Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
21 december 2018 av emmeli_wikman i sjukdom & hälsa (4 svar)
Syringomyeli - Erfarenheter?

Jag har en snart 2-årig cavaliertik som har börjat klia sig enormt mycket. Har varit till veterinären som inte hittade några parasiter och heller inte trodde på allgeri, men skrev ut medel mot parasiter samt kortison för klådan som vi nu ska ge henne i en kur och sedan återkomma om det inte blir bättre. Jag har vetat om att syringomyeli drabbar i synnerhet cavalier men aldrig förstått dess utsträckning (90%!!) och heller inte att första vanliga symptomet är ett evigt kliande.... 


Dag 2 på behandlingen men att ha is i magen och hoppas på det bästa hör inte till min starka sidor, så nu undrar jag:


Någon som har erfarenhet av syringomyeli? Vad kostade MR för er? Kan försäkringen täcka (folksam)? I vilken ålder upptäcktes sjukdomen och när fick hon/han somna in?


Har läst på om medicinering och att det ska ta bort de värsta nervsmärtorna, men i min värld låter det sjukt egoistiskt att förlänga ett sådant lidande. Hur gjorde ni?


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om emmeli_wikman och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Anneli
Medlem 2013-11-04
#1 21 december 2018 av Anneli Re: Syringomyeli - Erfarenheter?

Jag förstår att du är mycket orolig och det har du kanske även skäl att vara. Har inga personliga erfarenheter av vare sig rasen eller sjukdomen, men undrar lite över siffran 90% drabbade av cavalierpopualtionen eftersom rasklubb och seriösa uppfödare arbetar och arbetat mycket hårt för att sålla i rasens avelsbas.Detta både gällande hjärtproblem och SM.  Det kanske finns och borde finnas mer hoppfulla siffror 2018.


Jag har flatcoats och för några år sedan misstänktes hjärntumör på en hund jag hade då. Symptomen stämde alltför bra in på hjärntumör tyckte veterinären.MR gjordes i Göteborg och den gången täcktes det av försäkringen (Agria) som var av typen megaförsäkring. Det har man om man har en cancerdrabbad ras vilket flatcoat är.


Det var inte tumör den gången utan hepatisk encefalopati vilket behandlande veterinär totalt hade missat. Borrelia +anaplasma (samtidigt!) +  behandling med antibiotika och NSAID- preparat antogs ligga bakom leversjukdomen. Hunden behandlades, sattes på livslång diet och levde sedermera ett gott om än något begränsat liv i många år.


SM yttrar ju sig i många svårighetsgrader har jag förstått. Låt oss hoppas att din hund har en lätt variant som med behandling går att leva med utan lidande. Det finns exempel på det har jag förstått.


 


 

Svara på detta inlägg

ItaKnattåLego
Medlem 2009-11-29
#2 8 februari 2019 av ItaKnattåLego Re: Syringomyeli - Erfarenheter?

Hej! Jag har upplevt detta. Berättar gärna om mina två cavalierer och deras diagnoser. Finns texter i min profil och i min gamla blogg; knattolego.blogspot.com

Svara på detta inlägg

emmeli_wikman
Medlem 2007-05-15
#3 8 februari 2019 av emmeli_wikman Re: Syringomyeli - Erfarenheter?

Hur började symtomen för er och hur fort efter det försämrades din hund?? Vad blev nästa tecken?


När jag skrev detta inlägg (innan jul) så var det ett kliande som uppstod när hon var glad/uppspelt. Hon har samma idag, men varken mer eller mindre. Heller inga andra sympom.. Än?

Svara på detta inlägg

ItaKnattåLego
Medlem 2009-11-29
#4 8 februari 2019 av ItaKnattåLego Re: Syringomyeli - Erfarenheter?

