Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
11 februari 2019 av RobbG i aktiv med hund (6 svar)
Hund tvärstannar när vi springer

Tänker att jag vänder mig hit.


Löptränar med vår jaktlabrador men vi kommer ca 10 meterna taget innan han tvärstannar och vägrar fortsätta. Han sätter sig ner och väntar. Vi får bråka om varje centimeter. Sen kör vi på ett tag till och sen börjar det om....jag har spånat fram massa olika teorier från att han blir rädd för ljudet av skorna eller rädd för kopplet.. någon som har några bra tips ? Vi lyckades kriga och bråka oss runt 6km på typ 55 minuter med dessa ”pauser”....kan han helt enkelt inte tycka det är kul? Han älskar att springa efter tennisbollar och spåra (han är patrullhund). Tacksam för tips :)!


Som medlem kan du här läsa lite kort info om RobbG och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Juno
Medlem 2016-03-16
#1 12 februari 2019 av Juno Re: Hund tvärstannar när vi springer

Ofta när unga hundar tvärstannar så har det att göra med att de är rädda och tvekar och inte vågar sig framåt. Lättaste lösningen brukar vara att ta med sig en annan hund (äldre och tryggare för bästa resultat).


En annan lösning är att ta med sig en påse med en uppsättning pinnar och föremål som du sedan kastar framför er så att hunden jagar efter. Pinnar och kottar är bra för de kan man lämna efter sig utan att skräpa ner (kanske inte på trottoaren, men i alla fall) och hunden är mer nyfiken på nya föremål än samma gamla leksak.


Är han bolltokig så kan ni börja träna där ni kan kasta bollen och använd den som belöning när han springer några steg med er, kasta och spring gemensamt efter den. Det borde införliva lite energi och lust i löpningen.


Godis kan också funka, men det ger inte alltid samma framåtdriv. Å andra sidan så kanske han behöver mer fokus på er och då kan det vara det bästa alternativet. Om han tvärstannar efter 10 meter så belöna efter 8 meter, 9, 10, 15, 7, 20, 35, 10, 50 osv.


En annan sak som kan funka är att göra det till en target-lek. Jag använder oftast min hand så den är ju lätt att ta med och om hunden är fokuserad på att markera handen så kan det vara nog för att göra löpningen kul. Dessutom kan du få hunden att inte fokusera på omgivningen, som kanske är skrämmande eller distraherande.


Det låter som att ni är två när ni springer? Då kan en springa i förväg och kalla in hunden så att ni kan springa ikapp. Många hundar är väldigt drivna av att vilja hålla samman flocken och han kan kanske tänka sig att springa med om han inser att det håller ihop flocken.


Gamla hundar brukar vägra gå när de är trötta, för varma, för kalla eller har ont... Men det låter inte som att han är särskilt gammal, eller?

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#2 12 februari 2019 av hundöga återkomst Re: Hund tvärstannar när vi springer

Låter som hunden kan ha led defekt. Hade själv en tik(långt tillbaka) som la sig ner vid motion cykling efter en kort sträcka. På den tiden hade de inte börjat med ad röntgen( hd-röntgen var mer vanligt) och fick genom gå en sådan röntgen. Upptäcktes att hon hade 2-3(status räknades med siffror då) på frambenen och fick ta det lugnt med långpromenader m.m. Men skulle det vara UA på lederna m.m. kanske man låta hunden bära på något under tiden, Har sett hur stolta de kan vara att bära, på grund av de är apporterande hundras. 

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#3 12 februari 2019 av Anneli Håller med!

Jag är också inne på din misstanke om leder. Är hunden inte höftled- och armbågsledröntgad bör det göras omgående. Finns artros ska vissa rörelser, viss motion undvikas för att hunden ska må bra och inte ha ont. Har hunden leder utan anmärkning gäller att ta reda varför den tvärstoppar och träna utifrån det.

