Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
6 januari 2019 av AnterZ i övriga hundfrågor (9 svar)
Rumsren, men inte jämt.

Hej,

Jag har två valpar, en hane som är kastrerad och en tik som inte är sterelicerad.
Dessa hundar är adopterade från Irland, kom till Sverige i Augusti och föddes i Maj.
Båda hundarna är idags rumsrena till 95%. 
Med 95% menar jag att ifall jag inte är ute var 4:e timme ungefär så kan det hända en olycka ibland inomhus, men otroligt sällan.


Det som är utmaningen just nu. Jag och min sambo har haft mattorna borta sedan vi fick hundarna i Augisti, nu i slutet på December vill vi börja ta fram mattorna igen.
Dessvärre så blev det en olycka dag 2 på mattan, sen har det bara fortsatt med totalt 3 tillfällen under kort tid, det är endast tiken som kissar inne på mattan. 


Vad ska vi göra för att få bort detta beteende, så vi vågar lägga ut mattorna igen. 
Vi har gjort det man ska enligt grundens alla regler att vara ute med dem efter sömn, mat, varannan timme upplägget, men nu har träningen kommit till att börja gå ut 5 ggr per dag istället för 10ggr per dag, vi har gjort detta i ca 4-5 veckor. 


Utan mattor så funkar det otroligt bra.
Vi har använt oss utav "absorberande underlag" när vi inte hade mattor. Vi har det fortfarande framme ifall det skulle hända en olycka, men mattan är mer intressant att kissa på för vår tik.


Tar tacksamt emot råd.


vh Anders


Som medlem kan du här läsa lite kort info om AnterZ och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Torparinnan
Medlem 2012-07-12
#1 6 januari 2019 av Torparinnan Re: Rumsren, men inte jämt.

Hon är inte på väg in i löp? Tikar som löper brukar oftast behöva ut väldigt ofta och mina vuxna tikar behövde ut varannan timme under löp annars satte dom sig inne.

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#2 6 januari 2019 av Anneli Re: Rumsren, men inte jämt.

Inkontinens - svårighet att hålla urin - kan drabba såväl hanhundar som tikar efter kastrering och det oavsett ålder. Ta tiken till veterinär för att kolla upp detta. Det finns medicinering att tillgå.

Svara på detta inlägg

AnterZ
Medlem 2019-01-06
#3 6 januari 2019 av AnterZ Re: Rumsren, men inte jämt.
          Re: Rumsren, men inte jämt.
          

Hon är inte på väg in i löp? Tikar som löper brukar oftast behöva ut väldigt ofta och mina vuxna tikar behövde ut varannan timme under löp annars satte dom sig inne.

Hej,


Vår tik började löpa tror vi för ca 1 månad sedan, men otroligt lite blod.
Däremot så märker vi inte av att hon är intresserad av andra hanhundar eller tvärtom. Så vi är osäkra på om hon verkligen löpte/löper.
Hon har endast kissat inne 3 gånger sedan mattan kommit in. 
Tänkte testa med att ta bort fläckarn så gått det går för att se om det blir skillnad.
Samt fortsätta med träningen/promenaderna som vi gör. 
Men om det är p.g.a. löp så hade det varit en bra förklaring.

Svara på detta inlägg

AnterZ
Medlem 2019-01-06
#4 6 januari 2019 av AnterZ Re: Rumsren, men inte jämt.
          Re: Rumsren, men inte jämt.
          

Inkontinens - svårighet att hålla urin - kan drabba såväl hanhundar som tikar efter kastrering och det oavsett ålder. Ta tiken till veterinär för att kolla upp detta. Det finns medicinering att tillgå.

Kan man se andra tecken på detta?
Vår tik har endast kissat inne 3 gånger sedan mattan kom fram. 
Så det är ju inte dagligen. 
Utan det är verkligen i omgångar som att hon ibland inte "hinner" hålla sig, trots att hon vet att vi ska ut, eller om vi redan varit ute en sväng så kan hon kissa igen redan efter en timme, men det är ju som nämnt endast tre gånger, dock under 48 timmar.

Svara på detta inlägg

Juno
Medlem 2016-03-16
#5 6 januari 2019 av Juno Re: Rumsren, men inte jämt.

Nu är jag ganska lat av mig, men jag hade plockat undan mattorna och väntat på våren. I min erfarenhet så går allt lättare när vädret är fint, inklusive rumsrenhetsträning. 


Vill ni ha mattorna framme så kanske ni kan testa att ta ut dem lite fler gånger? Om inte 10 så kanske 7 eller 8? Åtminstone tills tiken har vant sig vid att vara nära mattorna och ändå välja att kissa någon annanstans. 3 gånger på 48 skulle jag tolka som att hon nu anser att mattorna är ok att kissa på.

