Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
5 januari 2019 av nacho piccu i övriga hundfrågor (13 svar)
Trotsig unghund, överstimulerad?

Hej! 


Jag och min sambo har en golden kille på nu 8,5 månader som sedan ett par veckor tillbaka börjat bli halvt omöjlig att gå på promenad med.


Hemma är han världens snällaste, lugnaste och mysigaste hund, han skulle aldrig få för sig att exempelvis sno mat eller tugga på nåt han inte får, och han har tidigare gått fint i koppel utan större problem. Hundmöten och vissa människomöten har alltid stökat lite eftersom han är väldigt social och helst vill hälsa på allt och alla, men vi jobbar långsamt på det.


Nyligen har han dock på promenaderna börjat med att hoppa mot en, bita en hårt i armarna och händerna, bita i kopplet, skälla på en - så fort han inte får som han vill, ex. hälsa på en förbigående hund eller människa, stanna vid varenda pinne på marken etc. Han blir i stort sett helt galen, om och om igen, och det tar så lååång tid att lugna ner honom, om det ens går - ibland får man helt enkelt vända till slut och gå hem med honom igen med honom hoppandes och tuggandes efter en. Väl innanför dörren är han en ängel igen!


Vi förstår självklart att han börjar bli könsmogen, är på väg in i trotsåldern och det här med att testa gränser osv, att det är en jobbig period och så som bara ska genomlidas. Jag undrar bara om någon har bra tips?


Det känns som om vi provat det mesta snart - det vi försöker envisas med är att ta ner honom lugnt men bestämt i selen, säga sitt, ligg - och det gör han då - och när han varit lugn en stund så får han beröm och gos och oftast nåt gott. Men så fort man ska gå igen så börjar det om igen. Har också provat att ta honom i nacken eller kinderna nån gång, men det tycker han bara är lek och skoj så det funkar inte alls. Har även provat att ha leksak med ut till honom, eller pinne, och det funkar ibland som distraktion, men lika ofta går han nästan mer upp i stress av det och vill istället antingen bara busabusabusa eller lägga sig ner och tugga - och när man då bryter det så börjar han om.


Undrar också, eftersom jag har läst att man inte ska utsätta för hunden för för mycket när de kommer in i denna åldern, kan det vara så att vi går för långt med honom? Vi har efterhand som han blivit äldre börjat förlänga hans långpromenader, så på sistone brukar vi köra (ungefär) en 10-15min kiss och bajs runda på morgonen, sen en 45-60min på eftermiddagen, 5-10min snabb kissrunda, 45-60min på kvällen, och sen nattkissrunda en snabbis. Vi bor dessutom mitt i storstan, så tänker att det kanske blir för mycket för honom? Dock är det ju inte bara i slutet på promenaderna han trilskas, det är genomgående från det att man kommer ut genom dörren, och vi brukar märka på honom när han börjar bli trött för då sätter han sig och kliar sig med jämna mellanrum.


Vi aktiverar honom givetvis på andra sätt också, apport ett par gånger i veckan, klickerträning och allmän lydnadsträning, godissök, träffa andra hundar i rastgården nån gång i veckan, han har en hel drös stimulansleksaker. Vi försöker ha honom lös så ofta det bara går, men det är såklart svårt i stan.


Nu blev det väldigt långt här, ber om ursäkt för det, men hoppas någon orkar läsa och har lite tips eller pepp iallafall! 😊🐾


Som medlem kan du här läsa lite kort info om nacho piccu och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

nacho piccu
Medlem 2019-01-05
#11 19 februari 2019 av nacho piccu Re: Trotsig unghund, överstimulerad?
          Re: Trotsig unghund, överstimulerad?
          

Jag är stark motståndare till kastrering som sker för att dämpa en hunds livlighet eller tonårsbeteende. Visst, man kan få en förslöad hund, en hund med stark benägenhet för fetma, en hund med mer eller mindre allvarliga inkontinensproblem. I min omedelbara närhet kastrerades i augusti en piggelin och busig labradorhane på 11 månader som gärna lekte med mina okasterade flatcoathanar. Och hur är det nu? Labben vill inte leka längre, kryper ihop på marken, ser rädd ut och sticker svansen mellan benen. Anledningen till kastereingen var att matte tyckte att hunden drog i kopplet, hoppade för mycket och inte var lydig nog. Hade hon gått på hundkurs, varit lugn och konsekvent i fostran av sin hund hade hon haft en toppenhund om ett år.  Jag blir gråtfärdig när jag ser denna vackra men stympade labbe.


Kastrering av rent medicinska skäl är givetvis OK och nödvändigt ibland, men kastrering för att förvanska och förvandla en hunds hela personlighet och kanske hälsa - nej tack! Då har man kanske valt en alltför livlig och krävande ras som labbens matte uppenbarligen gjort.


Kämpa på med er hund. Gudarna ska veta att jag inte fick något gratis med någon av mina flatcoats - de är troligen och rent rasmässigt mycket livligare och busigare än en golden, men individuella variationer finns förstås.

