Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
24 februari 2019 av lingo i lydnadsforum (13 svar)
Unghund 10 månader, plötsligt utfall mot hanar

Hej,


Har en omplaceringshund som nu är 10 månader, han var 8 månader när jag fick honom. Han är en blandras mellan American Fox Hound, Östsibirisk Lajka, Karelsk björnhund och Norsk gråhund. Han har känts extremt trygg i sig själv och lättlärd, gör inga destruktiva beteenden hemma och är uppmärksam. Skäller aldrig inomhus osv. Han lekte med mycket andra hundar både fritt och i hundrastgård första månaden jag hade honom.


Efter en månad hände dock en incident, vi var i en hundrastgård själva och tränade inkallning. Sedan kommer en man och släpper in Jack Russel på 8 år, den springer fram till min hund bakifrån och min blir lite rädd och skäller till (då han inte märkt att den kommit in i gården). Sedan springer de båda mest och nosar och jag småpratar lite med den andra ägaren. Två minuter senare gör min hund ett utfall och biter den äldre hunden i örat.


Jag märker sedan att andra hundar skäller ut min hund på avstånd (min hund bryr sig dock inte om det) och vid ett tillfälle sprang en lös Golden Retreiver fram och gjorde ett utfall som jag kunde gå emellan och den andra ägaren fick koppla sin hund som "aldrig gjort något liknande"


Jag har varit väldigt restriktiv med att låta honom hälsa på andra hundar sedan dess men vill samtidigt försöka förstå vad det kan bero på. Har låtit honom någon gång hälsa i koppel med kastrerade hanar och det brukar gå bra i typ tre sekunder sedan reser han ragg, jag trolkar det som att han är upptagen med att lukta in den andra i tre sekunder och sedan inte förstår vad han ska göra och då blir aggressiv. 


Jag har trott att ovanstående har berott på koppel eller att han känt sig trängd (i t ex rastgård) och idag var vi på ett friluftsområde och sprang i skogen (han hade långlina) han fick träffa en del hundar av olika sort och inga problem. Sedan träffar han två andra hanar, en på 6 månader och en lite äldre och de leker i ca 3 minuter. Tyvärr såg varken jag eller den andra ägaren vad som hände men de var i luven på varandra och min hund bet den andra hanen.


Uppenbarligen har min hund börjat få problem med andra hannar, han är verkligen ingen sån som står och skäller och drar mot andra hanar utan han bryr sig knappt om dem ifall vi är ute och går med koppel fast som sagt andra handar reagerar på honom på avstånd.


Tikar är aldrig några problem med. Han får mycket motion, och jag kör sök och har precis börjat köra lite spår med honom och han känns väldigt harmonisk förutom detta med andra hanar.


Kastrering har jag hört är en "sista utväg" men med tanke på dessa utfall funderar jag på om det är vägen att gå. Kan nämna att jag inte märkt att han blivit heltokig på någon tik ännu och han håller inte på och juckar på saker så vet inte riktigt ifall han är könsmogen.


Problemet är ju att jag vill att han ska kunna umgås med andra hundar i framtiden inklusive hannar och jag vet inte vad jag ska göra. Som jag ser det tre alternativ:


1. Kastrera honom (kemiskt eller "på riktigt")


2. Inte låta honom träffa hannar alls på ett tag (och kanske låta honom när han blir mer vuxen)


3. Låta honom träffa hannar och lära han umgås (detta känns dock svårt då det inte känns så trevligt mot andra ägare ifall min hund är opålitlig)


4. Acceptera att han får bli en koppelhund och enbart ha honom lös i t ex hundrastgårdar med tikar


Kan tillägga att han känns extremt orädd och är en väldigt självständig hund. Jag har enbart arbetat med positiv belöning.


Alla tips är välkomna!


Som medlem kan du här läsa lite kort info om lingo och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Anneli
Medlem 2013-11-04
#1 24 februari 2019 av Anneli Re: Unghund 10 månader, plötsligt utfall mot hanar

Din hund är nu en tonåring i sin mest hormonsvallande, oppositionella ålder med ett - förmodligen - starkt behov av att mäta sina krafter (oerhörda enligt honom själv) mot andra hanhundar.


