Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
9 januari 2019 av Oliviah i sjukdom & hälsa (7 svar)
Hunden vill inte gå ut

Vi har en 3årig chihuahua som inte vill gå ut. Hon gömmer sig i sin iglo eller så får man jaga henne runt i bostaden. När vi fått på kopplet skakar hon som att vi ska skjuta henne .. Hon har täcke på sig efter väder, vi är positiva och berömmer, och har med godis. Inget hjälper .. Beteendet är året runt och har varit sedan hon var valp. När vi köpte hund såg vi så mycket fram emot att vara ute i naturen och gå/ leka med hunden på olika sätt.


Ute står hon som en åsna och vill knappt göra behov innan hon ska in igen. Jag vet att det är viktigt för hundar att vara utomhus där de kan nosa/ spåra och uppdatera sig i omgivningarna. Därför blir jag så trött på att alltid behöva jaga fram henne för att gå ut och sedan stå och glo utanför huset. Ibland måste jag dra henne i selen för att få henne att röra sig iväg. Det låter hemskt, men jag är rädd att magen ska stanna på henne när hon mest bara ligger inne. Går hos vet varje år för vaccinationer och kontroll, men de har inte upptäckt något konstigt. Vad kan vi göra mer? 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Oliviah och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Juno
Medlem 2016-03-16
#1 9 januari 2019 av Juno Re: Hunden vill inte gå ut

Stackarn är rädd, men hon kommer inte att lära sig om hon inte får chansen. Finns det någonstans utomhus där hon är trygg, eller i alla fall mindre rädd? Något lugnt ställe, som en öde park eller en trädgård? Börja i så fall där. Ni kan testa att ge henne all hennes mat utomhus. Ta med frukosten ut och hitta en stilla plats att äta på. Är hon för stressad för att äta sin hundmat så testa med mer oemotståndliga godisbitar i början (kokt kyckling eller lax tex) tills hon kan tänka sig att äta utomhus. Att äta ställer in kroppen på att inte vara i fight-flight-mode.


Ni kan testa att bära henne en bit från ert hus och sedan låta henne gå hem. Lite tough-love här där hon lär sig att hon måste ta sin promenad för att få göra vad hon vill (gå in). Det använder sig av principen att ett beteende kopplat till ett mer frekvent beteende ökar i frekvens (premack).


Eller ta med hennes favoritleksaker och se om ni kan distrahera henne att ha roligt.


Ett annat tips är att hitta en kompis till henne att gå på promenader med. En osäker hund kan behöva en trygg hund att ta efter för att våga gå utomhus.


Sedan aktivera henne inomhus! Gör en liten hinderbana eller lär henne några trick för att bygga upp hennes självförtroende och förbättra samspelet mellan er. 

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#2 9 januari 2019 av hundöga återkomst Re: Hunden vill inte gå ut

Gäller det bara på vintern? Har själv en mindre hund som inte mycket för att röra sig, när det är halt. Har halkat till på vissa ställen och vägrar att röra sig där. Det är en gammal tik och  op. p.l. i yngre ålder. Vid säkra ställen går det mycket bättre. Har ni kollat knä status (knä defekter är mycket vanligt hos småhundar) sen finns det neurologiska defekter som vatten skalle m.m. hos rasenJag försöker undvika hala ställen eller bära om det inte går , den lilla förbi det hala. Djur har har inga inbyggda broddar och kan få svåra skador vid hal is, stora som små. Vid undersökning av patella, görs av speciella vet.

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#3 9 januari 2019 av hundöga återkomst Re: Hunden vill inte gå ut

Såg att det gäller året runt. Det låter som det är någon defekt. Kontakta rasklubben och be om råd. Kanske de vet om en bra vet. som kan rasen.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#4 9 januari 2019 av Lona Re: Hunden vill inte gå ut

Jag tänker också att man ska börja med en grundlig veterinärundersökning som även tittar efter symtom på tex syringomyeli. Det låter väl inte direkt som typiskt för syringomyeli, men det kan ju yttra sig på ganska knepiga sätt.


Testa för fästingburna sjukdomar när ni ändå utreder, även om hon varit likadan hela livet så är det bra att kunna utesluta dem. 


Har ni pratat något med uppfödaren? Hur var föräldrarna och övriga släkten? Någon som gjort MH eller BPH? Inte så vanligt på chi kanske..? Har ni någon kontakt med kullsyskonen? Rädslor (om det är det som ligger bakom beteendet) har mycket hög arvbarhet.


Hur är hon för övrigt hemma? Försiktig och vek eller mer tuff och framåt? Om ni tar med henne till en annan inomhusmiljö, tex hem till vänner, hur reagerar hon då? 

Svara på detta inlägg

Ingela
Medlem 2012-01-03
#5 11 januari 2019 av Ingela Re: Hunden vill inte gå ut

Hej


Din hund förknippar promenad med obehag.


