Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
29 december 2018 av Svea58 i övriga hundfrågor (4 svar)
Kastrerade hundar resp katter. En jämförelse.

Hej allihop,
Jag har funderat lite över skillnader mellan kastrerade hundar och katter.


Min erfarenhet av mina egna (och vänners) kastrerade husdjur är att det skiljer sig rätt mycket mellan hur en katt resp hund uppför sig efter kastrering. Obs! Det här blir ganska kraftigt generaliserat  :)


Hund: Matfixerad. Går upp i vikt av "ingenting". Blir lite lat, behöver hjälp med att komma igång med aktivering.Katt: Kan ha en skål med torrfoder stående framme utan att tömma skålen direkt, knaprar lite vid behov. Behåller ungefär samma vikt. Aktiverar sig själv som innan kastrering.


Skiljer sig katters och hundars metabolism så mycket åt?


Det kan givetvis alltid variera mellan individer men det vore intressant att läsa era upplevelser.


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Svea58 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Juno
Medlem 2016-03-16
#1 29 december 2018 av Juno Re: Kastrerade hundar resp katter. En jämförelse.

Jag gillar att generalisera, om alla lovar att inte ta mig på allvar.


Här i Kanada är nästan alla sällskapshundar kastrerade så kanske är det så att man har anpasssat djurhållningen mer till det. Vetrinären håller strikt koll på vikten och det är definitivt något som man anses behöva kontrollera som djurägare. Du ser inte många överviktiga hundar ute. Min egen kastrerade hanhund är inte överdrivet matfixerad. Han har väl i princip fri tillgång till mat och vi häller emellanåt i lite extra fiskolja i maten för att hålla honom vid gott hull under mer fysiskt aktiva perioder.


Katter tycker jag överlag blir lite tråkigare när de kastreras, särskilt hankatter, men samtidigt kanske lite lättare att leva med. Ska du träna en katt så välj en icke-kastrerad hane. En hona kommer att vara så fokuserad på att få ungar och de kastrerade av båda könen är mest lata och inte så sugna på att arbeta. 

Svara på detta inlägg

Svea58
Medlem 2017-02-09
#2 30 december 2018 av Svea58 Re: Kastrerade hundar resp katter. En jämförelse.

Tack för svaret :)


Det är alltid kul att jämföra erfarenheter.


Jag har haft både kastrerade och icke-kastrerade husdjur och det finns ju fördelar/nackdelar med båda.


Har ingen hund nu men ska förhoppningsvis kunna skaffa nästa vovve om några år. Jag roar mig redan nu med att fundera på vad som skulle passa bäst.


Jag tar alltid äldre omplaceringshundar och de kan av naturliga skäl inte aktiveras på samma sätt som yngre och man måste hålla stenkoll på matintaget för att de inte ska gå upp i vikt. Kanske inte är så konstigt att en äldre, kastrerad vovve blir lite matfixerad.


En katt skulle jag gärna ha igen men när vi hade katt senast så lyckades maken naturligtvis utveckla allergi :(  Jag vägrade göra mig av med katten så maken fick äta allergimedicin så länge katten levde.


 


 


 


 

Svara på detta inlägg

Juno
Medlem 2016-03-16
#3 30 december 2018 av Juno Re: Kastrerade hundar resp katter. En jämförelse.

Härligt med hundplaner och -drömmar! Det är faktiskt ett stadium att njuta av med.


När det gäller hundar tycker jag att det har mer att göra med indviden och dess personlighet än om den är kastrerad eller ej. Jag har ändrat åsikt från när jag bodde i Sverige och hade mycket att göra med våra och uppfödarens schäfrar. Många kastrerade hundar i Sverige har ju kastrerats för att komma tillrätta med ett oönskat beteende. Nu har jag lärt känna så många kastrerade trevliga, pigga hundar.


Jag har också dragit på mig en kattallergi och har inte haft katt sedan barnsben. Så jag förstår din man! Katter är så underbara djur.

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#4 31 december 2018 av pipilotta Re: Kastrerade hundar resp katter. En jämförelse.

Tänker tillbaka till mina kastrerade Bichon Havananaiser. De fick aldrig ökad aptit efter op.  De vägdes inte ofta men höll formen livet ut. 


De perser jag haft i 40 år hade aldrig heller ökad aptit. De var ju en lugn ras så de borde ha kunnat gå upp i vikt men de åt aldrig mer efter kastreringen. Var så lagom lekfulla långt upp i åren. 


Min blandras har vägt 7 kg de senaste 5 åren trots att hon även äter en hel del människomat. 


Känns som lite genetiskt i det hela, rasbetingat. Verkar vara lite som hos oss människor...


Gott nytt år!

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Foder för kastrerade   [6] 29 aug: Superhoven 31 aug: Gurkans Foder för kastrerade kontra lightfoder   [2] 15 maj: Superhoven 16 maj: Gurkans Hjälp med valp som skäller på katter   [2] 19 nov: KristinaB 22 nov: Anneli Funkar Golden retriever bra ihop med katter?   [22] 27 jan: Tempohästen 26 mar: Dimma Min kastrerade hanhund   [12] 21 okt: Viktorochbaloo 24 nov: Borzoi Få honom att sluta jaga katter?   [3] 13 jun: Majala 21 jun: username Jämförelse av päls?   [6] 1 apr: ErikaKa 9 apr: Lona Varför är min hane besatt av kastrerade hanhundar?   [2] 18 dec: Emmksthlm 21 dec: Voff 92 Vi har katter, ska vi vänta med hund??   [3] 9 jan: jessicamilla 4 feb: Hrímnir Hej alla ni kastrerade   [14] 23 aug: lillflingan 24 aug: greyhoundulla
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Grand Danois | Irish Softcoated Wheaten Terrier | Eurasier | Flatcoated Retriever | Hamiltonstövare | Engelsk Bulldogg | Golden Retriever
© 1998-2024 Enfinia AB