Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
23 mars 2019 av Bamse206 i övriga hundfrågor (6 svar)
Uppfödning - kostnader

Hej, jag behöver få lite kött på benen när jag ska ge mig in i en kommande diskussion gällande uppfödning av JRT.


Vår hanhund har parats x-antal gånger av uppfödaren och fått 18 valpar sammanlagt.


Uppfödaren tar i snitt 15 000 kr/ valp vi försäljning.


Jag behöver veta vad uppfödaren har för kostnader för detta?


Vad blir kvar i uppfödarens ficka så att säga.


Hör alltid att det är inte lönsamt med uppfödning, men det känns väldigt konstigt för mig, då hon för sista kullen fick 75 000 kronor. Och sammanlagt bara på vår hade fått in 270 000 kronor.


Vad är hennes kostnader? Någon som kan hjälpa mig med detta är jag stort tacksam 


 


Ha en finfin lördag alla hundägare


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Bamse206 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#1 23 mars 2019 av Gurkans Re: Uppfödning - kostnader

Ingen kan ju veta exakt vilka kostnader just din uppfödare har... men generellt så om man ska räkna på vad man får in så ska ju alla kostnader också räknas, t ex inköp av hundar, försäkringar, mat, veterinärkostnader, meritering, resor som har med meritering och avel att göra, parningsavgifter, medlemsavgifter etc. Det är nämligen så man gör när man deklarerar för sin uppfödning. Skatt betalas sedan på vinsten, alltså det man får kvar efter att alla kostnader dragits av.


En annan sak är om priset på 15.000 kr är inklusive moms? I så fall, går ju 3.000 kr per valp direkt till Skatteverket.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#2 23 mars 2019 av Lona Re: Uppfödning - kostnader

För att inte tala om när saker inte går som väntat. En dyr parningsresa men tiken går tom (eller kanske inte ens är fertil), ett kejsarsnitt som trots försäkring går loss på en rejäl slant, valpar som inte överlever - du kanske till och med förlorar din tik.
Avelsdjur som man sparat eller köpt in som valpar och som sedan visar sig inte hålla måttet för avel. Det kan till och med vara så att din egen hund vore perfekt som avelshund men något syskon får en ärftlig sjukdom som gör att din egen hund inte bör avlas på.
Alla såna utgifter får förstås slås ut på de kullar som lyckas!
Ska jag se till "mina" uppfödare så är de dessutom oerhört generösa med att alltid ställa upp och att anordna olika kennelaktiviteter. De bjuder valpspekulanter på fika, middag och till och med övernattningar. Det är klart att det mesta av den biten är rolig, men den kräver en hel del tid och planering. Ska man dessutom räkna in alla timmar man är mer eller mindre bunden vid valplådan så blir det ingen hög timpeng. Uppfödning går sällan att kombinera med ett vanligt heltidsjobb.


En seriös uppfödare gräver sannerligen inte guld i valplådan.
Vill man ha lättförtjänta pengar så satsar man på någon käck köksavel som man dessutom inte skattar för. Blanda i lite pudel i din mix och voilà, du kan ta uppemot 40 000:- för en valp som inte ens har hälsokollade föräldrar.

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#3 23 mars 2019 av Anneli Jag håller med om alltsammas!

Den uppfödare jag köpt mina två senaste hundar av har frankt medgett att det inte går att leva på uppfödningsverksamhet om den ska skötas ordentligt med omtanke om avelsdjur, valpar och ärlighet i redovisning och skatteinbetalningar. Det kostar bl a i tid och pengar att resa land och rike runt för att att meritera sin hundar. Alltså får man ha ett deltidsjobb som regelbundet fyller på kassan. 


De här trogna avelsarbetarna gör ett jättejobb lång från den köksavel Lona tar upp. " Om jag parar min söta goldentik med grannens lurviga mellanpudel  bör jag få ca 10 goldenpoovalpar  à minst 25 000:- stycket. Tjohoo, det är en sprillans ny Golf Sportvan eller en fet långsemester på Mauritius!"


 

Svara på detta inlägg

Bamse206
Medlem 2018-12-20
#4 24 mars 2019 av Bamse206 Re: Uppfödning - kostnader

Tack för alla svar. Hur seriös min uppfödare är vet jag tyvärr inte, då hon inte ens kunde använda sig av SKKs avtal när vi köpte hunden av henne. Utan hon skrev ett word-dokument. och sen skyllde på att hon var pressad av oss att genomföra köpet/försäljningen. Och hon inte hade tid att skriva något SKK avtal.


 


Men tack i alla fall för svar på mina frågor


 

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#5 24 mars 2019 av Ayrin Re: Uppfödning - kostnader

Varför låter ni henne avla på honom om ni nu inte vill det/upplever att ni får vettig ersättning? (vilket det lite låter som i frågan)

Om hon är SKK-ansluten tror jag nog inte hon kan kräva mer än 2 kullar, oavsett vad hon nu själv plitat ihop för nåt.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#6 24 mars 2019 av Lona Re: Uppfödning - kostnader
          Re: Uppfödning - kostnader
          

Tack för alla svar. Hur seriös min uppfödare är vet jag tyvärr inte, då hon inte ens kunde använda sig av SKKs avtal när vi köpte hunden av henne. Utan hon skrev ett word-dokument. och sen skyllde på att hon var pressad av oss att genomföra köpet/försäljningen. Och hon inte hade tid att skriva något SKK avtal.


 


Men tack i alla fall för svar på mina frågor


 

Ooops! Om hon är medlem i SKK (reggar valparna där) så gillar de inte att man använder egna avtal. Det är mot deras regler så din uppfödare kan åka på en rejäl reprimand.


Se till att du får ordentliga papper och kontrakt på din hund, för din egen skull. (Och kolla upp vad hon egentligen har för rättigheter angående aveln. Om hon har skrivit ett eget köpeavtal så kan hon mycket väl ha gjort dina villkor sämre än vad SKK godtar.)


Förutsatt att din hund är reggad hos SKK så kan du kontakta deras juridiska avdelning för råd om det behövs. Jag tror inte att du behöver vara medlem i organisationen själv, det är ju inte du utan "deras" uppfödare som felat.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Kennel Namn för kommande uppfödning   [5] 1 aug: Zibanitum 3 aug: Gurkans Uppfödning, inavel, linjeavel   [5] 22 maj: Linus054 30 maj: Gurkans Kostnader för mellanhund   [8] 10 maj: kalo 18 maj: kalo Uppfödning av valpar !   [5] 9 jan: Lézi 9 jan: pissemiss Kostnader och tips för Irländsk varghund?   [3] 20 feb: tamirafacius 23 feb: Tess2 Uppfödning kontra jobba...   [5] 17 jan: Zallan 24 jan: Ch791022 Tusen frågor om uppfödning   [9] 23 dec: Sanna&Dogsen 24 dec: Sanna&Dogsen Fundering på uppfödning   [4] 8 dec: Johnny Svans 8 dec: Arne Anka Regler kring kostnader hos veterinär   [3] 17 sep: Nukutvi Huskies 17 sep: Nukutvi Huskies Kostnader när hunden har cushings?   [2] 8 aug: Skrutthunden 8 aug: Gurkans
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Papillon | Dobermann | Pyrenéerhund | Hovawart | Yorkshireterrier | Rhodesian Ridgeback
© 1998-2019 Enfinia AB