Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
22 februari 2019 av Maria&Scilla i skaffa hund (1 svar)
Tips och råd, kan jag skaffa hund nr2?

Hej,


Obs! Långt inlägg.


Jag har en dansk-svensk gårdshundstik, Scilla, på snart 7 år. Hon är fantastisk på alla sätt och vis när det kommer till människor men inte lika härlig när det kommer till andra hundar. Hon är extremt selektiv med vilka hon gillar och funkar med, och helt ärligt så visar hon ett ganska så aggressivt beteende med de flesta hundar.


Mycket grundar sig nog i att hon har ett stort resursförsvar där även människor ingår som resurs. Har gått till en hundpsykolog en gång som sa att hon trodde att Scilla gillar att bråka (att hon går igång på det). Jag tror det också stämmer delvis, för det handlar inte alltid om något att vakta (vad jag har uppfattat). Hon är inte heller arg på alla hundar hon möter och hon har aldrig som tur är bitit någon (peppar, peppar). Jag är extremt restriktiv med vilka hundar hon får umgås med, det är sällan hon får ens hälsa på andra hundar, hon är alltid kopplad på promenader. Det är så varierande hur hundmötena går när hon väl får hälsa. Ibland kan hon nosa/lukta och sen plötsligt testar hon att sätta på plats, ibland flyger hon pang på utan att lukta och känna av vad det är för hund. Ibland kan hon umgås med en hund, och sen går den andra hunden fram till en person (kan vara en person hon precis träffat) för att bli klappad och då flyger hon på fly förbannad. Och hör och häpna ibland funkar det alldeles utmärkt! Både med lek eller bara allmänt umgås i samma sällskap. 


Hon går på hunddagis och har gjort sedan 5 månaders ålder. Hon har alltid varit en tuff liten tjej men det här aggressiva beteendet är något som har vuxit fram med tiden. Det började med andra småhundar (hon var runt 6-7 månader då), och höll i sig så länge, men gick sedan över till stora hundar också. Hon har noll känsla för sin storlek... Hon gick på ett dagis från 5 mån till 2-årsålder, sen flyttade vi till en annan stad och då gick hon på ett dagis där från 2-5 års ålder. Nu är hon tillbaka på sitt första dagis igen då vi flyttat tillbaka och har gått där sen 1,5 år. Hon har alltid trivts på dagis. Nu sitter hon med en storpudelhanne som hon tycker om, och personalen har det senaste året sagt att hon funkat med 2-3 andra hundar av varierande storlekar (yay kompisar!).


Min dröm har alltid varit att kunna ha två hundar samtidigt, men med tanke på hennes beteende har jag intalat mig att det aldrig skulle gå. Men nu när det har gått så bra på dagis (det är ju inte många men det är ju fler än noll) så har hoppet öppnats upp lite. Jag blir bara så osäker på om Scilla verkligen skulle uppskatta en hund i hemmet eller om det är egoistiskt av mig? Jag har ju sett hur kul hon kan tycka det är att leka med andra hundar (även om det var länge sen hon fick chans att springa runt fritt med en annan hund, annat än på dagis). Men jag är rädd att hon ska bli svartsjuk och inte acceptera att valp ska komma in ( känns lite siså där att chansa...). Hon blir 7 i år och det är tidigast om något år som jag känner att det skulle passa med en valp isf. 


Mina frågor till er är:


1. Är det idiotiskt ens av mig att tänka tanken på en till hund? Ska jag helt enkelt acceptera att hon vill vara ensamhund? 


2. Någon som har introducerat en valp, när ni haft en hund som inte varit förtjust i andra hundar? Hur har det gått, hur gick ni till väga? Tog det lång tid innan de accepterade varandra?


3. Några tips och idéer om jag skulle köpa en till hund, hur kan jag gå till väga på bästa sätt isf?


4. Tror ni att hon kanske kommer vara för gammal för att acceptera en till hund? Om hon är runt 8-10 år när det sker. 


Blev ett långt inlägg. Men känns som att då tankarna börjat snurra, att det kan vara bra med lite input. 


Vill bara inflika, att förutom problemet med det hundsociala, så är hon en fantastisk hund på alla sätt och vis :) 


/M


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Maria&Scilla och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Anneli
Medlem 2013-11-04
#1 23 februari 2019 av Anneli Re: Tips och råd, kan jag skaffa hund nr2?

Det är väl rätt tydligt - enligt din beskrivning av hunden - att hon vill vara ensamhund hemma. Hon accepterar andra på dagis, men det är ju inte hemma och inte med hennes matte.


Så, nej, med den hunden skulle jag inte skaffa en till. Det kan bli så förfärligt fel och smärtsamt om man t ex måste omplacera den nya eller kanske ta bort den gamla för att livet ska bli drägligt.


Jag har f n tre hundar här hemma. Två egna, den tredje alltid på vardagarna. Alla tre hanar, okastrerade. De lever i harmoni med varandra och det kan jag tacka den äldste för tror ja. Han accepterade bums nummer två och var en mycket beskyddande, undervisande och förstående storebror/pappa, samma mot nummer tre. Men din tik verkar alls inte ha denna läggning, så låt henne leva sitt liv ut och sedan kan du skaffa två hundar på samma gång om du nu drömmer att ha två hundar. ( Inte alltid en dans på rosor även om hundarna är snälla och samarbetsvilliga...det kan jag intyga.)

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Skaffa hund och jobba heltid, funkar det?   [5] 5 mar: HjoJenny 6 mar: Voff 92 Erfarenheter skaffa en till hund?   [7] 16 dec: darkosbobbo 18 dec: darkosbobbo Skaffa Basenji?   [0] 25 okt: maryah Dumt att skaffa hund när man bor ensam?   [4] 19 okt: Nettanea 20 okt: Torparinnan Vill skaffa hund   [7] 17 okt: hundens 10 nov: Lona oro inför att skaffa hund   [6] 9 okt: Lisa_ 16 nov: pipilotta Varför man som IDIOT EJ skall skaffa en hund   [16] 21 sep: bertil o dom andra 24 mar: Ayrin Skaffa katt trots att vi har hund med JAKTINSTINK   [7] 9 sep: BushundenL 12 sep: BushundenL Skaffa hund, ungt par   [10] 7 sep: Idae 11 sep: Idae vill skaffa hund   [2] 7 aug: Marcus81 9 aug: Puddingpastejn
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Australian Kelpie | Anatolisk Herdehund | Anglo-Francais de Petite Venérie | Labrador Retriever | Chihuahua | Schäfer | Appenzeller Sennenhund
© 1998-2019 Enfinia AB