Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
17 februari 2019 av Hundjoggaren i lydnadsforum (5 svar)
Hundvakt ambitioner

Hej alla glada hundägare! Jag har fått möjligheten att ibland "låna" en jättefin jycke. En blandiskille 50 % schnauzer 50 % Malinois (troligen). Det är en mycket rastlös och outtröttlig valp på 10 månader med en del beteendeproblem. Bland annat blir han gärna alldeles "tokig" i situationer som då vi ska gå ut på promenad, börjar hoppa och bita mig, gärna i armar och händer. Detsamma när man varit ute och ska gå in då han blir alldeles tokig hoppar och skrapar på dörren. Omöjlig att lugna. Det är ingenting som han inte gör på sin vanliga ägare som dock inte verkar bry sig nämnvärt. 

Han är även ganska odräglig inomhus. Reslig som han är når han upp på bord och bänkar där han gärna "tar för sig". 

Jag förstår att den här hunden skulle behöva en bestämd hand och jag har provat att både försöka säga ifrån ordentligt och ignorera när han blir tokig, utan nämnvärd effekt hittills. Däremot har jag lyckats duscha honom (vilket inte ägaren lyckats med) och då var det som om han "gav upp" när jag inte gjorde det. 

Jag har verkligen fallit för den här i övrigt väldigt receptiva, lättlärda och oerhört charmige killen och ville bara höra vad ni tror jag kan ha för ambitioner med uppfostran av en hund jag bara träffar en gång i veckan cirkus. Finns det en möjligthet att han liksom kan förstå vad som gäller med mig, även om hans rikitga ägare inte beter sig på samma sätt? Jag har försökt prata med henne men vi är väldigt olika och det går liksom inte riktigt in... Är det dumt att försöka lära honom nya saker, typ konster etc? Jag tror han är understimulerad och behöver det. 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Hundjoggaren och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Juno
Medlem 2016-03-16
#1 17 februari 2019 av Juno Re: Hundvakt ambitioner

Hundar fixar väldigt bra att anpassa sig till olika regler för olika människor, men om du bara har honom en gång i veckan så kommer det att ta väldigt lång tid att etablera för dig.


Mer motion och stimulans är väldigt bra, nästan nödvändigt, men vad en slyngel som han verkligen behöver är passivitetsträning. Självkontroll och lugnt beteende.


Och få honom att se dig som nyckeln till allt roligt och gott. Han kan genom sitt beteende manipulera dig att ge honom det han vill ha.


Om hans ägare är ok med att du ger honom godis (eller be honom ta med hundens frukost som du kan dela ut under dagen) och ta för vana att belöna honom för alla lugna trevliga beteenden han visar upp.

Svara på detta inlägg

Hundjoggaren
Medlem 2019-02-17
#2 17 februari 2019 av Hundjoggaren Re: Hundvakt ambitioner

Åh! Kan tillägga att han är rätt mager och jag matar honom flera gånger och ger honom mycket godis när han är hos mig. Bor i vanliga fall på 20 kvm med sin ägare.

Tänker att han nog är understimulerad och har som mål att börja mina passningssejourer med att springa rejäla rundor med honom. Han verkar älska det och är lugnare efter en rejäl runda. 

Tar gärna emot mer tips om passivitetsträning! Har börjar få honom att lugna ner sig inomhus genom att mer eller mindre ignorera honom när vi t ex sitter och äter och han går runt och vill ha uppmärksamhet. Då lägger han sig i bästa fall tillslut. Han kan mysa i soffan kortare stunder om man hela tiden rör vid honom men efter ett tag börjar han härja och bita. Oerhört godisfixerad och "skärper sig" som regel när jag börjar prassla i fickan. 

Svara på detta inlägg

Juno
Medlem 2016-03-16
#3 17 februari 2019 av Juno Re: Hundvakt ambitioner

Första veckan jag har en hund hemma har jag alltid godis (mat) på mig eller inom räckhåll. Jag mäter upp hundens matranson på morgonen och matar den under dagen och serverar ev rester till kvällsmat. Jag belönar allt trevligt som jag gillar att se. Inomhus är det allt trevligt och lugnt och respektfullt, som att sitta fint bredvid mig, ligga i korgen, backa när jag ber om det, ge mig en leksak... 


Passivitetsträning gör jag ganska "old school", men anpassa till vad du gillar. Först om främst så börjar man med en mycket väl motionerad hund. Sedan väljer du en lugnare plats (hemma eller ute) och ställer dig på kopplet så att hunden har nog med utrymme att stå bekvämt, men inte gå runt. Vänta tyst och stilla utan att titta på hunden tills den lägger sig ner. Vänta gärna lite till, åtminstone tills du hör den där sucken som innebär att hunden är helt i viloläge. Det går att sitta ner och göra den här övningen, men du ger en tydligare signal om att det är no-nonsens som gäller när du står bredbent och självsäkert. Öva det här under några dagar och hunden kommer att nästan automatiskt att slappna av när du ställer dig på kopplet. Och se till att hunden inte är törstig innan du börjar. (Funkar även som time-out för vilda valpar som inte lyssnar.) Ger han sig på dina byxben och skor så be honom först att lägga av (det funkar ibland!) eller testa med gummistövlar så att du kan ignorera bort beteendet. I värsta fall kan du fästa kopplet vid ett element eller vid en bänk och vänta ut honom precis utom räckhåll. Men det bör inte vara ett problem om du bara börjar med en riktigt trött hund. Gör det lätt för honom.


