Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
14 november 2018 av Chemistryfreak i övriga hundfrågor (2 svar)
Promenadproblem med unghund

Hej!


Jag har lite problem med min hund som jag skulle vilja ha lite tips om. Det är min första egna hund även om jag har hundvana sedan innan, dock framförallt när det gäller äldre och lite mer ”dresserade” hundar. Min hund är en lagottotik på 10 månader, en tjej med väldigt mycket energi och är alltid väldigt glad. Problemen som vi har är när vi är ute, framförallt så drar hon väldigt mycket (framförallt i början drar hon som mest men hon fortsätter att dra en del även senare) och som jag har förstått det beror det säkerligen bland annat på att jag är tråkigare än allt annat som finns därute och att hon har mycket energi. Genom att ha läst en hel del på nätet så har jag provat lite alla möjliga tips. Jag har försökt att bli roligare genom att göra lite oväntade saker, låtsas hitta saker, stanna upp för att köra små miniträningspass med olika kommandon som hon kan, söka efter godis på marken och godissök på trädstammar, hoppa upp på stenar m.m. Det jag har börjat med på sistone är att belöna henne när hon går fint och stanna upp så fort hon drar och vänta på att hon ska lugna sig innan vi går vidare ett par steg, det verkar göra henne lite irriterad då hon börjar hoppa upp mot mig. Jag har även provat att aktivera henne lite innan vi går ut för att på så sätt försöka få ner överskottsenergin lite men jag tycker inte att det har gett så stor effekt. Ett annat problem som vi har är när vi går ut med sällskap (vilket inte är så ofta men några promenader/vecka), då kan hon nästan inte alls fokusera på att gå framåt utan hoppar nästintill konstant upp mot vårt sällskap och försöker nafsa, det känns inte alls speciellt roligt. Så är hon i början, kanske de första 5 minuterna och sen lugnar hon ner sig. Kanske ska tillägga att sällskapet då har varit hemma hos oss först i minst någon timme så de har umgåtts innan, ändå blir hon lite galen när vi väl kommer ut.


Jag har gått kurs med henne tidigare och t.ex. på valpkursen blev hon så intresserad av alla människor och alla andra hundar att hon givetvis drog gentemot dem. På kursen gick man med hundarna i långlina och det man skulle göra när hunden drog var att försöka leka rolig, hoppa/stoja/försöka visa att man var mer intressant och t.ex. vid hundmötesträning så lockade man med godis och gick förbi hundarna. Även när hon blev trött och det blev lite för mycket för henne så fick hon som överslag, började hoppa upp mot mig och försökte slita tag i min arm. Tipset jag fick då var att avleda henne med godis, att slänga iväg godisbitar för att avbryta beteendet. Fungerade inte alls i min mening. Skulle ha gått en kurs nu i höst med en annan instruktör men den blev tyvärr inställd men jag ska givetvis gå kurs framöver, antingen i grupp eller som ensamtid med instruktör. Vad tror ni är bäst?


Häromdagen när jag var på promenad blev jag stannad av två killar med hund som givetvis hade synpunkter på att jag ibland belönade min hund med godis. Enligt dem förstörde jag hunden med att ge henne godis, godis skulle man aldrig ha med på promenader utan det ger man enbart hemma om man tränar kommandon. Alla hundmänniskor som jag har pratat med, hundinstruktörer m.m. har jobbat med belöningsbaserad träning och det är därmed också det som jag har fortsatt med. Kände mig ganska sänkt efter det här mötet och fick känslan av att jag verkligen är en urusel hundägare som gör allt fel med min hund trots att jag försöker göra så gott jag kan. Därav det här inlägget…


Så det jag skulle önska är lite tips på hur jag kan gå vidare, kanske lite aktiveringsövningar och kanske lite feedback på det jag redan gör/har gjort.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Chemistryfreak och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#1 14 november 2018 av Ayrin Re: Promenadproblem med unghund

Jag brukar belöna när hunden gör rätt, och se till att inte låta den släpa mig nånstans (att komma fram till den intressanta fläcken blir ju en belöning av dragandet). Att din hund blir "lite irriterad" när hennes vanliga metod att komma fram till intressanta fläckar inte funkar är inte särskilt konstigt, och inte heller skäl att sluta bromsa, snarare tvärt om...


