Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
16 december 2018 av darkosbobbo i valpforum (7 svar)
Erfarenheter skaffa en till hund?

Jag är en tjej på 31 med en underbar kastrerad wheatenkille på snart 10 år som jag haft sedan han var 8 veckor gammal. Jag har på senare tid börjat gå i tankar för att eventuellt skaffa hund nummer två. Är nyfiken på era erfarenheter? Hur mycket ”tyngre” blir ansvaret anser du med två hundar? Hur började ni ensamträna valpen? Varva det med den äldre vovven och ibland helt ensam? Jag vill ju lära hund nummer två att bli lika lugn och trygg med att vara ensam som min äldre hane. Jag tänker att hon måste kunna vara ensam utan honom med eller hur gjorde ni?


Andra saker jag bör tänka på och ha i åtanke etc ? Kom gärna med tips, erfarenheter etc. Kul att höra andras upplevelser. 

Bilder:

Som medlem kan du här läsa lite kort info om darkosbobbo och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Juno
Medlem 2016-03-16
#1 16 december 2018 av Juno Re: Erfarenheter skaffa en till hund?

Jag var i lite samma situation och vi valde att skaffa en valp. Vi har vår åttaåriga pudelhane, som är en underbar hund i sina bästa år - fortfarande snabbast i hundparken och vid god hälsa. Vi ville ha en valp nu, för om vi hade väntat längre och han hade hunnit bli en gammal hund, och då hade det kännts lite taskigt att introducera en jobbig valp. Han har tagit omställningen med fattning och är mycket vänlig och artig mot det lilla yrvädret till valp.


Valpen är nu fyra månader, en liten tik, och hon är precis så underbar och utmattande som en valp ska vara. Att göra allt valpjobb är ju inte lättare den här gången, men man har ju erfarenhet från tidigare och kan ju lite. 


Det kostar inte dubbelt så mycket att ha två hundar, mycket kan de dela, men några stora utgifter, som veterinärvård, försäkringar och mat, dubblas rakt av. Vi betalar inte vår hundvakt mer för två hundar än vi gjorde för en, men med valp så blir det ju mycket oftare. Minsta tandläkarbesök eller shoppingtur kräver planering innan ensamhetsträningen är över. Men så är det ju även med en ensamvalp.


Och det är kollrigt att lära sig gå med två hundar i koppel. Det är ju inte så att jag kan ta med morgonkaffet på morgonpromenaden längre som jag brukade...


Överhuvudtaget så blir logistiken lite mer involverad. I staden vi bor får man tex ta med en hund på tunnelbanan, men inte fler, per person.


Vi hade gått i valptankar ett bra tag, men beslutade oss väldigt fort när vi fick chansen att få den här valpen. Därför känns det lite plötsligt i vissa avseenden. 

Svara på detta inlägg

darkosbobbo
Medlem 2018-12-16
#2 16 december 2018 av darkosbobbo Re: Erfarenheter skaffa en till hund?

Tack snälla för ditt långa svar. Himla intressant att läsa. Hur gör ni ensamhetsträningen? Tar ni med den äldre då eller är hon bara med honom själv eller varvar ni båda alternativen? 


Gå med två i koppel har jag med funderat på haha Men andra gör ju detta galant och går även med fler än två ibland så det ska man väl växa med och hundarna lär väl sig också. 


Neh jag förstår att valperioden inte blir mindre krävande. Det var dock inte det jag undrade över. Jag menar mer generellt livet med två hundar :) 


 


Tack igen för ditt svar! 

Svara på detta inlägg

Juno
Medlem 2016-03-16
#3 16 december 2018 av Juno Re: Erfarenheter skaffa en till hund?

Vi har ju bara varit tvåhundsfamilj några månader så jag är nog inte rätt person att fråga om det. 


Vi ensamhetstränar ganska långsammt ännu. Hon är ju bara fyra månader. Vi tränar både med båda hundarna hemma och med henne själv (under 30 sekunder är coolt). Hon är väldigt mammig och gråter bara jag vill vara själv på toaletten så vi tar det lugnt och fint. Tills bara någon vecka sedan var det ensamhetsträning med mig bara utanför rummet... 

Svara på detta inlägg

darkosbobbo
Medlem 2018-12-16
#4 16 december 2018 av darkosbobbo Re: Erfarenheter skaffa en till hund?

Haha ”mammig”. Så söta dom är dom lurviga snorungarna. Minns hur Bosse var när han var nyhemkommen och mammig! Bra att ni inte skyndar. En långsam ensamhetsträning tror jag på. Önskar er all lycka till med det. 


 


 

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#5 17 december 2018 av pipilotta Re: Erfarenheter skaffa en till hund?

