Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
15 mars 2019 av Hundjoggaren i valpforum (7 svar)
Träningsprogram separationsångest

Hej alla hundkunniga!


Jag har blivit extramatte åt en 11 månaders Malinois/schnauzer-mix. Jag träffar honom ca 2 gånger i veckan nu och försöker då öva passivitet och aktivera honom då han inte får så mycket av den varan hemma. Hans ägare bor på 20 kvm och är sjukskriven och därför är han aldrig ensam och lider av en enorm separationsångest. Går man på toa får man låsa om sig för att inte få sällskap.


Jag har nu lyckats få honom att i alla fall tillfälligt sluta skrapa på toadörren och tjuta genom att vänta ut det värsta och gå ut från toan först när jag hör att han lägger sig ner och är tyst samt ignorera. Toabesöken blir kortare och kortare.


Hans ägare vill ha hjälp med hans separationsångest och då hon inte verkar kunna läsa sig till information så bra har jag erbjudit mig att göra ett träningsschema åt dem. Tänker något enkelt och konkret. Några idéer kring upplägg? Hon bor i en lgh på bottenplan på 20 kvm med en mycket liten hall dit hon har ett kompostgaller som avgränsning, en toalett i hallen och en balkong.


Jag är fullt medveten om att boendesituation etc inte är optimalt för denna hund och vi har diskuterat om jag ska ta över honom på heltid, men jag jobbar mer än heltid som det är och än så länge har vi inte hamnat där varför jag vill göra det bästa av nuvarande situation. 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Hundjoggaren och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#1 15 mars 2019 av Ayrin Re: Träningsprogram separationsångest

Boendesituationen skulle jag nog säga kvittar tämligen lika, det finns inga större problem i att ha en hund i en mindre lägenhet, bara den aktiveras ordentligt, och det grö ma nju i regel mestadels ute iaf.


Det hon bör göra är helt enkelt att börja gå ut och in genom ytterdörren en hel massa för att avdramatisera detta, och om möjligt komma tillbaks innan hunden stressat upp sig för mycket.


Om han lugnar sig efter ett tag så har han rimligen inte separationsångest så mycket som att han är ovan att vara ensam, men börja liks med att hon bara går ut o in hyfsat frekvent, att gå ut för hårt kan ju mycket väl *skapa* separationsångest.

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#2 16 mars 2019 av hundöga återkomst Re: Träningsprogram separationsångest

Låter som vallhunden kommer fram. De är måna om att hålla ihop(familjen) flocken. Mycket svårt att hantera. Men är en signal känslig ras och kan tränas i bruks, lydnadm.m. och därav också träna självständighet. Men som lagen säger(tror att det är runt sex timmar, som hunden får lämnas ensam) får inte lämnas ensam. Undran? farför denna mix av hundar.

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#3 16 mars 2019 av hundöga återkomst Re: Träningsprogram separationsångest

Toalett i hallen? Till hunden ?

Svara på detta inlägg

Hundjoggaren
Medlem 2019-02-17
#4 16 mars 2019 av Hundjoggaren Re: Träningsprogram separationsångest

Tack för svar! 


Han har visserligen aldrig varit ensam, men det är nog inte bara det som är problemet. Han blir även hemskt upprörd om jag exempelvis lånar ägarens toalett när jag är på besök, eller går ut genom dörren, trots att han har sällskap. Det är som om han inte vill "missa något". När jag tar med honom ut är det inga problem att ägaren är kvar. På samma sätt är han lite av en plåsterlapp på mig i allt jag gör här hemma och samma sak hemma hos ägaren. Jag har börjat sätta lite gränser, att han inte får följa med in i sovrummet etc utan stanna på tröskeln vilket han förstår och accepterar med visst missnöje. Han tenderar att lugna ner sig efter en stund när man exempelvis går på toa och för försa gången i går valde han att inte skrapa på dörren utan bara lägga sig utanför när jag var på toaletten, så jag tror att det går att forma honom. 


Jag tror inte heller att boendet är ett problem, snarast bristen på aktivitet i vardagen då hans ägare inte ger honom det utan mer har attityden att han är "jobbig". Dessutom ger hon efter när han gnäller eller skrapar på dörren och verkar inte klara att sätta gränser.


Med risk att ni blir uppröra är förklaringen till rasvalet (av ägaren) att hon föll för hans öron och blev "lurad" av uppfödaren som sa att det skulle vara en enkel och bra familjehund. Hon hade inte läst på något alls och vill ha honom som sin bebis...


Jag har tipsat henne om att regelbundet gå in och ut och ff a att inte hålla på och gulla och ge godis så fort han gnäller eller skäller. Kändes nästan som om hon förstod. Får se hur det funkar.


Tack igen!


 


 

Svara på detta inlägg

Hundjoggaren
Medlem 2019-02-17
#5 16 mars 2019 av Hundjoggaren Re: Träningsprogram separationsångest
          Re: Träningsprogram separationsångest
          

Toalett i hallen? Till hunden ?

Nej, toadörren till männskotoaletten är i hallen. Det är den han går bärsärk på om någon försöker gå på toa ;-)

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#6 17 mars 2019 av hundöga återkomst Re: Träningsprogram separationsångest

Ursäkta missuppfattningen

Svara på detta inlägg

Hundjoggaren
Medlem 2019-02-17
#7 21 mars 2019 av Hundjoggaren Re: Träningsprogram separationsångest

Absolut ingen fara! Jag är tacksam för alla svar!

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Separationsångest/ för fäst   [0] 7 jun: hundens Schäfer med separationsångest   [3] 5 jan: Majala 7 jan: Sezziyanen Förändrat beteende, separationsångest?   [5] 19 dec: Puddingpastejn 20 dec: Hortensia Häst med separationsångest   [9] 27 maj: Satmara 29 maj: Satmara Separationsångest bort ?!   [16] 1 apr: Jessypessy 2 apr: Jessypessy separationsångest -1,5 årig spets   [2] 1 sep: Pudelpomis 2 sep: Pudelpomis Ensamträning & separationsångest   [12] 29 aug: Missjonna 31 aug: Missjonna Ensamträning & separationsångest   [0] 29 aug: Missjonna Separationsångest, D.A.P   [5] 10 jun: Buseen 11 jun: Buseen Olagligt att lämna hund med separationsångest?   [14] 2 mar: Miyasaki 3 mar: *Puli*
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Sankt Bernhardshund | Whippet | Schäfer | Golden Retriever | Boxer | Labrador Retriever | Yorkshireterrier
© 1998-2019 Enfinia AB