Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
2 april 2019 av Voff 92 i övriga hundfrågor (3 svar)
Skillnad på BT, JRT och CT raserna?

Som rubriken undrar jag om det är nån större skillnad på raserna Border terrier, Jack Russel Terrier och Cairn terrier?


Utseendet är ju uppenbart men tänker mer på beteende, energi och att äga.


Läst överallt att Cairnterrier ska ha lägst jaktlust och energi men den jag känner är isf väldigt extrem i båda.


JackRussel är den jag mött flera av och den har väldigt hög energi och jakt enligt mig, ingen ras jag fastnat för alls.


Borderterrier är den jag fastnat för, utseendet är precis som jag vill ha och formen som är nättare men högre med längre ben, även att den trimmas är ett plus tycker jag fast att den är sportig. Men än ingen hund jag träffat utan fått tag på en uppfödare för att kolla. Känns mer ovanlig mot de andra raserna?


Men alla tre är ju rätt lika i storlek och att de är terriers. Så har det mer som skiljer dem åt?


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Voff 92 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Lona
Medlem 2012-01-09
#1 25 april 2019 av Lona Re: Skillnad på BT, JRT och CT raserna?

Vill du ha en hund utan mycket energi och jaktlust - skippa alla tre raserna.
Cairn är möjligen den som har minst jaktlust men den är ändå relativt hög, lite beroende på linjer. Oftast är det småvilt som gnagare, harar och kaniner (och katter!) som ger störst retning. Få cairnterriers kan stå emot en hare som springer upp mitt framför nosen, såvida man inte tränat mycket anti-jakt och inkallning.
Båda mina och de flesta andra cairn har jag känner har gått att ha lösa efter noggrann träning, men det är en "tummen i ögat"-hund som man får ha koll på hela tiden. Brister man i uppmärksamhet så kan hunden ha skuttat iväg på egna äventyr.


Detsamma gäller JRT och BT skulle jag vilja påstå, och till skillnad från cairn så finns det fortfarande kennlar som föder upp med jaktegenskaperna i fokus. En jaktavlad BT går för det mesta alldeles utmärkt att ställa ut, däremot är de rena utställningslinjerna ofta för stora och har inte hela det komplexa jaktbeteendet som behövs för praktisk jakt.
Det hindrar inte att de kan ha en god portion jaktlust ändå.
Jag upplever BTs jaktintresse som "bredare"; de blir tända även av klövdjur vilket kanske inte är en fördel om man inte vill ha en jakthund.


En fördel med BT gentemot cairn är att det finns mer att gå efter när det gäller mentalitet och arbetsegenskaper. Fler BTs gör MH/BPH eller är ute och tävlar i tex bruks och agility.
De är nog aningen mer föriga och lättjobbade än cairn, men det gäller ändå att hitta "rätt knappar".


En terrier gör inte som du vill bara för att du tycker det, den behöver motiveras. Lyckas man hitta rätt belöningar och lär sig använda  "terrierväxeln" som alla tre raserna har så har man en rolig hund att jobba med, annars har du sannolikt en hund som gör som den vill och mest är motvalls.


JRT upplever jag som "mest terrier" av de tre. Mer ettrighet, mer kamplust, mer...terrier.
Om man generaliserar grovt så tycker jag även att de är den rasen som har mest energi, att den lättare slår över i stress och att det kan vara svårare att hitta "avknappen" på en JRT än på cairn och BT.
Sen är jag lite partisk förstås, men cairn har en annan humor än de två andra. De är alltid glada och nyfikna, hänger gärna med på allt vad livet har att erbjuda.
De flesta borderterriers jag har träffat (jag bor med en) är lite mer "allvarliga". De blir absolut också glada och kan busa runt men har inte riktigt samma glimt i ögat.
Sen beror det förstås på vad man föredrar hos en hund.


Även cairn har trimpäls. Det är hyfsat lätt att lära sig trimma själv om man bara vill ha en vardagsfrisyr och inte ska ställa ut.
Cairn- och borderterrierpäls sköter sig i princip själv mellan trimningarna när hunden väl fått vuxenpäls, förutsatt att pälsen är av hyfsad kvalité. Den är funktionell i de flesta typer av svenskt väder.
JRT har olika pälstyper, en del är strävhåriga och ska trimmas men jag har dålig koll på den biten.


Sen finns det fler raser bland de små terrierna. Tex australisk terrier, norwich- och norfolk samt westie.
Aussien tycker jag verkar vara en väldigt trevlig ras även om de kanske inte är så tilltalande utseendemässigt innan man vant sig.
Norfolk och norwich är lite "mindre terrier" än cairn, BT och JRT.

Svara på detta inlägg

Voff 92
Medlem 2016-08-04
#2 26 april 2019 av Voff 92 Re: Skillnad på BT, JRT och CT raserna?

Jag har bara mött en Cairnterrier närmare och den var isf inte alls rastypisk, allvarlig och distanstagande med hög jakt efter även klövdjur och fick mycket motion men var ändå dragande och flåsande i kopplet som inte kunde gå lös. Den var annars fin i formen mot andra Cairn jag bara sett som var långa i ryggen likt tax nästan. Sen är de ju väldigt grova och lågställda.


Jag har kollat en del på norfolk som är lik min hund idag i storlek och mer mot sällskapshund hållet med hängande öron som jag gillar, men är också så lågställd och väl liten.


Utan lockas mer av border eller större terrier isf. 


Träffat väldigt härliga terrier i Westie och Foxterrier med lagom energi och väldigt glada mot alla, kanske lite svårare mot andra hundar dock.


Border lockar när den ska vara en lättare terrier som trivs i flock men finns säkert olika individer. 


Annars får jag väl tänka om igen att terrier inte passar mig, men nåt gör att jag återgår till terrier gruppen hela tiden och jag har mött flest terrier än några andra raser.


Jag skulle hellre ta en högenergi och ettrig terrier än en vek , lättstressad och skrämd hund som jag sett i många andra raser. Min egen är väl överkänslig i all hantering som jag hört är rastypiskt i Bichonsläktet och det vill jag inte ha igen, därför har vallhund lockat mindre även om de följer lättare och jobbar enklare ihop med föraren.


Jag har nu fått valt bort mycket för att min hund inte orkar och inte vill saker så tror motion och jobb inte är problemet med en annan hund, men är oerfaren av mer energi hund förstås.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Skillnad på raserna?   [5] 14 mar: Isken 14 apr: ildikoLA Skillnad på tävlingslydnad och brukslydnad?   [1] 30 dec: lovisaa94 7 jan: bes Vad är skillnad när hundar "säger ifrån" och bråk?   [2] 18 jun: Emmksthlm 18 jun: hundöga återkomst Skillnad på retriever   [0] 20 apr: AlexandraJ Skillnad mellan Golden och Labrador   [1] 22 feb: SandraCarlsson 22 feb: Milla Svensson Test: Ser du skillnad på en varg och en hund?   [3] 29 nov: traktorn 29 nov: Torpedtass Gissa raserna :)   [9] 5 nov: bamiisa 8 nov: Lill-fia Skillnad i kalorier?   [1] 5 okt: Uems 6 okt: Scherzi Skillnad på irländsk och amerikansk?   [0] 15 jul: wheatenterrier Skillnad på jaktgolden vs, jaktlabbe   [2] 5 jun: vazz 11 jun: Lonewolf89
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Schäfer | Rottweiler | Shetland Sheepdog | Chihuahua | American Staffordshire Terrier | Golden Retriever
© 1998-2024 Enfinia AB