Tack för svar! Vi fortsätter kämpa och det går faktiskt lite bättre för tillfället - och jag känner likadant för kastrering, tycker absolut att det är en allra sista utväg.

Svara på detta inlägg

nacho piccu
Medlem 2019-01-05
#12 19 februari 2019 av nacho piccu Re: Tillägg
          Tillägg
          

Anneli hann posta medan jag skrev, tur att vi inte sade emot varandra!


Jag tänkte bara tillägga att det är inte fel på er och det är inte fel på hunden.Om man har en hund som inte fungerar klockrent i vardagen så får man höra både det ena och det andra av "välvilliga" grannar, släktingar, förbipasserande, hundägare...
Skaffa er lite teflonhud, sålla bland det folk säger och om de kommer med negativa eller nedlåtande kommentarer så låt det studsa av teflonet. 
Ni är som sagt inte ensamma om det här, snarare tvärtom!

Hej igen, och tack snälla för svar, det är jätteskönt att höra att detta inte är något ovanligt och att man inte är ensam.

Som jag även svarade Anneli ovan så är vi inte heller alls inne på kastrering, det får bli en allra sista utväg, men det känns inte alls aktuellt för tillfället.


Faktiskt - peppar peppar! - så har det sakteligen blivit bättre de senaste veckorna, mycket kontaktövningar, och köttbulle/klicker-metoden fungerade ganska bra för oss för då höll han sig iallafall med tassarna i marken och hängde med oss hela tiden och just nu är han till och med så duktig att han kan gå längre promenader utan att varken plocka pinnar (eller släpper dem iallafall när vi säger till), få utbrott, eller en enda godis på nästan hela rundan. Några godisar smyger vi såklart till honom ändå bara för att han går fint.  Känns såklart jääätteskönt!

Han är dock fortfarande ganska svår för andra att hantera, senast idag hoppade han och tuggade på hundvakten på promenaden - han testar såklart gränserna på andra nu när han vet att det inte funkar på matte och husse, men lite tråkigt ändå. (Tur att vi har en mer förstående hundvakt idag än sist!)

En annan liten fråga när jag ändå är igång - det här med hundmöten alltså. Hur ska man på bästa sätt få honom att sluta bli så blockerad? Han stänger av totalt så fort han får syn på en annan hund och bara stirrar in sig tills de kommer nära, och då gör han ett rejält framåtskutt. Inte för att han är arg eller aggressiv, utan verkligen enbart för att han vill lekalekaleka. När han inte får det så blir han såklart sur och hoppig (dock är han mycket lättare att lugna ner nu än för bara en månad sen).

Vi har försökt skvallerträna honom väldigt länge men han blir helt avstängd, vill inte ens ha en hel näve köttbullar om vi så ens trycker in dem i munnen på honom - den andra hunden är ALLT. Hur i hela fridens namn löser man detta? Är det också något han kan komma att växa ifrån? Jag blir så himla imponerad av alla andra som går med sina hundar och bara kan gå förbi, hur lyckas de! Är det liksom bara vi i hela stan som har en översocial vovve? 

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#13 19 februari 2019 av Ayrin Re: Tillägg

Om hunden inte ens vill ta godis i en hundmötessituation är det för att han hunnit stressa upp sig så mycket att han inte längre är mottaglig för träning. Är ni i det läget är det bara att (lugnt!) släpa med sig hunden och gå, ni tjänar inget på att stanna...


Det ni behöver är att träna på mycket längre håll.


Initialt kan det vara en bra idé att parkera sig med en bok o lite fika på så långt håll från en plats där andra hundar vistas att er hund lite nu som då kan fokusera på er. Sen sitter ni där och tar det lugnt, och när er hund ger kontakt eller ännu hellre sätter/lägger sig så belönar ni lugnt med nån lagom god och godis. När han är lugn/ni ledsnat går ni lugnt därifrån.

Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Unghund 10 månader, plötsligt utfall mot hanar   [13] 24 feb: lingo 26 feb: Anneli Promenadproblem med unghund   [2] 14 nov: Chemistryfreak 14 nov: Juno Stora problem med unghund   [6] 28 okt: petracecilia 31 okt: Lona Bitig unghund, amstaff   [14] 9 okt: S & Kira 15 okt: S & Kira Unghund som hugger emot valpar   [2] 24 sep: Elliotthemini 24 sep: Elliotthemini avliva unghund?   [4] 12 sep: username 20 sep: Voff 92 jobbig unghund stressar upp sig för mycket?   [5] 19 aug: username 21 aug: hundöga återkomst Uppfostran av unghund   [2] 16 aug: Tigerlilja75 16 aug: username Behöver råd om unghund!   [3] 19 jul: Tivolitjejen 22 jul: Torparinnan Unghund hoppar och biter mig promenad   [7] 5 jun: MaryyyS 12 aug: ygdrsil
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Labrador Retriever | Schäfer | Shih Tzu | Chihuahua | Engelsk Setter | Pudel | Dvärgschnauzer
© 1998-2019 Enfinia AB