Strunta i hennes hoppande, eventuellt vänd ryggen till. Funkar inte det bra kan det vara värt att försöka avleda genom att be henne sitta eller liknande och sedan belöna det beteendet.


Vad gäller killarna med hunden finns det gott om folk med olika åsikter om hunduppfostran, men att man skulle "förstöra hunden" genom att belöna med godis på promenaderna är ju enbart löjligt, det finns enormt många väluppfostrade hundar som formats med positiva metoder som motbevisar det påståendet...


Om du tränar i en grupp eller ensam med instruktör är i mina ögon mindre viktigt än att instruktören är vettig, så hitta framförallt någon du litar på och med vilkens metoder du känner dig komfortabel.


Lycka till!

Svara på detta inlägg

Juno
Medlem 2016-03-16
#2 14 november 2018 av Juno Re: Promenadproblem med unghund

Hon låter som ett härligt energiknippe. 10 månaders unghundar brukar vara rätt så besvärliga och de mesta växer de ifrån med tiden när de mognar lite. Godis är ett fantastiskt sätt att träna på och det är helt vetenskapligt bevisat, så ägna inte de där andra hundägarna en tanke till. De gör säkert de bästa de kan och ger råd i bästa välmening, men du vet bättre.


Några tips från mig (som du gärna får ta till dig, men bara om du känner att de passar dig!):


Har du något gå fint kommando? Fot eller så? Träna mycket på det inomhus samt lite utomhus när hon är mottaglig (inte de första minuterna kanske).


Penalty yards, har du hört talas om det? Då har man något som hunden verkligen vill till, hennes matskål, en favoritperson, hundparken, i ena änden. I andra änden är startpunkten, från vilken ni börjar om varje gång. Börja vid startpunkten, säg gå fint och börja gå. Så länge hon går fint rör ni er framåt mot målet. Så fort hon inte gör det säger du neutralt "oh-oh" och går tillbaka till startpunkten och börjar om. Det är ett väldigt bra sätt att få henne att förstå att det bästa sättet att ta sig dit hon vill gå är att gå fint.


Du kan också, när ni är ute och hon drar för att komma någonstans, kalla på henne och när hon kommer till dig, låta henne undersöka det hon drog mot. 


Man kan ju inte hålla på att träna hela promenaden, men jag brukar identifiera särskilda ställen som är viktiga och lägga lite extra krut på dem. Tex att gå över vägen fint, eller gå förbi lekplatsen eller busshållplatsen. 


Passivitetsträning. Ju fler situationer hon är van vid och lugn i desto bättre. Fotbollsträning, skolgårdar, byggarbetsplatser, bredvid brukshundsklubben... Du kanske får börja på stort avstånd eller med lugnare miljöer.


Ta inte så allvarligt på de första fem minutrarna. Zoomisarna, som vi kallar dem, måste liksom få komma ut innan man kan få tillbaka fokus. Speciellt med unghundar.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Orolig över sned tå hos unghund   [8] 20 jan: LilleAlvin 1 feb: Lona Unghund, gråhund   [11] 3 mar: Lexie2013 27 aug: z_krokus Hur blir man av med en valp/unghunds nafsande?   [5] 16 aug: z_baronen 29 aug: Halvtand Unghund 10 månader, plötsligt utfall mot hanar   [13] 24 feb: lingo 26 feb: Anneli Trotsig unghund, överstimulerad?   [13] 5 jan: nacho piccu 19 feb: Ayrin Stora problem med unghund   [6] 28 okt: petracecilia 31 okt: Lona Bitig unghund, amstaff   [14] 9 okt: S & Kira 15 okt: S & Kira Unghund som hugger emot valpar   [2] 24 sep: Elliotthemini 24 sep: Elliotthemini avliva unghund?   [4] 12 sep: username 20 sep: Voff 92 jobbig unghund stressar upp sig för mycket?   [5] 19 aug: username 21 aug: hundöga återkomst
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Schäfer | Chihuahua | Rottweiler | Grand Danois | American Staffordshire Terrier | Pudel
© 1998-2021 Enfinia AB