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#6 6 januari 2019 av Anneli Re: Rumsren, men inte jämt.

Jag slarvläste dessvärre tidigare och uppfattade felaktigt att båda hundarna kastrerats.


Det kan vara löp på gång som ett inlägg tog upp, men det kan även vara tecken på urinvägsinfektion, varför jag fortfarande rekommenderar ett veterinärbesök. Är det medicinskt OK  - tiken är frisk - gäller fostran att lära sig bara  kissa ute - inte inne. Ovanligt beteende hos tik. Hanar kan få för sig att kissmarkera även inomhus.

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#7 6 januari 2019 av hundöga återkomst Re: Rumsren, men inte jämt.

Mycket vanligt att hundar som kissar inne, så kissas det på mattor. Ständigt disskusion mellan hundägare med olika orsaker varför. Om inte hunden är sjuk(UVI, livmoderinfl. m-m) och därav inte kan hålla sig. Kan det bero på att det är mycket varmare och bekvämare att göra det på mattor. Är det markeringskiss, så sitter det oftast kvar i mattorna. Hanar kan sedan markera där över tikens markering. Sedan om man har otur, så kan hanen börja markera in hela lägheten på väggarna. Att sterilisera, gör inte att alla olater försvinner. Många finns kvar. Det som görs, är att tiken och hanen inte kan producera valpar. Finns hundar som älskar att bita sönder skor och inte går att träna bort. Då finns det ett val "skorna får vara kvar på hatthyllan" så de inte kommer åt skorna, ett uttryck som används inom hundägare. Här kan man säga"inga mattor på golvet" så hundarna kan använda dessa. Har själv blandat han hund och tik i mitt ägo och gör inte om det. Jätte stora problem kan uppstå. Tikar visar ingen mottaglighet, men helt pötsligt så  sitter hanen där. Hanar som stressar på grund av löp doften och kan må mycket dåligt. Finns massor av problem som kan uppstå.


 


 

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#8 6 januari 2019 av pipilotta Re: Rumsren, men inte jämt.

Liten varning för rya...


När jag fick besök av en löpande tik och min egen också löpte markerade båda två på min ryamatta, inte den släta mattan som låg bredvid. Är väl kanske lite skönare, "gräs-aktigt" med lång lugg på mattan. Det är ju inte ofta hund kissar direkt på asfalt, hellre en tuva eller annat som sticker upp...

Svara på detta inlägg

Svea58
Medlem 2017-02-09
#9 6 januari 2019 av Svea58 Re: Rumsren, men inte jämt.

Förmodligen tycker tiken att hon har kommit på en jättebra idé.


Även om hon inte löper just nu så är hon ju en unghund på väg att bli vuxen och mycket intressant händer i hennes huvud med alla hormoner.Hon är säkert väldigt mån om att "tala om att hon finns" och att hemmet är hennes.


Jag håller med den som föreslog att ni tar ut mattorna igen så att ni får bort doften. När ni sen vill testa med mattor igen så köp en billig trasmatta som är så liten att ni kan köra den i tvättmaskinen direkt om/när hon kissat på den.


Det finns även en spray "Urine off" (eller nåt liknande) som ska vara effektivt för att få bort kisslukt. Jag har ingen egen erfarenhet av den om den är bra eller värdelös, har bara sett den i zoo-affären.


 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
När blev er dvärgschnauzer rumsren?   [4] 20 mar: MalinDavid 20 mar: MalinDavid Hur få rumsren?   [2] 11 apr: Underscore 12 apr: Underscore 8 månaders frallatik som ej är rumsren?   [18] 6 apr: Kerlar79 10 apr: hundöga återkomst Svår att få rumsren, desperat efter hjälp!   [7] 2 dec: Beeergman 22 dec: Voff 92 Powderpuff + rumsren   [20] 10 sep: Venesca 12 sep: Venesca Fortfarande inte rumsren!   [4] 3 maj: TheXmeX99 4 maj: TheXmeX99 Hund som inte blir rumsren...   [6] 13 sep: Josefin & Vixie 13 sep: Lona Valp bli rumsren!   [4] 18 maj: Sallly 19 maj: IGU Få hunden rumsren   [1] 17 maj: NicoleSa 17 maj: Kalla Göra valp rumsren   [6] 22 jan: Tiinkerbellz 24 jan: Tiinkerbellz
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Shih Tzu | Pudel | Jack Russell Terrier | Labrador Retriever | Schäfer | Cavalier King Charles Spaniel | Finsk Lapphund
© 1998-2019 Enfinia AB