Hade tidigare 5-årig far och hans son som valp. Kommer ihåg att det aldrig var några problem med ensamhet, bråk eller annat. Kanske valpen förstod att han skulle lyda sin pappa? De hade väl i alla fall liknande mentalitet som  säkert underlättat. 


Nu för tiden har jag en 7-årig tik och en daghund så promenader med två är ju en vana. Ska kanske inte påpeka för unga människor om halkrisken just nu men jag gör det ändå.....Det är alltid värst nu i början..Men för mig kan ett fall vara katastrofalt, lätt att bryta sig och vad händer om man inte kan gå hundpromenader? Det är lite lättare när man är två om att ha hund, man kan hjälpas åt när det krisar.


Lycka till med dina beslut. 


 

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#6 18 december 2018 av Anneli Re: Erfarenheter skaffa en till hund?

Vi har för närvarande tre hundar i familjen. Två är våra egna, den tredje är ett av barnens. Eftersom sagda barn studerar utomlands får mamma och pappa ställa upp. Det är en trevlig vovve, så ingfet ont i det. Ibland kommer också en fjärde hund in i gänget. Det är kortvariga sejourer på 3-4 dagar åt gången.


Det ÄR mer jobb med flera hundar än en. Det tyckte jag redan då de bara var två - våra egna.  Det kostar betydligt mer - självklart. De vill ha egentid tillsammans med matte eller husse, det märks tydligt. De gillar varandra, men matte och husse är på ett annat umgängesplan liksom. De tycker inte om samma träning, hänger med varandra men en ser uttråkad ut medan den andre är full av entusiasm. Jag vill inte vara utan dem för allt i världen trots dubbelt arbete med det mesta.


MEN


Det "normala" för oss är en hund åt gången och aldrig blanda in en bitig valp eller pushig hormonstinn ungdom i en åldrande hunds lalltmer stillsamma tillvaro. Vi hade en rätt fruktansvärd upplevelse för många år sedan då vi tog in en valp när gamlingen var lite mer än tio. Det var inte bra alls. Den gamla vovven led av valpattackerna och vi led med honom. Han fräste aldrig ifrån utan gick olyckligt sin väg och var uppenbart lessen över den tid vi måste ge den unge slyngeln. Hans tid liksom. Vid nio månaders ålder utlokaliserades den nye till min mans föräldrar, som med glädje tog emot honom och hos dem fick han stanna. Allt återgick till det vanliga och gamligen fick en trygg och omhuldad sista tid.


Det finns de som har erfarenhet av att "gamla hunden" lever upp när det kommer en ny, men det finns rätt många som har erfarenheter liknande vår. Hunduppfödare kan vittna om båda reaktionsmönstren.


Våra två hundar har en ålderskillnad på tre år och den senast tillkomne var ett år när han kom - återlämnad till sin uppfödare som även är "min" uppfödare. Vi tog över hunden och bad böner att det skulle gå bra. Det har det gjort. Men gammal trotjänare och ny valp samtidigt - det gör vi aldrig om.

Svara på detta inlägg

darkosbobbo
Medlem 2018-12-16
#7 18 december 2018 av darkosbobbo Re: Erfarenheter skaffa en till hund?

Tack för att du delade med dina erfarenheter. Uppskattas! 


 


Jo klart det blir tyngre med fler än en hund. 


 


Nej jag tycker inte det är snällt att ta in en busig valp i flocken heller om man har en äldre trött hund. Min hund är väldigt pigg än just därför vill jag passa på medan han orkar. Skulle inte utsätta honom för det annars. 


 


Tack igen. 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
skaffa en schäfer   [6] 3 apr: Dimma 2 maj: AliceSven skaffa hund men kan ej enas om ras!   [5] 24 mar: Citronskalet 30 mar: Ayrin Era erfarenheter av Aptus Glyco-Flex   [4] 21 mar: Draghund 26 mar: Puddingpastejn Vill skaffa mer hunderfarenhet, tips?   [8] 30 dec: birrebarre 16 jan: Draghund Borrelia som kommer tillbaka i skov, erfarenheter?   [2] 8 nov: Favvisvovvennr1 13 nov: Favvisvovvennr1 Våga skaffa en ny hund   [9] 2 nov: Hundar03 8 nov: Leias husse Erfarenheter av bronkit på hund .   [4] 7 sep: melvin13 7 sep: melvin13 Skaffa valp om man har frigående innekanin   [1] 9 jul: Camillla 13 jul: Ayrin Vad krävs för att skaffa en hund?   [2] 14 jan: Dogdreams 22 jan: traktorn Skaffa Golden retriver som äldre par?   [7] 28 dec: fridajohanna97 5 feb: Dimma
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   American Staffordshire Terrier | Schäfer | Chihuahua | Rottweiler | Australian Shepherd | Jack Russell Terrier | Grand Danois
© 1998-2022 Enfinia AB