Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
30 december 2018 av Arbetslust i övriga hundfrågor (6 svar)
Flexi+Halti/Gentle leader/Nosgrimma

Hej!


Undrar om det är någon som har testat använda sig av denna kombination, alltså ett flexi koppel med en nosgrimma.


Och vad var er erfarenhet utav den?


 


OBS: Om du inte testat att använda denna hatade kombination. Avstå att svara även om det brinner i knutarna :)


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Arbetslust och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Lona
Medlem 2012-01-09
#1 30 december 2018 av Lona Re: Flexi+Halti/Gentle leader/Nosgrimma

Nej, nej, nej!
Om hunden drar eller rycker till med ett halti när den har flexi så kan den knäcka till nacken rejält. Jag antar att ni har problem med att hunden drar, om ni måste använda halti så ha absolut inte ett koppel som är längre än vanligt, dvs ~180 cm.
Har man en hund som drar det minsta så tycker jag inte att man bör använda flexi alls, gör man det ändå så kombinera med en sele.
Gör hunden plötsliga hopp eller utfall så skippa definitivt flexi, det kan gå riktigt illa både med nacken och att flexit går av (eller att ni tappar det, lättare hänt än man tror).
Bättre med sele + långlina i så fall.

Svara på detta inlägg

Arbetslust
Medlem 2017-03-07
#2 30 december 2018 av Arbetslust Re: Flexi+Halti/Gentle leader/Nosgrimma

Här är en videon från en "känd" youtubare. Där han visar när han använder flexi+Gentle Leader.


https://www.youtube.com/watch?v=orZLzqzNGhY&t=2s


 


Har du några belägg i form av någon statistik att om du använder flexi+halti att det orsakar nackskador? Många som slänger ut sig liknande men aldrig presenterat några belägg för sin starka åsikt.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#3 30 december 2018 av Lona Re: Flexi+Halti/Gentle leader/Nosgrimma

Nej, jag har ingen statistik för det men fråga vilken hundfysioterapeut som helst.


Det är stor skillnad på att gå och träna på ett fält och att vara ute på en promenad med hunden. Förutom stadgeträningarna med "sitt kvar" så kunde övningarna i filmen lika gärna gjorts med vanligt halsband och koppel, det är inte i de lägena som halti + flexi är en farlig kombination.
Jag skulle mycket väl kunna gå med min labbe i halti och flexi eftersom hon aldrig drar - men då skulle jag lika gärna ha på henne ett halsband. Terriern däremot skulle jag definitivt ha sele på i det läget eftersom han kan både dra och skutta till.


Nej, jag har inte använt just halti och flexi, däremot halti och vanligt koppel på min då 9 månader gamla rhodesian ridgeback. Det var ett nödläge men att se henne skutta runt och se vilka knyckar det gjorde med hennes nacke - det borde få vem som helst att inse att flexi och halti inte är en bra kombination.
Med ett flexi kan hunden givetvis få upp mycket högre fart innan kopplet tar slut och den får rycket i nacken.


 

Svara på detta inlägg

Arbetslust
Medlem 2017-03-07
#4 30 december 2018 av Arbetslust Re: Flexi+Halti/Gentle leader/Nosgrimma

Inga belägg?


Om nu så många har gått till hundfysioterapeuter för skador pg.a nosgrimma så måste det snart trilla in massor med anketoder om sina egna hundar som blivit skadade. 


 


Testade att slå på google, "Gentle Leader injuries". Alla dem jag gick in på. Dem 3 första som kommer upp. Var vetrinärer som menar att det är skitsnack.


 


Så ja. I call bullshit, med alla dem där nackskadorna.


 


 


Men jag är gärna öppen för att bli motbevisad.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#5 30 december 2018 av Ayrin Re: Flexi+Halti/Gentle leader/Nosgrimma

"Grimmor" för hundar är så pass nytt i det här landet, och frågan så specifik, att det är tveksamt om så många använt dem att det finns särskilt många anekdoter att dela...