Knatte, född 2003, var en extremt lugn och ängslig hund och han hade alltid ont. Skrek ofta till utan att något speciellt hade hänt. Han satte sig alltid och ”spökkliade”. Han hade svaga höfter, gick kobent. Jag tränade hans muskler och han blev smidig. Sen bröt han ryggen - en spricka. Vattengympa, vila och ett tålamod som jag inte visste att jag hade, gjorde honom bra igen. Sen gick det snabbt utför. Det började med att han föll nerför några trappsteg. Helt stel var han när han landade men blev mjuk i rörelserna igen. Han fick oftare ont. Vi kunde inte röra vid honom. Knattes skrik var fruktansvärda. Han skrek och skrek och skrek. Dagarna innan vi lät ta bort honom vågade han inte gå in i huset. Han var så rädd för den smärta han upplevt där.


Knatte fick aldrig en korrekt diagnos. En veterinär vid Evidensia Växjö, senare vid Växjö Nya Djurkli att Kna hade flera fysiska och mentala tecken på SM. Han hade en dålig försäkring som inte betalade MRI. Han hade ändå inte klarat röntgen i det tillstånd han plågades av. Knatte hade varit avelshane innan han omplacerades hem till mig. Han har lämnat 4 kullar efter sig...! Uppfödaren tyckte så synd om sig själv när jag berättade om Knattens sista tid i livet. Hon oroade sig för sin kennelverksamhet. 


Han kom till vår familj när han var fem och dog fem år därefter. Han insjuknade mycket snabbt och det tog bara några veckor innan slutet kom. 


Att min ryby-hane SM förvånade mig. Lego, född 2009, hade aldrig visat några tecken alls. En kväll sprang vi på varandra och kan skrek otröstlig. Detta skrik går bara beskriva som skriket från en upprörd eller arg chimpans. Jag trodde att han hade brutit benet. Han bet mig när jag rörde vid honom. Men jag kände igen skriket från Knatte och vi fick hjälp på AniCura i Läckeby där en neurolog skickade remiss på MRI till AniCura Bagarmossen. Agria stod för en del av kostnaden. 2016 fick vi beskedet att Lego hade SM. 


Lego lever ett bra liv, utan medicin, men det finns stora begränsningar. Han är väldigt rädd om sin kropp och undviker andra hundar. Han busar eller leker aldrig. Vädret påverkar hans hälsa. Hög luftfuktighet är förödande. Han sitter stilla länge och bara häschar och kisar med ögonen. Hans bakdel blir bara svagare. Han kliar sig med bakbenet mot magen. Och sen har han torra ögon, måttligt blåsljud på hjärtat och så är han döv. Det är ju inte klokt!


Frågar du Cavaliersällskapet så är det jag berättar inte ett rasproblem.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Era erfarenheter av Aptus Glyco-Flex   [4] 21 mar: Draghund 26 mar: Puddingpastejn Borrelia som kommer tillbaka i skov, erfarenheter?   [2] 8 nov: Favvisvovvennr1 13 nov: Favvisvovvennr1 Erfarenheter av bronkit på hund .   [4] 7 sep: melvin13 7 sep: melvin13 Erfarenheter av döva hundar   [1] 20 okt: Nuttma 21 okt: Gurkans Isländsk fårhund - erfarenheter?   [18] 11 aug: Ayrin 14 sep: Ayrin Erfarenheter ang fallolycka samt vattenskalle.   [4] 4 aug: WellOk 6 aug: hundöga återkomst Hundskor -erfarenheter och tips?   [2] 7 apr: effinala 8 apr: effinala Veganhund - erfarenheter???   [23] 23 jan: Anneli 1 nov: ebba.emilia Erfarenheter skaffa en till hund?   [7] 16 dec: darkosbobbo 18 dec: darkosbobbo Livmoderinflammation erfarenheter   [4] 19 aug: nallebjörn 26 aug: bes
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | American Staffordshire Terrier | Amerikansk Cocker Spaniel | Rottweiler | Golden Retriever | American Akita | Alaskan Malamute
© 1998-2022 Enfinia AB