Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
18 januari 2019 av Erikbeijer i skaffa hund (3 svar)
Jaktlabbe eller ”vanlig labbe”?

Hej! 


Jag har en ganska stor funderare, jag ska skaffa labbe nu inom de närmaste månaderna men har ej bestämt mig för om de blir en vanlig ”labbe” eller en jaktlabbe. 


Har hört av vissa att jaktlabbarna kan vara lite nervösa och väldigt mycket på hela tiden men sen har jag också hört att de har mycket bättre sammarbetsvilja jämfört med vanliga labben. Sen har jag hört att  vanliga labben kan vara väldigt flamsiga.


Jag kommer vara väldigt aktiv med min hund, planer på att tävla i viltspår,lydnad och rally i framtiden, hunden kommer iallafall bli väldigt aktiverad.


jag ska åka och hälsa på lite kennlar snart både Jaktlabbar och vanliga men tänkte ändå höra vad folk tycker.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Erikbeijer och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Lona
Medlem 2012-01-09
#1 19 januari 2019 av Lona Re: Jaktlabbe eller ”vanlig labbe”?

För att uttrycka det kort och koncist; om du ska jaga eller brinner för jakt- och apporteringsträning, köp en jaktlabbe.
Ska du inte jaga eller satsa på apportering, köp något annat. 


Vad är det hos labben som tilltalar dig? (Jag har alltså labbe själv, så jag tycker inte att det är konstigt att man är tilltalad av labradorer. )


Jakt- och showlabbe är som två olika raser som egentligen bara har namnet gemensamt. Förutom att exteriören numera skiljer en hel del så är mentaliteten helt annorlunda, precis som du är inne på. Det gäller både i vardagen och vid träning - för att inte tala om vid jakt, givetvis.
En jaktlabbe ställer glatt upp på vilken aktivitet som helst som du erbjuder den, och det med en enorm kapacitet. Det finns dock inget som går upp mot jakt! Att inte låta dem jaga eller åtminstone själv satsa på jakt- och apporteringsträning är inte rätt mot hunden. Den ser förmodligen nöjd ut ändå, men man märker en stor skillnad på dem.
Det är idag få raser eller rastyper som är så extremt avlade på ett visst ändamål, låt jaktlabbarna vara de jakthundar som de är födda till!


Frågan är dock om just showlabbe är det bästa alternativet? En inbiten ägare av endera typen skulle förmodligen inte alls trivas med den andra.
Showlabbar är "brötigare", de har inte samma motivation och samarbetsvilja och det är heller inte ovanligt med problem relaterade till överdriven avel på maskulinitet.
Å andra sidan är de coolare och kräver inte alls lika mycket som en jaktlabbe.
Viltspår är a piece of cake för vilken labbe som helst, näst intill ett hån mot deras kapacitet som spårhundar. (Om vi nu snackar viltspår för träning och tävling, inte eftersök i skarpt läge!)
Rally funkar också båda typerna till även om det förmodligen är lite lättare att få bra resultat med en jaktlabbe.
Tävlingslydnad, tja. Där har en jaktlabbe helt klart kapacitet för att nå i princip hur långt som helst men ärligt talat tycker jag att de är bättre lämpade för annat.
Vill man träna och tävla lydnad utan sikte på SM så funkar en showlabbe utmärkt, åtminstone om den är från lite mer "sportiga" linjer.


Ett alternativ är förstås en helt annan ras om du kan tänka dig det? Golden finns tex i ett mycket bredare utbud än labbe som är mer uppdelad på antingen/eller. Det finns goldens på hela skalan från soffpotatisar till arbetsmaskiner. Jaktgolden är dessutom inte lika hårt avlade på jakt som jaktlabbarna är utan mer "allroundavlade" på bruks, lydnad och andra meriter.

Svara på detta inlägg

Erikbeijer
Medlem 2019-01-18
#2 19 januari 2019 av Erikbeijer Re: Jaktlabbe eller ”vanlig labbe”?

Tack för bra svar. 


Alltid varit fäst vid just labradorer, tycker de är en underbart trevlig och fin ras så jag står nog fast vid att de blir labrador men vill såklart inte skaffa mig en jaktlabrador om den inte kommer må bra av att inte få jaga, dock så har kenneln jag pratat med sagt att de går lika bra att träna andra saker och hunden kommer må lika bra av det. Sen har jag lite funderingar på att gå lite jaktkurser som vi har här i närheten som är för dem som inte jagar också. 


Sen har jag ju också kontakt med en kennel med vanliga labbar, de har dock bra linjer för jakt också och mycket motor i dessa enligt ägarna så de hade säkert och passat bra till vad jag ska göra. 


Men ja jag tänker ju bara tävla på en hobbynivå för skojs skull och för hundens skull så en vanlig labbe räcker kanske bra till mig, jag får åka och hälsa på både och skapa mitt egna intryck av dem

Svara på detta inlägg

cio
Medlem 2017-07-21
#3 21 januari 2019 av cio Re: Jaktlabbe eller ”vanlig labbe”?
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Tillgiven, vänlig liten ras inte mycket pälsvård   [8] 19 jun: Veruska93 26 jun: Veruska93 Jaktgolden i jakt (vs jaktlabbe..osv?)   [13] 10 apr: Sezziyanen 24 jun: Sezziyanen Vad får din jaktlabbe för foder?   [0] 6 maj: Nalle och Tindra Jobbig labbe innan o under promenad   [2] 8 apr: lemling 8 apr: aenima Parning berner-labbe   [4] 6 jan: RonjaAlice 9 jan: Gurkans Jaktlabbe eller Rhodesian Ridgeback?   [1] 17 maj: aniky 17 maj: Lona När blir unghunden lugnare? (labbe)   [5] 9 maj: cosmo19 27 aug: cosmo19 Hjälp välja omplacering, jaktlabbe - malle, annan?   [9] 18 jan: Annka 20 jan: Ayrin Frågor om labbe   [1] 10 mar: Erebus 12 mar: Lona Haltande labbe 6 månader HJÄLP!   [15] 14 sep: Ajeerry 21 sep: Ajeerry
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Chihuahua | Schäfer | Rottweiler | Golden Retriever | Dvärgpinscher | Grand Danois
© 1998-2024 Enfinia AB