Hur som, från en av de första länkarna jag får upp då jag googlar gentle leader injuries:
"If the dog is not taught this and tends to act impulsively, she may dart out after a cat or other object and hit the end of the leash with some speed. This type of accident could potentially cause neck pain or injury. Even in the emergency situation, if the owner is paying attention, they can prevent neck wrenching if they gradually tighten the leash rather than letting the dog dart forward on a loose leash so that she suddenly hits the end."
https://drsophiayin.com/blog/entry/which-types-of-collars-and-harnesses-are-safe-for-your-dog/


Det är som bekant rätt svårt att se till att en hund inte rusar rakt in i stoppet med fart med ett flexikoppel...


Från en annan av länkarna:
"Here’s the truth: the Premier company and the co-inventor of the Gentle Leader, Dr. R.K. Anderson, have investigated numerous claims of neck/whiplash injury caused by the Gentle Leader since it was first put on the market, and have never been able to confirm a single case."
https://paws4udogs.wordpress.com/2011/10/28/busting-myths-about-the-gentle-leader/


Låter ju bra, men uppfinnaren (och försäljaren?) av en pryl är ju sällan att betrakta som en opartisk källa ;).


 


Men hur som, jag vet inte om det är ofarligt eller inte, jag tycker bara inte att de första googleresultaten var så odelat positiva/trovärdiga som du gjorde. Inte heller kändes det som att det var kombinationen av flexi + grimma som togs upp.


Naturligtvis kan det funka skitbra med rätt hund, jag gillar friheten flexit ger, och använder det själv med vanligt halsband till min gamla hund som jag vet att inte är särskilt benägen att rycka i kopplet, men till valpen blir det sele om hon ska ha flexi, just eftersom hon ibland rusar iväg i hundraåtti, och det inte finns någon reell möjlighet för föraren att se till att inte rycket blir hårt.


Jag tänker att med en hund som man vet inte rycker särskilt mycket i kopplet, men som man av nåt skäl inte vill ha halsband på så kan det gå alldeles utmärkt :). För en mer impulsiv hund skulle jag dock inte använda flexit utan sele.

Svara på detta inlägg

syteryster
Medlem 2017-06-30
#6 31 december 2018 av syteryster Re: Flexi+Halti/Gentle leader/Nosgrimma

Aldrig flexi eller långa koppel vid användning av nosgrimma. Nosgrimma används ju ofta på stora tunga hundar. Om de får upp farten - räcker med några metrar i accelaration, så blir kraften enorm och allt hamnar i nacken. Använder ibland själv nosgrimma till vårt 43 kilo tunga yrväder på 21 månader - särskilt när det är halt ute. Ett tips som jag fick av vår hundtränaren var att koppla ihop nosgrimmans "koppelfäste" med "koppelfästet" på halskopplet ( halvstryp) om det blir lite kort, kan man koppla på en förlängning mellan ringarna i form av en https://www.biltema.se/bat/dacksutrustning/schacklar/snabblank-2000037561. Detta gör att huvudet inte vrids lika "dramatiskt" om hunden skulle ex försöka kasta sig efter en katt som plötsligt dyker upp. 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Skadas hunden av Halti?   [10] 2 apr: Lokatten12 7 apr: Hrímnir Köpa Gentle leader?   [2] 21 okt: Flat4ever 24 okt: maabse Okej ha halti sele på en åttaårig hund?   [1] 15 jul: v@dur70 15 jul: Apache Halti, hur 'ska' hunden reagera på denna?   [3] 15 apr: Megran 15 apr: Megran Finns det 8 meters flexi för små hundar?   [4] 10 jun: Louies matte 10 jun: Brazlover Nån som kan lokalisera tråden om halti?   [1] 3 maj: Lathundarna 3 maj: Lathundarna Reservdelar till flexi koppel, finns det?   [2] 29 apr: z_Aussied 29 apr: z_Aussied Nosgrimma vid träning med störningar   [21] 10 sep: AnniiPannii 12 sep: Mainstream Vad är det med dessa fördomar mot flexi?   [50] 15 aug: z_Amy&Lajka 15 aug: exis Flexi koppel, vad ska man välja?!   [18] 9 aug: FilippaColstrup 9 aug: Xelda
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Shih Tzu | Pudel | Finsk Lapphund | Labrador Retriever | Schäfer | Jack Russell Terrier | Cavalier King Charles Spaniel
© 1998-2019 Enfinia AB