Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
7 maj 2019 av Sporthund i aktiv med hund (22 svar)
Skapa en ny ras

Jag och många andra anser att det saknas en hundras som är enbart fokuserad på hundsport. En vänlig men inte fjäskig och medelstor ras med vettig dubbellagrad päls som fungerar både i kyla och värme. En funktionellt byggd ras utan extremer och ett alert uttryck, där mentalitet, hälsa och funktion är A och O. En aktiv, explosiv, intelligent och uthållig ras med en exteriört generös rasstandard. Den skulle inte få ställas ut, endast genomgå exteriörbeskrivning. En hund byggd som en hund, där hela dess fysik främjar dens prestation.


Vi är trötta på att utställning tar fokus i många raser, och även om det inte skulle vara ett problem så rynkar folk på näsan åt att man inte använder hunden till det den "ska" göra (oavsett om det är vallning, bruks, jakt eller sällskap) utan istället fokuserar på agility, lydnad, rallylydnad, barmarksdrag, you name it. 


Det finns ingen hundras skapad för hundsport. Det finns ingen hundras som folk kan skaffa utan att behöva möta motstånd från andra ägare, uppfödare eller till och med rasklubben för att aktiviteten man valt är "fel." Många tvingas in i aktiviteter de inte hade valt själva för att "rasen ska göra det". Många försöker istället hitta omplaceringar som inte "duger" till sin uppgift, köper oreggat, skaffar blandraser, allt i hopp om att få en hund som kan briljera inom den sport man brinner för. 


Hur skulle ni ställa er inför ett projekt vars mål är att skapa en hundras enbart inriktad på hundsport?


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Sporthund och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 3 av 3
123

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#21 12 maj 2019 av Gurkans Re: Skapa en ny ras

Själva definitionen på en hundras är att den har en stambok och att endast hundarna som finns inom denna stambok räknas till rasen. Vem som helst kan skapa en stambok och bestämma vad som definierar hundarna som finns inom den. Hundarna kommer då räknas som renrasiga inom denna stambok. Att tro att man ska kunna skapa en ras som SKK kommer att erkänna som svensk ras, är nog lite väl optimistiskt, men kan man tänka sig att inte blanda in SKK och bara köra sitt race, så kan man säkert skapa det man är ute efter, om man har gott om pengar och många människor som vill vara med i projektet (man kan ju inte sälja bort de valpar som föds upp, utan de måste ju sättas hos folk som ser till att de utvärderas och eventuellt går vidare i avelsprojektet).


Inom SKK-organisationen (och därmed majoriteten av den organiserade hundverksamheten), så kommer ju dessa hundar räknas som vanliga blandraser, men inom den egna stamboken/föreningen, så kan ni ju arrangera tävlingar som då blir officiella inom stamboken/föreningen. Ni kan där anordna exteriörbeskrivningar och utbilda egna exteriörbeskrivare.


Att SKK erkänner nya raser även i nutid innebär inte att det är raser som blandats till av glada entusiaster någonstans och att SKK sedan erkänner dem, utan det handlar om raser som redan finns i andra länder, i egna stamböcker i nationella kennelklubbar som antingen ingår i den internationella kennelklubbssammanslutningen FCI eller är samarbetspartners till FCI (t ex The Kennel Club i England och The American Kennel Club i USA).


SKK erkänner alltså inte en ny ras som inte redan är erkänd av sitt eget lands kennelklubb (enligt ovan). Att skapa en tävlingshund i Sverige innebär att Sverige skulle vara rasens hemland och därmed skulle jämställas med andra svenska hundraser som t ex jämthund, västgötaspets, hamiltonstävare etc. Visst ska man sikta högt, men man ska också vara någorlunda realist och att få en tävlingsras erkänd av SKK, dessutom som svensk ras, får anses vara ett omöjligt mål.


Blandraser får ju tävla inom SKK, så skippa tankarna på att skapa en ras som kommer att få tävla som renras inom SKK-organisationen. Det kan den göra inom er egen organisation, om ni väljer att ha sådan verksamhet förutom själva avelsprojektet.

Svara på detta inlägg

Sporthund
Medlem 2019-05-07
#22 12 maj 2019 av Sporthund Re: Skapa en ny ras

Är Sverige det enda landet som rakt ut skulle vägra godkänna en ny svensk ras? Uppenbarligen godkänner andra länder nya raser till sina kennelklubbar, som sedan godkänns av FCI och därmed sen SKK. 


För mig så spelar det mindre roll om det är omöjligt att få en ras godkänd av SKK eller inte, projektet ska utföras på ett sådant sätt som ger alla förutsättningar för att rasen ska kunna godkännas. Det känns som en bra utgångspunkt. 


Sedan är ju frågan om SKK skulle kräva stängda stamböcker, för det är vi faktiskt inte speciellt intresserade av. Vi anser att hundar bör fortsätta kunna mönstras in för att bredda den genetiska avelsbasen.

Svara på detta inlägg
Sida 3 av 3
123

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Skapa matro för valp?   [9] 24 maj: Isalel 17 jun: Bruisers matte Skapa en @Vovve.net Mail   [0] 6 sep: TheSnoopyBeagle om Du fick skapa den perfekta hunden?   [42] 26 apr: Ve_mo_na 1 maj: Ve_mo_na Hur skapa en länk i dagboken?   [3] 25 feb: GITT@N 25 feb: GITT@N jag vill skapa en ny ras...   [14] 6 nov: Obelix 6 nov: Knulp Att skapa digitala enkäter - vem kan?   [6] 29 maj: Gurkans 29 maj: JenniferP Skapa grupp på Facebook, fråga...   [14] 17 apr: Spirit of Divinity 17 apr: Gurkans Hundbesök ska skapa sammanhang   [7] 24 jan: Bellen 25 jan: Fasanmissil Hur skapa ett pdf-dokument av flera filer?   [4] 28 sep: Sara93 o Chaplin 28 sep: Laughlyn skapa hemsida - hur då?   [4] 11 sep: z_Vicksis 11 sep: Kuma
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Labrador Retriever | Chihuahua | Border Collie | Fransk Bulldogg | Schäfer | American Staffordshire Terrier | Dvärgschnauzer
© 1998-2020 Enfinia AB