Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
23 december 2018 av mattias1jonsson i skaffa hund (8 svar)
Första hund, Golden retriever

Hej alla!


Jag har alltid velat ha en Golden retriever, men tid och mognaden för det har inte funnits förens nu, har funderat under många år och nu känner jag mig redo.


Men har endel funderingar, dels för det skulle bli min första hund. Det jag är mest orolig är hur dom skulle klara av att vara ensamma under en jobbdag tex. Kommer inte ha någon möjlighet att ta med hunden till jobbet och förmodligen inte kunna rasta den under raster. Däremot har jag familj som skulle kunna hjälpa mig på den biten, men kanske inte exakt varje dag. Skulle en golden klara av att va ensam en 8h jobbdag någon enstaka dag? Kommer självklart göra allt för hen inte skulle vara ensam, men någon dag kanske det skulle bli väldigt svårt och då undrar jag hur dom skulle hantera det. 


Vad ska man tänka på när man köper sin Golden ? Ge allt ni kommer på. 


Jag är man och 27 år, älskar att vara ute i naturen och att träna, vandra, springa. Vill verkligen spendera mycket tid där och träna hen i lydnad och motion. Verkligen därför jag just vill ha en Golden för att dom är arbetsvilliga, intelligenta och lätta att ha att göra med. En bästa kompis i allt man gör.


 


Tack i förhand, hoppas på en mycket givande diskussion! 


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om mattias1jonsson och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Anneli
Medlem 2013-11-04
#1 23 december 2018 av Anneli Re: Första hund, Golden retriever

Att du gillar att vara ute i naturen och röra på dig, det kommer även eventuell golden att gilla också. Inga problem där.


Med sedan har du problem! En hund ska inte - FÅR enligt djurskyddslagen inte - lämnas hemma så många timmar som du har tänkt dig. Stackars hund!! Att förlita sig på familjens hjälp då och då är ingen lösning. De kan glömma, saker och ting kommer i vägen.Och hur gör du när hunden är valp och behöver dygnet-om- kontakt i flera månader?


Du får inse att antingen skaffar du reguljär dagmatte/daghusse till din  blivande hund eller anmäler den till hunddagis och räkna då med en kostnad på 2-3000 per månad. Dagmatte troligen något billigare. Eller så avstår du hund tills du har en livssituation som medger hundägande.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#2 23 december 2018 av Ayrin Re: Första hund, Golden retriever

Kan inte annat än hålla med Anneli. Det går inte att skaffa hund på premissen att den ska vara hemma själv då man jobbar, inte ens om man kan komma hem o rasta den på lunchen, vilket väl får ses om absolut minimum. En valp/unghund klarar det definitivt inte, och inte heller alla vuxna hundar. Vissa hundar klarar aldrig av att vara själva, ens en liten stund, trots att de ensamhetstränats efter konstens alla regler...


Jag skaffade hund i ungefär samam situation som du dock, (minus familj). Det jag gjorde var att fixa plats på ett hunddagis i närheten, kostade ca 2200 kr/månad (för 10 år sedan).
Funkade väldigt bra, men mycket pengar, och framförallt låg det i andra änden stan så logistiken blev ju inte lysande. Efter några år hittade jag en hundvakt som bodde i närheten, vilket blev både billigare och mindre tjorvigt.


Kort sagt, fixa hundvakt/-dagis, det är schysstare mot hunden, och trevligare för dig, för då slipper du sitta där på jobbet och känna dig stressad över att hunden ligger hemma och har tråkigt och ensamt :).

Svara på detta inlägg

mattias1jonsson
Medlem 2018-12-23
#3 23 december 2018 av mattias1jonsson Re: Första hund, Golden retriever

Tack för svar. Min familj kommer inte glömma eller skita i hunden, dom vill lika mycket som mig ha hund och har haft det förut så dom kan jag lita på att dom alltid ställer upp. 


Men inser problemt annars...kan inte lämna den något ensam. Hunddagis eller något dylikt får jag lösa i så fall.


Kan tilläggas att jag har en livssituation nu som gör att jag kan va med valpen hela tiden, så det ser jag inte som ett problem. 

Svara på detta inlägg

Juno
Medlem 2016-03-16
#4 23 december 2018 av Juno Re: Första hund, Golden retriever

En golden kan vara en helt underbar hund och kan du bara fixa till någon hundpassning så låter det som om du skulle vara en perfekt kandidat för en golden. 


Vad du bör vara medveten om (och säkert redan är) är att många goldens mognar ganska långsamt och kan vara rätt så odrägliga som tonåringar. Det kan vara ganska svårt att hantera skillnaden mellan den bild man har av en lydig och samarbetsvillig trotjänare och ett trotsigt tonårsmonster. Då gäller det bara att hålla ut och ha lite tålamod.


En sak till är att de kan bli lite, vad ska man säga, lata, när de kommer upp i övre medelåldern. Inte alla förstås, men jag har känt mer än en bekväm äldre golden. Med sin mycket goda aptit har de även en tendens att lägga på sig lite extra vikt och det bidrar kanske.