Svara på detta inlägg

Voff 92
Medlem 2016-08-04
#4 7 mars 2019 av Voff 92 Re: Hund tvärstannar när vi springer

Jag ser inte labradorer som hundar att jogga med så blev nyfiken av inlägget.


I rasen finns ju stora problem med leder och brosk som dels skadas av övervikt många gånger och då är ju planerad joggning bra att förebygga vikten men springa långt belastar en hel del det också.


Jag skulle hellre rekommendera simning som är rasens forna arbete igentligen. Det är mjukare mot kroppen och beroende på hur mycket ni spårar och jobbar för övrigt så kan hunden vara för trött att jogga långt som 6km.


Har du börjat mjukare och stegat upp till 6km joggning eller hur började du det hela?


Kanske räcker med några meters joggning för hunden men du är i trim för mera?


Svårt att säga men vägrar hunden starkt kan den ha ont eller fått en skada också tyvärr.


Om den har tråkigt borde den hitta på annat än bara sita där och vägra kan jag tycka tex bita koppel och dra åt annat håll etc, men vore lättare om man skulle sett er "in action" för att ge råd.


Sen är det ju skillnad vilken ålder hunden är i också.


Lycka till.

Svara på detta inlägg

Symbios
Medlem 2019-03-11
#5 11 mars 2019 av Symbios Re: Hund tvärstannar när vi springer

Behöver inte bero på något patologiskt!


En av mina hundar är likadan, hon kan driva efter vilt i flera mil. Hon springer med mig när jag cyklar. Hon ska alltid gå raskt före mig på promenader (irriterande). Men när jag springer? Tvärstannar! Hon VÄGRAR. 


Den här tiken har förvisso ledproblematik som jag behandlar med kosttillskott, men eftersom cykling och vilt och promenader och jakt och ALLT annat går bra men inte löpning så har jag uteslutit smärta. 

Svara på detta inlägg

Voff 92
Medlem 2016-08-04
#6 23 mars 2019 av Voff 92 Re: Hund tvärstannar när vi springer

Tror det är så enkelt att även djur precis som vi människor föredrar vissa aktivitets former men inte gillar andra.


Många säger att man inte kan tvinga en häst som vägrar hoppa, även om den borde ha i blodet/dna att fly och hoppa över "läskiga" saker så hatar vissa hästar att hoppa. Väljer en annan väg t.o.m.


Tror hundar eller alla djur är på samma sätt och det är väl den mångfalden naturen väljer ut till den starkaste på ett sätt som vi människor inte gör.


Jag ser det som stora personligheter och man får ta det man får helt enkelt, min hund vägrar allt sammarbete i snabba motionskrävande aktiviteter tex agillity som jag ville göra. Men springa super fort bredvid cykeln har gått super bra när han är liten, liknat en fokuserad vinthund i stor glädje typ.


Men finns inte glädjen eller motivationen så är det oftast ingen ide att hitta den utan göra något roligare enligt hunden istället.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hundbur eng springer spaniel   [1] 22 aug: Åhusan 23 aug: Gurkans Grannens hundflock som springer in på gården   [3] 4 mar: Grålapp 4 mar: Draghund Valp som springer hem   [4] 28 maj: Sussane 1 jun: Sussane Springer spaniel eller Welsh?   [2] 25 apr: Adina E 25 apr: Puddingpastejn Valp 4mån springer efter bilar   [1] 19 okt: Chin86 19 okt: aenima Welsh springer spaniel under träning   [0] 11 mar: Lindamarita Welsh springer spaniel som aktiv sällskapshund?   [1] 11 mar: Lindamarita 13 mar: Anneli springer utmed staket och skäller...   [4] 19 okt: Trevare 19 okt: Trevare Hur aktiverar du din Springer?   [1] 15 jul: Beatis 21 jul: Träsktrollet Bitig 18 veckors springer   [13] 12 jul: Essge 17 jul: Sezziyanen
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Boxer | Shetland Sheepdog | Samojedhund | Cavalier King Charles Spaniel | Coton de Tuléar | Staffordshire Bullterrier
© 1998-2024 Enfinia AB