Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
27 november 2018 av jenniesen01 i övriga hundfrågor (7 svar)
Hunden vill ej hälsa på andra hundar, hjälp

Hej! 


Min hund Lindy vill inte hälsa på andra hundar på skolan, hon är osäker på dem och visar tänder samt ryter till när hon tycker att det blir för jobbigt. Hon är undergiven och jag försöker visa henne att det är okej att hälsa på andra hundar, men det fungerar inte. Jag vill träna bort det beteendet och visa att det inte är så farligt att hälsa på andra hundar som hon tror.


När vi är ute och går eller släpper hundarna lösa så står hon bakom mig och visar att hon inte vill vara med. Det är nästan som att hon tror att jag inte tillåter henne att hälsa på andra hundar, så jag undrar om det är signaler som jag sänder ut att hon "inte" får eller att det är självvalt. Jag skulle hursomhelst vilja träna bort det beteendet, och om det är jag som sänder ut sådana signaler så vill jag visa henne att hon får hälsa på andra men jag vet inte hur jag ska visa det. Så därför ber jag om eran hjälp med att både träna bort beteendet och/eller "visa" att det är okej för min del och att hon får hälsa och leka med andra hundar.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om jenniesen01 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

-Aslan pwd-
Medlem 2012-02-11
#1 27 november 2018 av -Aslan pwd- Re: Hunden vill ej hälsa på andra hundar, hjälp

Alla hundar vill inte umgås med andra hundar, så. Precis som med människor. Det finns personer som är utåtriktade och umgås med vänner så fort de har en stund över. Sedan finns det de som mycket hellre sitter ensamma och läser en bra bok och tycker att det är jobbigt att vara sociala. Att tvinga introverta, blyga och osäkra människor att mot sin vilja umgås med andra bara för att man själv tycker att det är roligt är elakt. Likaså är det i mina ögon elakt att tvinga en ointresserad/osäker hund att leka med andra hundar, trots att den tydligt visar att den inte vill. 


Din hund visar tydligt att hon inte vill leka med andra hundar. Tvinga henne då inte till det. Om hon inte vill hälsa på de andra hundarna på skolan och inte vill leka med dem ska hon i mina ögon inte behöva göra det.


Kanske kan du göra så att du låter henne ha någon enstaka hundkompis (i bra storlek, som kan bra "hundspråk" och inte är för "på") som hon kan få lära känna och lära sig leka med (om hon vill) på egen hand, bara de två. Blir det många hundar på en gång som stojar kanske det blir för mycket på en gång för din tjej. Men visar hon tydligt att hon inte vill socialisera sig med andra hundar så skulle jag inte tvinga henne till det, oavsett om det handlar om en hund eller tio 

Svara på detta inlägg

bes
Medlem 2013-02-02
#2 27 november 2018 av bes Re: Hunden vill ej hälsa på andra hundar, hjälp

Jag har en likadan hund. Min erfarenhet är att det inte är någonting som går att träna bort och som man kanske inte heller bör försöka träna bort - i "bästa" fall får man en hund som är bättre på att maskera sin känsla. Men känslan finns där likväl.


Jag respekterar min hunds upplevelse, och hennes upplevelse är att det är jobbigt med påtvingad närkontakt med andra hundar. Så hon slipper. Så länge hon uppför sig bra i närheten av alla hundar vi vistas runt på träningar, tävlingar och i umgängeskretsen så behöver hon inte aktivt umgås med dem. Hon vill ju faktiskt inte, varken med eller utan träning så tycker hon inte att det är kul. Även om jag själv skulle tycka att det var kul om hon tyckte det var kul, och det hade underlättat en del.


Min hund har under åren själv valt sina vänner och hon har fått göra det på sitt eget sätt. En del klubbkompisar har vi tränat med typ fem dagar i veckan i flera år - hon är ändå nöjd med att relationen till de hundarna består av lite artig nonchalans. Andra hundar fäster hon sig jättestarkt vid. Hennes val varje gång! 


 

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#3 28 november 2018 av hundöga återkomst Re: Hunden vill ej hälsa på andra hundar, hjälp

Om det inte finns någon defekt eller sjukdom bakom, så kan jag tänka mig att det är vallhunds mentala bit som påverkar . De är mycket signal känsliga.och kan vara reserverade.     

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#4 29 november 2018 av Gurkans Re: Hunden vill ej hälsa på andra hundar, hjälp

Jag tycker att du ska respektera din hunds önskan att slippa umgås med hundar den inte känner, eller vill lära känna. Jag har själv en sådan tik. Hon umgås med våra andra hundar, men är helt ointresserad av att umgås med hundar hon inte känner. Blir hon trängd så visar hon aggressivt beteende mot påträngande andra hundar för att få dem att förstå att hon inte önskar umgås med dem, men annars så är hon bara helt neutral och ignorerar andra hundar. När vi är på hundutställningar så är hon ljuvlig att ta sig fram i trängseln mellan ringarna, eftersom hon inte alls söker kontakt med de andra hundarna, utan bara går förbi, vilket underlättar enormt för mig.

