Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
8 mars 2019 av Voff 92 i övriga hundfrågor (4 svar)
Senior hund och lite konstigt beteende?

Märkt att min lille hund ändrat sig en hel del bara sista året. Han är nu 13år och blir 14 nu i sommar så inte så konstigt kanske, men är min första hund och allt är nytt med senior hund.


Främst har magen ballat ur nu sista året, han blev hård och upplåst ifjol men med veterinärens råd och läsa på räckte mjuk kost och bättre rutiner till motion mycket. Men nu är han svår att få i morgonmålet och han är mer hungrig på kvällen så vet inte om jag borde ändra mattiderna eller låta bli?


Först nu märks lite förändringar i rörelserna så lär få ta en ordentlig seniorkontroll snart så allt är ok.


 


Men det svåraste är hur hans beteende är väldigt olika från dag till dag. Ibland lik en valp på nytt, ibland sur och anti, ibland dålig fokus och rörig, ibland sover mest. Tycker inte hörsel och syn är så illa än men det kommer kanske.


Han bodde nu i veckan med mig mera i lägenhet i mindre samhälle som första dagen gick jättebra på en promenad men sen blev han väldigt anti och det höll i sig. Jag fick dra i honom en del för kvittade hur jag lockade så gick han sin egen väg och det blev inte kul för nån av oss. Då har han varit där rätt mycket sista året ändå så är inget nytt för honom. Han visade att han ville åka bil hela sista dagen med att titta på sin väska mycket och mig, sen blev han överlycklig när vi åkte till mina föräldrar på landet där han växt upp i hus och stor tomt.


Han var då väldigt sur på kvällen och när jag skulle visa ett nytt täcke på honom tjöt han och nafsade men när jag lät honom vara en stund var det sen inga problem, han sov tidigt och hårt under natten.


Idag har han sovit hela förmiddagen utan frukosten och nu ätit lunchen när jag lagt på kokt ris på torrfodret. När han kom ut utan täcke i snöregnet rusade han likt kor på vårbete och hoppade likt hästar sparkar bakut i trädgården. Tjohoooo. Ungefär och jag blir orolig för skador när han inte verkar förstå sin ålder och hopp på trappan kan bli fel.


Att han då hade gått lite konstigt och anti i samhället igår kunde man inte alls gissa och min oro att han fått ont i tassarna är nog obefogad nu.


Men är detta normalt för äldre hundar?


Nu sover han igen nöjd efter sitt rus ute och magen gurglar med maten.


Försöker läsa på men står mest om sjukdomar en äldre hund kan få än hur de är över lag. Jag vet att min alltid varit olika i sin ork till motion efter vad han gjort tidigare etc men inte såhär extremt.


Kan nya dofter och asvalt med saltet varit en orsak?


Är väldigt ställd vad som gör honom så sur när han inte visar smärta någonstans annars...


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Voff 92 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#1 8 mars 2019 av hundöga återkomst Re: Senior hund och lite konstigt beteende?

Bli som valp på nytt, är väldigt vanligt hos äldre hundar. Sen kan äldre hundar ha mycket benpålagringar och det kan vara smärtsamt. Ofta kan de få förstoppning. Mina gamlingar får alltid matolja i sin mat och deras magar är perfekta. De får gå ut ofta på kortisar, för de har svårare att hålla sig. Bra att göra en senior under sökning. Finns många ålders krämpor, som kan ställa till det.

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#2 8 mars 2019 av pipilotta Re: Senior hund och lite konstigt beteende?

Min äldsta hund var runt 10 år när vi upptäckte att han hade dålig hörsel. Det märktes bl a på att han blev osäker utomhus, skällde utan att det fanns något att skälla på osv. Tror att han hade full koll på våra kroppsspråk, därav tog det ganska lång tid för oss att uppfatta problemet. Han levde f ö ett friskt liv till 14 års ålder. 

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#3 10 mars 2019 av hundöga återkomst Re: Senior hund och lite konstigt beteende?

Underbart att höra! !  Att gå in för att kunna läsa sin gamla hund och där efter kan gammel hunden leva ett gott liv i flera år. Sen att underlätta symtom, med olika åtgärder. Själv får min älsta hund ligga då och då på back on track filt(kan inte användas hela tiden) , för att få bort stelheten vid lång vila. Fungerar jätte bra. Finns hund täcken i det matrialet. Används också till hästar, människor m.m.

Svara på detta inlägg

Symbios
Medlem 2019-03-11
#4 11 mars 2019 av Symbios Re: Senior hund och lite konstigt beteende?

Känner igen detta från bekantas historier. 


En hade en liten tik som blev ”dement”, förvirrad emellanåt samt dålig hörsel. De valde att avliva efter något år när den bitit sin ägare av misstag en andra gång – inte för att de var rädda för den utan för hur skärrad hunden själv blev av vad hon gjort. Hon tog väldigt illa vid sig av att ha bitit sin älskade matte.


En annan hade en tik, som jag träffade ofta, som blev glömsk. Hon hade tidigare haft stenkoll på spår och dofter och saker. Hon kunde glömma vilken boll som kastats och var den var och stod glad men helt tafatt och förstod ingenting. 


 


:)

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Frågor kring hunds beteende   [3] 9 mar: jonatannk 9 mar: jonatannk Hur förstärka gott beteende   [6] 9 mar: Sussane 10 mar: Sussane Hundvvalp 10 mån beter sig konstigt på promenad   [2] 19 jul: Tarek 19 jul: Tarek Märkligt beteende   [7] 20 feb: Charlie123 20 feb: Charlie123 Får ingen pli på ett oönskad beteende   [12] 11 aug: närjagmötteharry 16 aug: närjagmötteharry valp på 9 veckors beteende   [3] 6 aug: Tjolstan 9 aug: traktorn Undran om min hunds beteende?   [2] 4 mar: Voff 92 17 mar: Voff 92 Ett måste med senior foder?   [6] 5 feb: saraleppanen 7 feb: hundöga återkomst Behöver råd om om nytt beteende hos gammal hund   [4] 22 okt: aussielover 11 aug: ygdrsil Gammal hund med nytt beteende. Vad kan det betyda?   [4] 9 okt: aussielover 20 dec: ladybee
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Tibetansk Spaniel | Rottweiler | Schäfer | Shetland Sheepdog | Cavalier King Charles Spaniel | Chihuahua | Boxer
© 1998-2020 Enfinia AB