Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
5 januari 2019 av Lilbjörne i valpforum (16 svar)
Pott träna ute och inne - någon erfarenhet?

Hej!
Jag tänkte nå ut till er med småhundar som knaske kan hjälpa mig besvara en fråga. Dock har jag förstått att detta koncept inte är så vanligt i Sverige.

Men jag får hem min valp om någon vecka och jag har följande plan. Jag vill lära den gå på pottan på en så kallad "FreshPatch".. Ni kan se hur den ser ut här: https://www.freshpatch.com/pages/collection-group. I sverige hade man inget kocnept som liknar tydligen, så jag kommer få snickra ihop en själv. 

Min tanke är att jag kommer ta ut den på morgonen och kvällen, men under dagen när kanske ingen hinner hem på lunchen så ska den ha fri tillgång till toaletten som kommer stå på balkongen. Dock när vi är hemma kommer den dörren vara stängd.

Så min fråga nu är hur jag gör pott-träningen lättast. Lär jag den bara att gå ut först? Sen implenterar jag att de finns en liten gräsplätt inomhus (på balkongen) eller ska jag pott-träna den efter hur den tillslut ska betee sig?

Tack på förhand! :)


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Lilbjörne och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Lona
Medlem 2012-01-09
#1 5 januari 2019 av Lona Re: Pott träna ute och inne - någon erfarenhet?

Jag hoppas att du skämtar? Det där är inget ok sätt att ha hund på, jag tvivlar på att det ens är lagligt. 

Svara på detta inlägg

Lilbjörne
Medlem 2019-01-05
#2 5 januari 2019 av Lilbjörne Re: Pott träna ute och inne - någon erfarenhet?

Jag vill inte ha en diskussion vad som är ok eller inte i andras ögon. Med en toa alltid tillgänglig som ensam i en lägenhet så får han mer självbestämmande etc. Det ersätter inte promenad och aktivitet. Har du inget råd, svara inte.

Svara på detta inlägg

TindraFreya
Medlem 2008-03-25
#3 5 januari 2019 av TindraFreya Re: Pott träna ute och inne - någon erfarenhet?

Hej du vet väl om att hundar får lämnas max 4 timmar utan tillsyn.Vore jag dig skulle jag kontakta hunddagis eller försöka få en hundvakt som ser till den under dagtid

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#4 5 januari 2019 av Ayrin Re: Pott träna ute och inne - någon erfarenhet?

Jag skulle nog kombinerat... ställt "pottan" på balkongen och lyft ut den dit när det känns rimligt att den börjar bli kissnödig ibland och gått ut ibland.


Vet inte hur ni bor, men det är inte så många sekunder man har på sig att få ut en liten som kommit på att den blivt kissnödig, så i "paniksituationerna" är det sannolikt bättre att sätta den på "pottan" än att det ska bli i trapphuset.


Att ge hunden en plats att kissa på "inne" ser jag inget större fel i, men betänk att en hund bör rastas åtminstone var 6e timme enligt jordbruksverket, och framförallt att inte alla hundar klarar av att vara ensamma under längre tid, oavsett potta eller inte.
Unghund/valp klarar det definitivt inte, så ha en plan för åtminstone det första året som inte kräver att hunden ska vara själv hemma medan ni arbetar.

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#5 5 januari 2019 av Gurkans Re: Pott träna ute och inne - någon erfarenhet?
          Re: Pott träna ute och inne - någon erfarenhet?
          

Hej du vet väl om att hundar får lämnas max 4 timmar utan tillsyn.Vore jag dig skulle jag kontakta hunddagis eller försöka få en hundvakt som ser till den under dagtid

Valpar under 4 månader får inte lämnas någon längre stund alls.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#6 5 januari 2019 av Ayrin Re: Pott träna ute och inne - någon erfarenhet?
          Re: Pott träna ute och inne - någon erfarenhet?
          

Hej du vet väl om att hundar får lämnas max 4 timmar utan tillsyn.Vore jag dig skulle jag kontakta hunddagis eller försöka få en hundvakt som ser till den under dagtid

@TindraFreya
Det där är rent felaktigt, jordbruksverket säger att de "bör rastas var sjätte timme dagtid".


http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/hundarochkatter/skotselavhundochkatt/saskoterdudinhund.4.207049b811dd8a513dc80001977.html

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#7 5 januari 2019 av Gurkans Re: Pott träna ute och inne - någon erfarenhet?

Jag har två mopsar och så har jag sedan drygt 30 år tillbaka chow chow. Dvärghundar är betydligt svårare att få rumsrena än större hundar och detta har jag insett sedan jag själv blev dvärghundsägare. Man har två val och det är att springa som stolle ut och in med valpen och hoppas att några pölar och högar ändå hamnar ute, eller så får man leva med att det sker olyckor inomhus, olyckor som med tiden kommer minska och till sist upphöra. Att behandla valpen som om den vore en innekatt är liksom inget alternativ. Även dvärghundar är hundar!


