Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
12 mars 2019 av NSaZ i valpforum (4 svar)
Schäfervalp 5 månader. Frågor..

hej!


tog hem en schäfervalp igår på 5 månader. Jag har haft schäfrar förut men aldrig egen 5 månaders, bara i familjen. 


Har lite frågor...


Aktiverar jag honom för lite? En dag ser ut så att han inte är ingen riktigt rumsren än. Går ut med honom 1 gång varje 1-1,5timme. Och efter att han ätit såklart. Har idag gått ut med honom 10-15 gånger från 06:00 i princip. 5-10 minuter promenad. Miljöträning pga nytt hem, kissar/bajsar på samma ställe hela tiden men nya promenadrundor nästan hela tiden. Tränar lite lydnad samtidigt på promenaderna. Han måste bli rumsren SNARAST. Några mer tips än att alltid gå ut i tid? 


tränar  ca 15 min sitt/ligg osv under dagen, även 10 min ensamhetsträning, utdelat under dagen. 1 min hit, 1 min dit. 


Sen sova resten av tiden. 


Han är en sådan som gnäller och skäller rätt mycket och är därför rätt svårt att veta om han skäller pga underaktivering, överaktivering, vaktar osv. 


Han är väldigt valpig, kan inte gå på toa själv utan att han får panik. Han är ändå 5 månader, visst är det dags att sätta igång ordentligt med ensamträning? 


Också - har ni några metoder för att få honom att skälla mindre på nya platser, i obekväma situationer (som att gå upp för trappen själv), när han träffar människor, hundar och hittar ett spår? 


Utsatte honom idag för miljöträning i att åka till granngården - mycket nya lukter, nya människor och man får ta in djuren. Han var superglad, inte alls obekväm men han skäller och skäller och skäller. Han vet vad ett ”nej” betyder till 90% av gångerna gällande allting annat förutom skällandet. Finns ingen off knapp där. Tips?


Han har otroligt mycket bruks i sig. 


Bild på sötisen.


 


 


 


 


 


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om NSaZ och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#1 13 mars 2019 av Ayrin Re: Schäfervalp 5 månader. Frågor..

Du tog hem honom *igår*, låt honom landa lite!


Ensamhetsträningen bör du smyga igång, dvs bara ut genom dörren o in igen, tricket är att aldrig låta honom hinna stressa upp sig, särskilt som han nu verkar rätt känslig. Skynda långsamt, det har man i regel igen senare.
Här ska du inte stirra dig blind på åldern, utan det intressanta är hundens personlighet (vissa hundar klarar aldrig att vara själva någon längre tid, oavsett hur väl de ensamhetstränats) och hur han tränats förr. Börja försiktigt!


Vad gäller rumsrenheten är det bara att fortsätta som ni gör. Ut så fort misstänke finnes, beröm när det lyckas. Många valpar är inte fysiskt kapabla att vara 100% rumsrena förrän minst 6 månader, så det kan dröja ett tag, men det kan ju lika gärna bli så att bitarna faller på plats så snart han får bo in sig lite och känna sig mer trygg i sitt nya hem.


Vad gäller skällandet har jag hört att vissa fått bra effekt av att (kontraintuitivt nog) träna in kommandot "skall", dvs belöna hudne när den skäller och koppla ett kommand otil ldet. Antagligne funkar det för att hunden blir lite mer medveten om vad den gör, just nu är det inte ens säkert att han riktigt reflekterar att han skäller, det blara blir så när saker är upphetsande, spännande, osv ...


Annars träna in "tyst", dvs vänta tills han slutar skälla, belöna. Skäller han närmast konstant kan det bli svårt dock.

Svara på detta inlägg

NSaZ
Medlem 2019-03-12
#2 13 mars 2019 av NSaZ Re: Schäfervalp 5 månader. Frågor..

Tack för ett bra och konstruktivt svar! 


 


Ja, just nu går vi mest och chillar tillsammans för att bli vänner, men kan inte förmå mig att tänka på sådana här saker ändå, då han förhoppningsvis ska bli tjänstgöringshund med mig i framtiden. Men måste nog släppa lite just nu. 


Framsteg: idag var han ensam i bilen i 5 minuter då jag absolut var tvungen att gå till apoteket, och han låg ned på sin plats helt nyvaken när jag kom tillbaka. Ensamheten i bilen går helt ok, inte hemma dock. 