Jag tar sedan många år hand om flera hundar dagtid, bla en chihuahuakille och en korsning chihuahua dvärgpincher som jag nyligen tog över. Chihuahuan och chihuahuakorsningen kan, liksom din hund  och särskilt nu på vintern vara ovilliga att gå ut på promenad.


 De kunde gömma sig precis som din hund, fast nu vet båda att bara säga ”jag vill inte” genom att ligga kvar i korgen eller bara inte resa sig när jag kommer med kopplet, så slipper de. 


Att springa ut lösa på tomten där de vet att de kan gå in när de vill, tycker de bättre om. 


Jag erbjuder promenad fyra gånger per dag och när jag tagit på koppel får de alltid lite godis, men visar någon tydligt att han inte vill slipper han. Det är nog för kallt och alla hundar jag haft har tyckt illa om täcken och selar, så de går ut i halsband och koppel bara. Därför går vi inte långt alls nu. Sedan de förstått att jag inte tvingar någon går det bättre, men någon gång nästan varje dag är det någon hund kvar inne när jag går ut med de andra. Jag släpper bara ut den hunden på tomten när vi kommer in, och erbjuder promenad nästa tillfälle i stället. De större hundarna vill aldrig stanna inne.


Var tydlig med att du lyssnar på din hund, så den lär sig att du gör det.


Täcken och selar kan skava eller ge annat obehag.


Jag har förstås undersökt dem, köpt annan sort mm och vi har i många år tänkt att de vänjer sig om vi är envisa, men med dessa små har det bara lett till att de gömmer sig.


Men så klart ska de inte behöva frysa. 


Genom att bry mig om vad de visar har det fungerat bra, de är gladare och vill faktiskt gå ut om än inte varje gång.


Det är viktigt att vara lyhörd eftersom hundar inte kan berätta vad problemet är. Det kan ju finnas andra förklaringar också, kanske det gör ont någonstans.


Att de inte är glada att få följa med tyder på att något tagit bort glädjen.


Förstås behöver de erbjudas att få komma ut, ofta, och att det blir korta stunder så ingen behöver frysa länge om det är kallt eller regnigt.


Eftersom din hund är så ovillig kommer det nog att ta tid innan hon känner lust att gå ut. 


Antar att du varit hos veterinären och kollat att allt är bra?


 


 


 

Svara på detta inlägg

Ingela
Medlem 2012-01-03
#6 12 januari 2019 av Ingela Re: Hunden vill inte gå ut

.. sedan är det ju förstås värt att tänka på hur hunden uppfattar dig. Även fast man tänker på att inte visa om man känner sig frustrerad eller arg på sin hund, är det möjligt att hunden ändå känner det.


Det kan vara tillräckligt för att hunden ska uppleva situationen otäck.


Bra att träna sig på att vara vänlig, och tydlig, med vad man vill att hunden ska göra, berömma direkt om det blir rätt. Om det blir fel fundera på hur du kan visa på ett bättre sätt och ge ny instruktion. 


Så verkar något vara svårt för hunden, lägg bort känslor som irritation och fundera över varför.

Svara på detta inlägg

Wotan
Medlem 2018-12-30
#7 12 januari 2019 av Wotan Re: Hunden vill inte gå ut

jag skulle nog söka upp en hundpsykolog. för att utreda saken mer, har hört om liknande fall och då är hunden så traumatiserad eller förstörd pga av avel eller att något har hänt när den var valp. vill absolut inte skrämma er nu utan med proffshjälp kan man åstakomma mycket.


 


hoppas det verkligen löser sig.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hunden går i cirklar och ibland darrar underkäken   [4] 21 jun: majsan16 22 jun: Starcastle Hounds Hunden vill bara ut, hjälp!   [4] 16 maj: doglight 8 jun: BushundenL *Positiva* sätt att lära hunden att inte dra?   [7] 29 apr: Ayrin 6 maj: Ayrin Plast fastnat mellan framtänderna på hunden!   [6] 25 apr: Hundensmatte! 26 apr: hundöga återkomst Laxolja till hunden, bra eller .....   [3] 25 apr: Michaelhh375 25 apr: Michaelhh375 Hur gör ni som sätter hunden vid hundmöten   [4] 7 apr: syteryster 8 apr: Ayrin Hunden kan inte gå på bakbenet   [8] 4 apr: Matrix 10 maj: Lona Kan hunden äta rå fläskfilé?   [2] 28 mar: Matrix 29 mar: pipilotta Ledsen när äldsta hunden blir lägre i range   [7] 11 mar: Symbios 13 mar: Borzoi Träningsläger/internat med hunden   [1] 1 mar: syteryster 1 mar: hundöga återkomst
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Papillon | Dobermann | Hovawart | Pyrenéerhund | Jack Russell Terrier | Schapendoes
© 1998-2019 Enfinia AB