Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
22 februari 2019 av HappyoMois i sjukdom & hälsa (3 svar)
Köpa cavalier king Charles spaniel trots riskerna?

Cavaliern är min drömras och skulle passa perfekt in i vår familj. Är dock väldigt emot avel som tar fram sjuka hundar och tyvärr verkar det vara just detta man gör med Cavaliern. Har just nu kontakt med en som säljer en blandras med 75% cavalier, och jag är helt kär. Vet att många har problem med blandrashundar men jag har verkligen förälskat mig i denna vovve. Är dock väldigt osäker pga sjukdomarna :/


finns det någon som haft en frisk cavalier? Är det ens möjligt? Finns det någon ras som motsvarar cavalierns personlighet och storlek som är friskare? 


Har en havanais vilket ska vara en av dom friskaste raserna, min tik har dock patella och pankreatit och vi har fått åka till veterinären många gånger så vet att man aldrig kan veta helt säkert. 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om HappyoMois och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Anneli
Medlem 2013-11-04
#1 23 februari 2019 av Anneli Re: Köpa cavalier king Charles spaniel trots ...

Jag har inte mycket kunskap om rasen som sådan, men har vid veterinärbesök  stött på ett par cavalierägare där den ena hade en hund med hjärtproblem, blåsljud har jag för mig, den andra en hund med misstänkt syringomyeli. den senare ägaren stötrte jag sedan på i annat sammanhang och den hunden är nu avlivad. Tragiskt!


När hälsoläget i rasen är som det är skulle jag definivt inte köpa en blandras (det skulle jag aldrig göra i vilket fall) där det är svårt att bakåt kontrollera hundarnas status vad gäller häls och mentalietet.


Jag skulle kontakta rasklubben för att att få hjälp med information och förslag på uppfödare som man vet arbetar systematiskt för en friskare ras. Det finns friska linjer i alla drabbade raser, därmed inte sagt att alla kullar, alla valpar föds utan risk för sjukdom. Genetiska defekter är luriga och kan poppa upp när man minst misstänker det, men m an kan efter bästa möjlighet minimera skaderiskerna. Jag har en ras (flatcoat) där risken för cancer är större än i flertalet andra raser. Alltså har jag fått leta reda på uppfödare som systematiskt i sitt avelsarbete undvikit hundar från linjer där cancergenomslaget varit tydligt. Och ändå kan det hända.... Inte någon av mina hundar så här långt, men jag är medveten om att risken finns hur mina valda uppfödare än försöker undvika den.


Så gör noggrann research innan du väljer valp och styr undan från blandrasavel.


 

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#2 23 februari 2019 av Gurkans Re: Köpa cavalier king Charles spaniel trots ...

Vill du ha en cavalier så ska du absolut köpa dig en sådan. Från en erfaren och duktig uppfödare som är noga med hälsobiten. Att köpa en blandras innebär att föräldradjuren knappast är hälsotestade enligt det hälsoprogram som Svenska Kennelklubben har för cavalier.


Använd samma del av hjärnan när du köper valp som du använder när du köper en ny mobiltelefon! Tyvärr är folk ofta mer noga när de köper mobiltelefon, för vem vill liksom bli lurad eller köpa en dålig telefon.... När man köper valp kopplar man helt bort hjärnan och låter hjärtat styra. Javisst kan du göra det, men då har du också tagit ett aktivt val att strunta i det där med hälsobiten...


Jag tycker att om det är viktigt för dig att få en valp som har alla förutsättningar för att växa upp till en frisk vuxen hund och om det är viktigt för dig att stödja vettig avel, så tycker jag att du ska leta valp via rasklubbens valphänvisning. Just för cavalier gäller ganska hårda krav för avel, just för att skapa de bästa förutsättningarna för att minska riskerna för att föda upp sjuka valpar.

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#3 26 februari 2019 av pipilotta Oseriös avel...

Har haft en renrasig Bichon Havanaise, en son till honom som var blandras och nu är det min blandis som gäller. Alla har varit friska och blivit gamla, min nuvarande är 7 år. Till stor del en individfråga..


Det beror ju vilka preferenser man har som gör att man gör vissa val. Jag skulle aldrig skaffa en renrasig Cavalier. Det är inga lätta åkommor som hunden kan drabbas av, tror även att försäkringen visar på det...Mitt försäkringsbolag hade billigare premie på blandras, av någon orsak, vet inte hur det är idag.  Tror inte det beror på att blandras inte får den vård den ev behöver. 


Tycker inte det finns något seriöst i att avla på en så sjuk ras. Finns ju så många andra raser. 


 


 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Springer spaniel eller Welsh?   [2] 25 apr: Adina E 25 apr: Puddingpastejn Ni med cavalier King Charles   [2] 16 mar: Sussane 17 mar: Sussane Cocker spaniel till äldre par?   [2] 31 dec: fridajohanna97 31 dec: aenima Bästa täcket för spaniel som lätt får vattensvans?   [2] 12 sep: C-HD 12 sep: Ayrin Welsh springer spaniel under träning   [0] 11 mar: Lindamarita Welsh springer spaniel som aktiv sällskapshund?   [1] 11 mar: Lindamarita 13 mar: Anneli Lha-Cocker, Cocker Spaniel-Lhasa apso blandning   [4] 29 jan: virre68 29 jan: Lona Lha-Cocker, Cocker Spaniel-Lhasa apso blandning   [0] 29 jan: virre68 Skaffa katt trots att vi har hund med JAKTINSTINK   [7] 9 sep: BushundenL 12 sep: BushundenL fästing som bitit fast på hunden trots bravecto   [8] 16 jun: username 2 jul: traktorn
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Leonberger | Boxer | Långhårig Collie | Schäfer | Dansk/Svensk Gårdshund | American Akita | Pudel
© 1998-2020 Enfinia AB