Du säger att du får hem en valp, så under de första månaderna får du helt enkelt inte lov att lämna den ensam annat än kortare stunder (typ för att gå ut med soporna). Den infon finns på Jordbruksverkets hemsida. En vuxen hund brukar kunna hålla sig i alla fall i sex timmar, vilket är anledningen till att man, åter enligt Jordbruksverkets hemsida, får lämna en hund ensam i upp till sex timmar. Kan hunden inte hålla sig så länge så kan man heller inte lämna den så länge. En annan aspekt är att hundar är flockdjur och de har en egenskap som inget annat djur har: de vill ha sällskap av människor! En häst kan ha en annan häst som sällskap, eller t o m en kanin eller get, men en hund ska ha mänskligt sällskap. Att sitta ensam i en lägenhet en hel dag är inget liv för en hund och då får man nog påstå att det där med rumsrenhet är det lilla problemet.

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#8 5 januari 2019 av hundöga återkomst Re: Pott träna ute och inne - någon erfarenhet?

Här i Sverige tränas valpar att bli rumsrena från början. Sen att det kanske händer någon olycka, får man ta. Att använda lägenheten som rastgård, är lag på och tror inte husvärden blir glad om det upptäcks. En valp får man bara lämna en kort stund, så de kan rastas ofta. Samma kan gälla gamla hundar. Man ska inte träna hundar att sköta hundar sina behov inomhus, utan se till att de tränas att göra behoven utom hus. Sen att katten(med kattlåda) har andra föresättningar, gör  det inte att hunden får göra likadant. Finns ett knep när det gäller rumrens träning. är att springa ut med valpen direkt från sömn mat, lek mm, Vissa valpar kan det ta längre tid och man kan lägga en tidning vid dörren, så de kan förstå att det ska ske utomhus. Att få en hund rumsren är inte svårt. Om det gäller t.ex. hanhund som lär sig göra behoven inomhus, så tar det inte lång tid att de kan börja markerings kissa i hela lägenheten. Det kan  bli stora problem att sanera sen.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#9 5 januari 2019 av Ayrin Re: Pott träna ute och inne - någon erfarenhet?

@Gurkans, hundöga


Att man vanligtvis tränar hundar att rasta sig utomhus gör ju inte att det med nödvändighet måste vara så, och innebär inte heller att inte en "potta" kan kombineras med en rimlig mängd promenader.


@hundöga
Att det skulle finnas någonsomhelst lagrum som handlar om "potta på balkongen" har jag *väldigt* svårt att tro.

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#10 5 januari 2019 av hundöga återkomst Re: Pott träna ute och inne - någon erfarenhet?

Det kan innebära sanitär olägenhet, för de som bor under eller över m.m. T.ex klagas det från andra hyresgäster som får vatten från blomvattnande gäst öppe från m.m Tänk er själva en hund med diarre, den lukten och man sitter  med gäster och dricker kaffe m.m.  Det ställs stora krav nu på hyresgäster m.m. Det anmäls ofta om dessa problem.  Tror inte att hundar blir långlivande i sin lägenhet, när de rastas på balkongen. I vissa bolag får man ens rasta sin hund på gräsplättarna precis utanför sin port.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Analkjörtlar operation erfarenhet?   [3] 14 maj: BullandBear 15 maj: pipilotta Någon med erfarenhet ang L7S1och Ischias?   [7] 2 apr: Bettan11 9 apr: Anneli Erfarenhet av att hyra häst?   [1] 24 mar: hejhej 25 mar: -Aslan pwd- Erfarenhet av foder behöver lite kunskap påfyllnad   [5] 12 mar: BullandBear 12 mar: BullandBear Kemisk kastrering, erfarenhet?   [2] 15 feb: Doodles 18 feb: Draghund Erfarenhet av Feel active Hiker hundskor??   [2] 12 feb: vovvsis 13 feb: Draghund Någon med erfarenhet av rage syndrome?   [1] 19 jan: Atumn28 19 jan: Ayrin Tips för att träna inkallning   [2] 17 jan: Linis95 19 jan: Draghund Dela din erfarenhet med cbd och hundar!   [6] 23 sep: SamvH 5 nov: Borzoi Erfarenhet av Dog Copenhagen comfort walk air sele   [1] 20 aug: Lovely havamalt 20 aug: Ayrin
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   American Staffordshire Terrier | Rottweiler | Schäfer | Golden Retriever | Dobermann | Leonberger | Dalmatiner
© 1998-2021 Enfinia AB