Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
11 mars 2019 av Symbios i övriga hundfrågor (7 svar)
Ledsen när äldsta hunden blir lägre i range

Jag vet att det är naturligt att rangordningen ändras i flockar, inte minst när man skaffar fler hundar.


Min äldsta, helt underbara tik som gjort att jag och flocken är vilka vi är idag har börjat få vika sig för yngsta tillskottet (2-åring omplacering). Absolut inga bråk, de kan äta ur samma skål alla om de skulle behövas Men den yngsta har börjat ”kaxa” sig, ställa sig mot min äldsta som att testa gränserna. Och det märks att min 6-åring viker sig. Hon vill inte ens försöka motsätta sig utan går bort. Låter soffan vara om ynglingen motsätter sig att hon skulle få tränga sig in.


Jag avbröt ynglingen i början men försöker låta bli nu, iaf lite. Vill inte skapa någon spänning. Min äldsta är den klokaste jag vet och hon får välja själv när det är dags att kliva av tronen. Och här är inga bråk, flocken är lugn. Men här är lite gnorlande ibland just nu, inget konstigt. Alla är lyhörda. 


Men det gör mig ledsen! Jag blir sentimental och sorgsen. Det var jag och min första hund mot världen. Hon var alfa i allt helt utan slagsmål, hon stabiliserade flockar och hunddagis och tillställningar med hundar. 


Kommer hon ens kunna stabilisera flockar/flocken när hon inte är alfa längre?


Någon annan som känner igen sig i sorgen?


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Symbios och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Anneli
Medlem 2013-11-04
#1 11 mars 2019 av Anneli Re: Ledsen när äldsta hunden blir lägre i range

Spontant tycker jag att den haär nytillkomna ynglingen bör plockas ner ett par pinnhål och inte tillåtas att ta sig friheter.


Om jag utgår från mina egna hanar - nuvarande och tidigare - har de samtliga varit oerhört ödmjuka inför tikar. Någon har försökt att kaxa sig men fått en avhyvling som heter duga av tiken och gjorde aldrig någonsin om "bravaden" igen. Att en hanhund viker sig inför en tik, speciellt en  äldre tik är det normala! Att din sexåriga tik går undan får mig att undra: Är hon helt frisk rent fysiskt? En sund tik skulle absolut fräsa ifrån.


Om det var mina hundar skulle jag fräsa ifrån mot hanen när han går över gränsen och kaxar sig, annars kan hans beteende lätt eskalera eller att tiken till slut får alldeles nog och då har du slagsmålet där. Och det vill du inte. Uppfostra hanhunden ordentligt till vettigt beteende och hälsoundersök din tik.  En smygande pyometra märks kanske inte så mycket men dämpar en tik väldigt mycket.

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#2 11 mars 2019 av hundöga återkomst Re: Ledsen när äldsta hunden blir lägre i range

Har själv haft flera hundar samtidigt och känner igen beteendet. Hade en tik som inte accepterade de andra hundarna bli kaxiga. Men det är husse och matte som bestämmer. Sen när hundar blir äldre, så är risken för ålders krämpor kommer(som en annan medlem skrev) med i bilden. Hundar brukar ofta känna om en hund bli svagare. Det kan till och med gå så illa att hela flocken attackerar den svage. Naturen är hård och då som husse, matte m.m. kunna läsa flocken och hindra så det inte blir slagsmål m.m., som kan ge svåra skador. Låt tiken gå i pension och inte lämna dem ensamma med varandra. Låt den äldre få säkra platser, så hon kan koppla av. Efter att jobba på det sättet, så har jag inte haft problem. Man behöver inte skämmas för att sära på hundar som inte går ihop.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#3 12 mars 2019 av Ayrin Re: Ledsen när äldsta hunden blir lägre i range

Tycker inte 6 år är så mycket att det i sig ska förklara att hon tappar rang, särskilt inte mot en yngre hanhund(?). Bör kollas upp, och tycker inte heller att du ska låta slyngeln köra med henne.

Svara på detta inlägg

Svea58
Medlem 2017-02-09
#4 12 mars 2019 av Svea58 Re: Ledsen när äldsta hunden blir lägre i range

Det är du som ska vara "alfa". Du ska stabilisera flocken.


 

Svara på detta inlägg

Borzoi
Medlem 2002-08-22
#5 13 mars 2019 av Borzoi Re: Ledsen när äldsta hunden blir lägre i range

Rangordning existerar inte hos hunden, Rangordning är  människans  syn på stausvärdering,den synen saknar  hunden ,

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#6 13 mars 2019 av Lona Re: Ledsen när äldsta hunden blir lägre i range

Men hallå Borzoi! Long time, no see (förutom på fejjan då). Välkommen, kan behövas nån som rör om i grytan... 

Svara på detta inlägg

Borzoi
Medlem 2002-08-22
#7 13 mars 2019 av Borzoi Re: Ledsen när äldsta hunden blir lägre i range

Ja  det verkar vara lite stillestånd  här inne  

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hunden med tratt...   [3] 7 maj: pipilotta 19 maj: Halvtand Hunden gnyr och verkar störas av något baktill   [2] 7 mar: Matrix 8 mar: Torparinnan När ni jobbar hunden   [2] 8 feb: Dimma 10 feb: Ayrin Hunden Wilma dog av nyårssmällarna   [0] 4 jan: mojji Hunden är svartsjuk på min pojkvän   [1] 27 nov: Anika 27 nov: Svea58 Saknar hunden (när jag är på jobbet)   [2] 13 nov: FranskBulldog05 15 nov: FranskBulldog05 Vart promenera med hunden i huddinge?   [1] 15 okt: hund9292 16 okt: Anneli Kan färg på hunden påverka tempramentet?   [1] 25 sep: Camio 25 sep: Lona Hunden går i cirklar och ibland darrar underkäken   [4] 21 jun: majsan16 22 jun: Starcastle Hounds Hunden vill bara ut, hjälp!   [4] 16 maj: doglight 8 jun: BushundenL
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Leonberger | Boxer | Långhårig Collie | Schäfer | Dansk/Svensk Gårdshund | American Akita | Pudel
© 1998-2020 Enfinia AB