Framsteg: inatt höll han sig hela natten! Från 22:00-06:50, då började han bli orolig och ville ut. Och då vägrade han tom sätta sig vid 22.


Innan det bajsade han inne utan problem istället för att väcka mig. 


Tänkte börja träna lite spår med honom nästa vecka, så att han får utlopp för sin rastlöshet, märktes tex imorse att trots att jag gick 30 min rask takt, ville han hoppa på mig och kom vi hem så skällde han och lekte. Hoppas det hjälper mentalt! 


Angående skällandet; han skäller när någon på tv skäller, är gäll i ton, hund går utanför på gatan, hund möts ute, människor ute, när vi tränade trappen (där han hade svårt för att gå upp i trappen pga osäker) så skäller o gnyr han. Låter inte ens som att ”varna” som du säger, utan endast automatiskt. Ska försöka träna in ”tyst” istället för att  säga nej varje skall han tar. Tack!

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#3 13 mars 2019 av Ayrin Re: Schäfervalp 5 månader. Frågor..

Härligt att det går åt rätt håll :)


Spår är en lysande idé för att låta hunden koncentrera sig och jobba med rastlöshet, men ha i åtanke att det inte heller är helt ovanligt att valpar "ballar ur" och hoppar o biter när de börjar vara lite övertrötta också :D.
Ibland verkar det handla om att få lite uppmärksamhet och kontakt också...


Vad som funkat förvånansvärt bra på de valpar jag haft att göra med är att lära dem att ett lysande sätt att få uppmärksamhet (och en godis) är att gå på min vänstra sida och erbjuda ögonkontakt... Hade hand om en lätt skogstokig unghund, svensk lapphund, nån dag/vecka för nåt år sedan, och hon hade en tendens att rusa på en och bita en i benet när hon blev less/uttråkad/ville ha kontakt/blev uppspelt/whatever.


Hon var helt oemottaglig för korrigeringar (gillar egentligen inte sådan hundträning, men när nån biter en i benet tämligen oprovocerat blir man lätt lite kinkig). Gav snabbt upp och tog på mig ordentliga byxor o stövlar istället, ignorerade bitandet och belönade henne när hon slutade istället. Kombinerade med att träna fritt följ då hon inte var tokig, och började sedan be henne om beteendet då jag såg att hon var på väg att balla ur. Gick förvånansvärt snabbt tills hon började erbjuda det beteendet direkt istället för att bita mig först :D.

Svara på detta inlägg

Juno
Medlem 2016-03-16
#4 13 mars 2019 av Juno Re: Schäfervalp 5 månader. Frågor..

Åh vad underbart med schäfervalp! Jag älskar schäfrar, fast mitt liv just nu bara tillåter lugnare raser, och vem älskar inte valpar?


Jag tycker att det låter som om du har ett ambitiöst upplägg och det enda jag skulle lägga till är en god portion passivitetsträning. 


Ja, och låt ensamhetsträningen ta sin tid. Det är ok att ha sällskap på toa ett tag (utmärkt ställe att köra några repetitioner av senaste tricket i ny miljö).


Och bli inte för ambitiös när det gäller att få pli på valpen med en gång. Det viktigaste är att ni får en god anknytning och att valpen lär sig lyssna och vara trygg med dig (i flera olika miljöer). En fem månader gammal valp är bara en baby. 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Valp 3 månader separationsångest   [3] 12 maj: emmaelina95 12 maj: Torparinnan Köpa Chow Chow valp - frågor!   [13] 30 mar: JohannaS 31 mar: Gurkans Frågor till hundquiz (frågesport)   [1] 12 jul: Andre91 15 jul: Frallorforlife Valp 5 månader - delvis rumsren, tips?   [2] 22 jun: hejsansvejsan! 22 jun: hejsansvejsan! Frågor kring hunds beteende   [3] 9 mar: jonatannk 9 mar: jonatannk Tysk schäfervalp kräver mycket tålamod   [2] 7 mar: ada0 7 mar: aenima Arg valp, 5 månader   [5] 24 feb: Cocoon 4 mar: sammy1960 Frågor kring att flyga med hund   [2] 20 feb: Solsophia 21 feb: Puddingpastejn Frågor om hundgård   [3] 18 nov: natalih 18 nov: natalih Frågor till hundägare   [0] 12 sep: IndustridesigHIG
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Border Collie | Schäfer | Jack Russell Terrier | Siberian Husky | Chihuahua | Yorkshireterrier | Chinese Crested Dog
© 1998-2021 Enfinia AB