Sedan är alla stop-and-go lekar och övningar bra för att öva på att lugna ner sig. Alla roliga, fartfyllda lekar går bra, som att springa, dragkamp, kasta en boll. Ta korta pauser och be om ett stilla beteende (sitt eller ligg tex). Belöningen är att leken startar igen. I början är pauserna superkorta och sedan bygger du långsamt upp tiden.


Guidad avlsappning är när du (när hunden är trött och väl motionerad) lugnt och försiktigt, men ganska fast) känner igenom hela hundens kropp med långa tag. Helst ska hunden vara så trött att han nästan somnar och njuter av behandlingen. I början låter du helt bli eventuella känsliga kroppsdelar, men med tiden bygger du upp förtroende så att du kan röra vid hela hunden. Använd ett ord eller en fras som du kan säga mjukt och lugnande, typ lugn och fin, och säg det flera gånger under behandlingen. Efter hand kommer du att kunna be hunden att lugna ner sig på kommando.


Om du spelar en viss lugnande musik när hunden vilar/sover kommer du på samma sätt kunna använda dig av den lugnande associationen för att berätta för honom att nu är det dags att vila.


Se också till att allt roligt som du initierar (promenader, lekar, måltider) gör du när hunden är lugn, eller i alla fall inte vild och galen. 


Personligen älskar jag hundar med massor av driv och växte upp med schäfrar. Man blir extremt bra på att förstärka lugna, passiva beteenden och nu när jag har mer avslappnade hundar får jag jobba på att motivera dem istället...

Svara på detta inlägg

Hundjoggaren
Medlem 2019-02-17
#4 18 februari 2019 av Hundjoggaren Re: Hundvakt ambitioner

Tack så mycket!! 

Vi inledde med en löprunda på ca 18 km i dag och det har verkligen hjälpt! 
Koppeltricket funkade. Efter en del gnällande och bökande la han sig ner och suckade djupt. Så skönt! Jag gjorde kanske misstaget att belöna honom och då studsade han igång igen, men då gjorde vi bara om det. 

Med godis i högsta hugg går det att få honom till det mesta när han börjat fatta. Känns mycket mer konstruktivt med belöning än en massa nej hela tiden även om det behövs ibland. 


Jag ska fortsätta jobba på så hoppas vi att han kan bli lugn här hemma hos mig i alla fall


Återigen stort tack!


 

Svara på detta inlägg

Juno
Medlem 2016-03-16
#5 18 februari 2019 av Juno Re: Hundvakt ambitioner

Min gamla tränare som lärde mig om att stå på kopplet, han sa att man aldrig skulle belöna för att hunden slappnade av utan det skulle vara ett självklart beteende som man bara förväntade sig. Jag är väldigt liberal med belöningar och brukar smyga till hunden godbitar av ganska lågt värde mellan frambenen på golvet så att den inte behöver studsa upp. I min erfarenhet så går det snabbare att få beteendet då, även om man kanske är en liten bit från den där totala avslappningen som min tränare var ute efter... En hund som är helt mattokig bör man kanske undvika att ge godis, men en hund med väldigt stor driv blir lugnare av att tänka på mat (istället för att busa, leka och jaga saker).

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Ingen tillgång till hundvakt, i akutläge   [7] 18 nov: pajen888 21 nov: Ayrin Undersökning hundvakt   [1] 16 sep: DSHM 20 sep: traktorn Hundvakt första gången, råd?   [2] 16 maj: LouBlue 17 maj: LouBlue Oansvarig Hundvakt   [19] 14 maj: Labbisss 28 maj: Voff 92 Hundvakt /dagmatte/ Valp /ersättning   [2] 14 mar: MajaS 19 mar: Ayrin Enstaka rastning/ hundvakt   [3] 18 jul: Vitamin 19 jul: Vitamin Söker hundvakt/Dagmatte i Mölnlycke/Göteborg   [0] 14 jul: CarinaAspus hundvakt semester   [1] 11 jul: liljebo 11 jul: STB Söker hundvakt till min vovve   [0] 12 apr: mimmiandersson1 Extramatte / hundvakt Nacka   [0] 7 mar: elin71
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Dansk/Svensk Gårdshund | Grand Danois | Boxer | Rottweiler | Fransk Bulldogg | Golden Retriever | Berner Sennenhund
© 1998-2023 Enfinia AB