Med en hund som har gått igenom en sådan enorm populäritet så måste du vara extra noga med att välja en uppfödare med omsorg. Det är fortfarande en underbar ras och det finns en god anledning till att de blev så populära, men tyvärr har det fått en del tråkiga konsekvenser.

Svara på detta inlägg

username
Medlem 2017-11-04
#5 28 december 2018 av username Re: Första hund, Golden retriever

Så länge intresset och viljan finns skulle jag säga att det inte spelar någon roll vilket ras du väljer.

Viktigast tycker jag att man ska fokusera på att hitta en bra och seriös uppfödare. Det vinner du mycket på i längden. Kolla upp i släktet hur friska och stabila hundarna varit, skulle säga att du märker ganska fort om uppfödaren är intresserad av pengar eller att den kommer till en bra ägare.


Eftersom det är din första hund så är det ju bättre om du hittar en uppfödare som är väldigt kunnig inom rasen. Då spar du en hel del pengar på att slippa gå kurser. Hund är dyrt att ha så du blir nog glad av alla pengar du kan spara, speciellt om du bara är 27 år.


Om jag hade lagt ner mer tid på detta så skulle jag ha en bra hund i dagsläget, samtidigt som jag sparat en hel del pengar.


 


Lycka till med ditt val av hund!

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#6 29 december 2018 av Ayrin Re: Första hund, Golden retriever

Nä... gå inte på "rasen har ingen betydelse"-snacket... Det gjorde jag, och har nu haft en hund som för all del är snäll och trevlig, men som jag inte alls kunnat göra det jag önskat tillsammans med i 10 år.


Min dam är en borzoi, och beter sig som en borzoi, dvs lite lat, saknar totalt "will to please" och lunkar genom livet så länge det inte studsar upp en hare mitt framför nosen på henne.
Nu har jag för all del lyckats få henne genom/runt/under/över alla agilityhinder utom den höga balansbommen, vilken inte riktigt var konstruerad för en 40-kilos hund, men jag fick ju jobba frenetiskt för att hålla henne intresserad (hela känslan hon gav var i princip "jaja, jag gör det väl, om det nu är så fruktansvärt viktigt för dig..."). Andra personer med borzoi jag pratat med har ungefär samma uppfattning om sina hundar...


Nu har karln min skaffat oss en norrbottenspets, dvs en trädskällare. En ras som förväntas ha stor jaktlust, kunna arbeta självständigt och gilla att skälla på fåglar i träd... och det har hon också gjort, fast hon ännu bara är tre månader.


Rasegenskaper är på riktigt, och även om man för all del kan få mer eller mindre rastypiska exemplar så färgar ändå rasen hundens intresse för att samarbeta med föraren, jaga, skälla, mm, mm.


Fundera vad du vill ha hunden till, och skaffa sedan en hund av en ras som har förutsättningar att klara av och uppskatta detta, så blir livet tillsammans roligare för er båda :).


En kunnig uppfödare är för all del bra att ha, men jag ser inte riktigt hur det skulle leda till att man inte behövde gå kurser? Även om en bra och engagerad uppfödare kan råda så ersätter det knappast att träffa en (förhoppningsvis) kunnig människa ~1ggr/vecka och träna på något.

Svara på detta inlägg

Dimma
Medlem 2004-12-04
#7 30 december 2018 av Dimma Re: Första hund, Golden retriever

Här har du lite lästips  http://valptips.se/ 


Golden har ju lite sjukdomar som de flesta raser har, vissa uppfödare vill inte erkänna det (det gäller alla raser)


Har själv haft en golden, du kommer inte ångra dig, det är en mysig ras, det är väldigt lättlärda både på rätt och fel. Du kan läsa på http://goldenklubben.se/  där kan du få lite information.


Lycka till

Svara på detta inlägg

Dimma
Medlem 2004-12-04
#8 1 januari 2019 av Dimma Re: Första hund, Golden retriever

http://www.goldnews.se/index.html    lite mer om golden

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Tror att första stadiet av valpningen är igång!   [0] 19 jul: April25 Ska på min första utställning om 1 veckor   [14] 28 maj: BullandBear 31 maj: Draghund Retriever/ Kelpie/ Lägenhet/ Hjälp!   [12] 13 jan: NinaE 20 jan: Chocolate AK När klippa pälsras för första gången?   [2] 9 jul: Janna77 10 jul: -Aslan pwd- Första hunddejten :)   [4] 12 jun: Svea58 29 jun: Frallorforlife Hjälp att välja första hund   [4] 2 maj: Kattisb 3 maj: Kattisb Foder till golden retriever?   [3] 26 mar: MyDogMadeMeDoThis 7 maj: Buddhathebud Golden 7 år lösa benbitar i armbåge   [4] 26 mar: victoria22 26 mar: Anneli Mjäll/torr hud hos Golden   [5] 24 mar: nacho piccu 28 mar: nacho piccu 7år golden retriver läsa benbitar i armbåge   [2] 5 mar: victoria22 8 mar: Gurkans
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Riesenschnauzer | Borderterrier | American Staffordshire Terrier | Schäfer | Rottweiler | Golden Retriever
© 1998-2021 Enfinia AB