Så där ungefär har så gott som alla mina hundar, hanhundar samtliga, betett sig i den åldern, men det har gett sig med stigande ålder och visdom. Ett par fick på nosen så det sa skvatt när de mopsade sig mot en överlägsen hane och det var ingen dum lärdom. Det fick dem att tänka till. Tack och lov inga blodtörstiga läromästare, utan de la effektivt ner tonåringen på rygg och såg triumferande ut och så var det med det. Inget mopsande mot de hanarna i fortsättningen. De allra skarpaste läromästarna har varit tikar och då dryper den uppstudsige iväg med skamsen och stukad min. Mina har i regel slutat runt tvåårsåldern, men flattar är sena i sin utveckling...Men visst, en del kaxiga hanhundar kunde de självklart reagera skarpt på även senare. De två jag har nu är rätt fromma mot alla och verkar undvika konfrontationer.


Jag tycker att du ska sitta still i båten och inte göra något förhastat alls utan arbeta med din egen punkt tre. Låta hunden träffa hanhundar och tikar,( helst en och en, för hundar i grupp triggar varandra oerhört) som du har uppfattat som "säkra", men vara observant på signaler och bryta i tid.


Lite försiktighet med lösghående är nog på sin plats under denna period i hundens liv.

Svara på detta inlägg

Svea58
Medlem 2017-02-09
#2 24 februari 2019 av Svea58 Re: Unghund 10 månader, plötsligt utfall mot hanar

Håller helt med Anneli.


Jag tror det är viktigt att din hund "får på nosen" av en mer ranghög hund, speciellt om han själv kanske är en stark hund som kommer att bli ranghög som vuxen. "Normala" ranghöga hundar är inte elaka (de behöver de inte vara eftersom de just är ranghöga). Äldre, ranghöga tikar kan dock vara sura :)


Vilda hundar får ju naturliga möjligheter att mäta sina krafter mot varandra i flocken och "får på nosen" när de ska ha det.


Jag hade en gång en fullständigt underbart snäll äldre labradorhane som var "högsta hönset" i kvarteret. Han var vänlig men bestämd, överlägsen på ett avspänt sätt som gjorde att andra hundar trivdes i hans sällskap.


Det var väldigt intressant att se hur han hanterade andra hundar.


En osäker hund som var rädd för honom, skällde upprört i början, men min labrador bara vände ryggen till och ignorerade den osäkra hunden fullständigt. Till slut vågade sig kraken darrande fram och hälsa och efter det var det full fart varje gång de träffdes med pussar och slick i mungipan.


Var det däremot någon ungtupp som kaxade så blev det ett bestämt markeringsbett över halsen, och sen var det inte mer med det. Ungtuppen gav sig direkt.


Nu vet jag inte var du ska hitta rätt sorts jycke. Det måste ju vara någon matte/husse som du känner som är med på detta. De måste ha rätt sorts hund (ranghög och rätt storlek) som matchar din "galna tonåring" och sätter honom på plats.


Att hålla honom borta från andra hanhundar tror jag riskerar att ge motsatt effekt då han kan få hybris och tro att han verkligen är "störst och bäst".


Synd att inte hundar är som hästar :)


Då skulle man kunna ha något i stil med "Hingstutsläppen i Böle" där man släpper ut hingstar som får slåss och göra upp om vem som ska vara bossen i hagen. Man kan ju tro att de ska bita och sparka ihjäl varandra men det gör de inte. Troligen för att det inte finns några ston i hagen :)


PS/ Det sista är ett skämt. Ingen behöver kommentera detta, jag vet att hästar och hundar fungerar olika. Den ena är ett flyktdjur den andra ett rovdjur.


 

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#3 25 februari 2019 av hundöga återkomst Re: Unghund 10 månader, plötsligt utfall mot hanar

Vissa hanhundar accepterar inte andra hanhundar.Det gäller alla raser. Inget ovanligt. Ofta går det inte att träna bort. Sen kanske gå igenom vilka raser som finns i hunden. Inga dunhundar. Som det sas i en länk om raser(kamphundar)"jakt hundar ska användas till jakt m.m.