Svara på detta inlägg

Juno
Medlem 2016-03-16
#5 1 december 2018 av Juno Re: Hunden vill ej hälsa på andra hundar, hjälp

I min erfarenhet så kan man absolut träna upp hundens förmåga att vara med andra hundar. Det är en träningssak att läsa av och kommunicera med andra hundar. Nej, det betyder inte att du kommer att få en väldigt social hund som älskar att hänga med andra vovvar, men i alla fall en som är avslappnad och inte stressar upp sig. En som kan sända ut “rätt” signaler och läsa av hundarna runt omkring sig korrekt och som kan “reglerna” och är artig.
Du behöver några stabila och vänliga (men artiga) hundar att träna med, fast använd bara en eller två i taget. Ta gärna en promenad tillsammans, helst utan koppel om ni har någon sådan plats tillgänglig. Om ni håller er i rörelse är det lättare att undvika pressade situationer som kan stressa din hund. Undvik också trånga passager och direkta möten om det går. En promenad gör också att hon inte kan gömma sig bakom dig (givetvis måste du finnas där som trygghet och skydd om hon behöver det).
Jag har alltid tagit mina valpar på playdates som brukar vara organiserade så att valparna få leka 30-60 sekunder och sedan ta en liten paus (så länge som det krävs för att valpen ska lugna ner sig men vanligen några minuter). Upprepa 5-10 ggr.
Du kan också träna möten i koppel, för det är ofta en helt annan dynamik. Jag brukar ha ett kommando för att gå förbi en hund utan att hälsa och ett annat för att hälsa. Visst hade det i en perfekt värld varit bättre om man aldrig behövde hälsa på andra hundar i koppel, men så ser det inte ut där vi bor. Här förväntar man sig att hundar hälsar och det är mycket lättare och mindre stressigt för hundar som klarar av att mötas på de premisserna. Jag tränar det genom att när valpen hälsar artigt säger typ “hälsa fint” och sedan ger en godisbit när vi går därifrån. Efter ett tag kan jag säga det innan de hälsar. Det gör det också väldigt lätt att gå vidare efter en kort liten sniff, eftersom de vet att det får godis.
Du pratar om vilka signaler du sänder ut: kan du be någon att iaktta dig och berätta för dig vad de ser? Kanske kan du testa att försöka sända ut andra signaler. Typ vara mer lekfull och inbjudande själv, eller tvärt om sända ut lugnande signaler för hela slanten - gäspa, peta i marken, slicka dig om munnen och titta bort.


Nu menar jag givetvis inte att man ska tvinga in en hund i situationer som hon inte är bekväm i, men man kan hjälpa hunden att hantera situationer så att de inte är stressande. Det är inget fel i att inte vara supersocial, men att klara av sin vardag utan alltför mycket stress är bra.

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#6 1 december 2018 av pipilotta Re: Hunden vill ej hälsa på andra hundar, hjälp

För mig har alla hundar sin egen personlighet. Vi träffar dagligen 2-3 st som inte vill umgås, vi vet deras beteende. Ofta kan det vara ägare som verkar tycka att det är genant att deras hund inte vill hälsa. Det är olika raser och inte specifikt för vallhundar, de vill ofta ligga och vänta tills vi kommer fram och då är de ofta väldigt på. 


Faktiskt kan jag jämföra med människan, vill inte vi att man ska kunna respekteras för den personlighet man har. Träna bort, varför? För att det bättre ska passa in?

Svara på detta inlägg

Juno
Medlem 2016-03-16
#7 1 december 2018 av Juno Re: Hunden vill ej hälsa på andra hundar, hjälp

Orasken till att träna bort det är för att göra livet lättare och roligare för hunden. En välanpassad hund som inte blir stressad av saker som man träffar på med någorlunda förutsägbarhet. Det ska inte behöva vara en traumatisk eller stressig upplevelse om det är något som kan tränas. Om vi väljer att ta in en hund i vårt liv, i vårt sammhälle, med alla konstiga människopåfund och lagar och förordningar, så tycker jag att det är vårt ansvar att lotsa dem genom det. 


Även en introvert människa måste lära sig att hantera sociala situationer och övning ger färdighet. För våra hundar kan vi hjälpa dem och göra processen rolig och givande. Det gäller förstås att ha realistiska förväntningar så att hunden inte behöver göra våld på sin personlighet. Men jag tror inte att det är det TS, eller någon annan, syftar på.


Det finns många saker jag tränar mina hundar i som de naturligt inte skulle tycka om, men som de efter träning tycker är helt ok. Tex att vara ensamma, borsta tänderna, bli undersökta av veterinären, gå förbi soptunnorna, äta piller...

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hjälp med valp som skäller på katter   [2] 19 nov: KristinaB 22 nov: Anneli Hjälp och tips sökes.   [2] 18 nov: Nemo. 22 nov: Anderhund654 Inkallning: hjälp   [4] 17 nov: Snackis 18 nov: Snackis Hjälp, bitig valp.   [4] 9 nov: Cole 10 nov: Ayrin Hunden sover mot mitt ansikte?   [4] 7 nov: Snackis 9 nov: Snackis Hjälp mig välja ras!   [6] 30 sep: UrOchSkur 1 okt: Anneli HJÄLP, hund biter och morrar   [5] 23 sep: molnet 28 sep: Dimma Tips för att få lite mer fart på hunden önskas   [11] 20 sep: Ayrin 22 sep: pipilotta Akut hjälp! Mina föräldrars pudel bet min mamma.   [6] 9 sep: Villetycke 23 sep: Ayrin Hunden biter barnens kompisar   [5] 31 aug: Sussie78 1 sep: Ayrin
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Dobermann | Jack Russell Terrier | Schäfer | Cocker Spaniel | Chihuahua | Finsk Stövare
© 1998-2021 Enfinia AB