande svar! Du bekräftar mycket av det jag förstått och jag uppskattar sammanfattningen av hur mycket de bör aktiveras. Har dessutom inte funderat över hur "lätt- eller svåtaktiverad" olika raser kan vara, så den synpunkten uppskattas också. 


Den sista paragrafen förklarar varför shepadoodles inte verkar finnas här, definitivt förståeligt :) Tack för hjälpen! 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Belgisk vallhund - 7 år   [4] 28 aug: majsan16 5 okt: majsan16 Skaffa en lapsk vallhund eller hund i stort sett?   [3] 12 apr: neabjorkk 12 apr: neabjorkk Efterlyser ägare till Vilma, grand danois/vallhund   [2] 25 maj: Margarita 26 maj: Satmara Hur är Lapsk vallhund?   [7] 4 feb: Kristin_Kezo2012 9 feb: Kristin_Kezo2012 Lapsk vallhund - erfarenheter?   [7] 13 okt: JewelDust 14 okt: melibe Grunden för en vallhund?   [2] 24 sep: småvildar 24 sep: heelerious Erfarenhet av hur dragvilliga lapsk vallhund är?   [4] 13 aug: Jensan975 14 aug: Blåtand&Busfnuset Draghund - Siberian husky eller lapsk vallhund   [7] 13 aug: Jensan975 14 aug: Nukutvi Huskies Draghund - Siberian eller lapsk vallhund   [0] 13 aug: Jensan975 Hollandse Herdeshond/Holländsk Vallhund   [5] 14 jun: hunddog 15 jun: LURIFAXEN
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Schäfer | Labrador Retriever | Golden Retriever | Rottweiler | American Staffordshire Terrier | Grand Danois
© 1998-2021 Enfinia AB