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#4 25 februari 2019 av hundöga återkomst Re: Unghund 10 månader, plötsligt utfall mot hanar

T.ex. Karelsk björnhund ras som har svårt att gå ihop med andra hundar och kan gå så långt att de går in i kamp. Som hundägare måste man veta vad man har i snöret.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#5 25 februari 2019 av Ayrin Re: Unghund 10 månader, plötsligt utfall mot hanar

Håller med hundöga här. Varken karelare eller laika är några direkta "dunungar". Inte säkert att han någonsin kommer att gå väl ihop med andra hanhundar.


Att "låta honom få på nosen" är långt ifrån ofarligt, av raserna att döma är han en rätt stor hund, och det är inte säkert att sådant kommer att låta sig göras utan skador.


Hittar du någon med en trevlig hanhund i ungefär samma storlek som vill umgås, så visst, men var försiktig med att släppa ihop huxflux, det kan gå illa i värsta fall.
Ibland kan det vara bra att ta en koppelpromenad tillsammans så hundarna så de får spana in varandra innan man släpper dem på ett lagom stort område.

Svara på detta inlägg

lingo
Medlem 2010-04-09
#6 25 februari 2019 av lingo Re: Unghund 10 månader, plötsligt utfall mot hanar

Hej,


 


Tack för bra svar! Nu är han ju en blandras så det är svårt att säga vilka egenskaper som kommer slå igenom, t ex är ju american foxhound (mamman) vad jag förstår en hund som generellt sett går väldigt bra ihop med andra hundar.


Jag är inne på ditt spår att hitta andra hanar i samma nivå och kanske ta en promenad med etc, där båda ägare kan vara vaksamma och är med på noterna så att säga, frågan är bara vart man hittar sådant :) eller som andra skrivit att hitta någon riktigt ranghög hane som helst är betydligt större än honom med.


När han t ex är med tikar och de säger ifrån om han blir för närgången (t ex hugger i luften mot han) då backar han direkt oavsett storlek på den andra hunden.

Svara på detta inlägg

lingo
Medlem 2010-04-09
#7 25 februari 2019 av lingo Re: Unghund 10 månader, plötsligt utfall mot hanar
          Re: Unghund 10 månader, plötsligt utfall mot hanar
          

Vissa hanhundar accepterar inte andra hanhundar.Det gäller alla raser. Inget ovanligt. Ofta går det inte att träna bort. Sen kanske gå igenom vilka raser som finns i hunden. Inga dunhundar. Som det sas i en länk om raser(kamphundar)"jakt hundar ska användas till jakt m.m.

Däremot bör väl en jakthund kunna umgås med andra hanar t ex i ett jaktlag? Samt att de måste ju ha ett liv utanför jakten då det inte är säsong

Svara på detta inlägg

lingo
Medlem 2010-04-09
#8 25 februari 2019 av lingo Re: Unghund 10 månader, plötsligt utfall mot hanar
          Re: Unghund 10 månader, plötsligt utfall mot hanar
          

Håller helt med Anneli.


Jag tror det är viktigt att din hund "får på nosen" av en mer ranghög hund, speciellt om han själv kanske är en stark hund som kommer att bli ranghög som vuxen. "Normala" ranghöga hundar är inte elaka (de behöver de inte vara eftersom de just är ranghöga). Äldre, ranghöga tikar kan dock vara sura :)


Vilda hundar får ju naturliga möjligheter att mäta sina krafter mot varandra i flocken och "får på nosen" när de ska ha det.


Jag hade en gång en fullständigt underbart snäll äldre labradorhane som var "högsta hönset" i kvarteret. Han var vänlig men bestämd, överlägsen på ett avspänt sätt som gjorde att andra hundar trivdes i hans sällskap.


Det var väldigt intressant att se hur han hanterade andra hundar.


En osäker hund som var rädd för honom, skällde upprört i början, men min labrador bara vände ryggen till och ignorerade den osäkra hunden fullständigt. Till slut vågade sig kraken darrande fram och hälsa och efter det var det full fart varje gång de träffdes med pussar och slick i mungipan.


Var det däremot någon ungtupp som kaxade så blev det ett bestämt markeringsbett över halsen, och sen var det inte mer med det. Ungtuppen gav sig direkt.


Nu vet jag inte var du ska hitta rätt sorts jycke. Det måste ju vara någon matte/husse som du känner som är med på detta. De måste ha rätt sorts hund (ranghög och rätt storlek) som matchar din "galna tonåring" och sätter honom på plats.


Att hålla honom borta från andra hanhundar tror jag riskerar att ge motsatt effekt då han kan få hybris och tro att han verkligen är "störst och bäst".


Synd att inte hundar är som hästar :)


Då skulle man kunna ha något i stil med "Hingstutsläppen i Böle" där man släpper ut hingstar som får slåss och göra upp om vem som ska vara bossen i hagen. Man kan ju tro att de ska bita och sparka ihjäl varandra men det gör de inte. Troligen för att det inte finns några ston i hagen :)


PS/ Det sista är ett skämt. Ingen behöver kommentera detta, jag vet att hästar och hundar fungerar olika. Den ena är ett flyktdjur den andra ett rovdjur.


 

Ja, att hitta en sådan hane som kunde sätta honom på plats hade varit underbart. Var det ett spontant möte ni hade eller arrangerat?

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#9 25 februari 2019 av hundöga återkomst Re: Unghund 10 månader, plötsligt utfall mot hanar
          Re: Unghund 10 månader, plötsligt utfall mot hanar
          

Däremot bör väl en jakthund kunna umgås med andra hanar t ex i ett jaktlag? Samt att de måste ju ha ett liv utanför jakten då det inte är säsong

Finns en orsak hur denna info. om den mental biten. Det kommer från de som kan rasen. Tror inte jakthunds ägare släpper ihop hundarna hur som helst. De har ofta sina hundar i olika hundrast gårdar. 

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#10 25 februari 2019 av Ayrin Re: Unghund 10 månader, plötsligt utfall mot hanar
          Re: Unghund 10 månader, plötsligt utfall mot hanar
          

Däremot bör väl en jakthund kunna umgås med andra hanar t ex i ett jaktlag? Samt att de måste ju ha ett liv utanför jakten då det inte är säsong

Nja, oftast släpper man bara en hund på såten i taget, och har man två hundar som inte gillar varandra finns det ju definitivt ingen anledning att släppa dem samtidigt, så nej, jakthundar behöver inte kunna fungera tillsammans, inte vid de jaktformer laikor och karelare används för iaf.


"Ha ett liv utanför jakten" betyder sällan att folk är och släpper ihop sina hundar med en massa andra hundar. Rastgårdar är ett stadsfenomen, och ett relativt nytt sådant dessutom.


 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Omplacerad unghund - lydnad, koppel m.m   [5] 21 maj: Tikki 23 maj: Ginza Schäfertik Unghund svår vid hantering   [3] 4 apr: alwen 6 apr: Ayrin 4 månader dvärgschnauzer- könsmogen?   [1] 1 mar: Cilja77 1 mar: Ayrin Osäker hund gör utfall och är vaktig   [7] 26 feb: Zicka 17 mar: Mira och Esther Jobba hemifrån med unghund   [3] 13 okt: Muggepiss 18 feb: Mira och Esther Utfall och nafsar när någon slutar klia eller ska   [2] 18 sep: Minivovven 20 sep: aenima Hund går in i "Trans" - 9 månader Amstaff   [2] 20 jul: Grovlös 21 jul: Torparinnan Kompisar hanar   [0] 13 jul: Doristhedog Köpa äldre valp/unghund   [4] 7 jul: Fjunet 19 jul: Gurkans Era bästa strategier - livlig 3-åring och unghund   [16] 25 jun: Chocolate AK 2 aug: Mira och Esther
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Grand Danois | American Staffordshire Terrier | Cocker Spaniel | Cavalier King Charles Spaniel | Boxer | Finsk Lapphund | Border Collie
© 1998-2023 Enfinia AB