Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
20 maj 2019 av Ford i sjukdom & hälsa (8 svar)
Stressad av katten

Skaffade katt i slutet av förra sommaren. Hunden min är van sedan tidigare av katt, ( men när den gamla lugna katten på 18 år fick sluta sina dagar- var vi utan katt i 1 1/2 år)


Hunden är 12 år. Två nya kattungar kom in i hennes liv. De fräste och var dominanta. Hon var supersnäll och gick undan, märkte att hon blev lite stressad och tyckte det var jobbigt men gick undan från dem. Det gånger hon morrar åt dem är när de kommer för nära hennes sovbädd, hon kan även skälla till om de är för stojiga. En sak jag är ororlig över är att hon började gå ifrån oss och vill hellre ligga på övervåningen när katterna härjar på bottenvåningen. Det har nu gått 10 månader. Hon är fortfarande lite stossig när katterna är runt om, accepterar dem men tycker att katterna är jobbiga. Söker mycket uppmärksamhet speciellt när katterna är runt om. Även min man tycker att katterna är jobbiga (vilket säkert påverkar hundes beteende också). 


Hunden var först, och varit hos i 12 år. Gör jag fel som funderar på att omplacera katterna för hunden (och makens) skull. 


Hur resonerar ni? Sådana skuldkänslor för att omplacera ett djur, men vill ju att resten av familjen ska må bra. 


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Ford och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#1 20 maj 2019 av Ayrin Re: Stressad av katten

Svår fråga... inte fel direkt att omplacera katterna, men å andra sidan torde de väl snart börja lugna ner sig lite om ni härdar ut ett tag till.


Beror väl lite på hur du och maken känner för saken, är ni (han) ordentligt less på katterna är det kanske läge för omplacering, men för hundens skull tror jag nog att det kan räcka att ni anstränger er för att ge henne lite kattfri egentid :).

Svara på detta inlägg

Ford
Medlem 2016-06-16
#2 20 maj 2019 av Ford Re: Stressad av katten

Jag har bara sån ångest och mår inget bra av att ta beslutet. Men min man mår inte bra av katterna och det verkar som att hunden inte mår bra heller. Vet att det låter konstigt att jag då överhuvudtaget funderar över saken och inte bara omplacerar dem, men det gör så ont för jag har fäst mig vid de små och vill gärna ha kvar dem. Men maken som är mer en hundmänniska och som älskar vår hund och tar henne i försvar säger att jag borde omplacera dem för hans och hundens skull ;(

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#3 20 maj 2019 av Anneli Re: Stressad av katten

Jag skulle omplacerat katterna eftersom två viktiga varelser i ditt liv inte mår bra av dem. Är katterna förresten kastrerade? Kan lugna ner dem i så fall, men det är ju ingen garanti. Och två katter kanske triggar varandra mer än en katt skulle göra - spånar lite här.


Katter är ju lättare att omplacera än hundar sägs det. Ja, inte lätt alltid att hitta ett hem man finner bra, men katter sägs acceptera  en ny omgivning med större ro än hundar.


Tills dess att du hittar ett hem åt katterna: måste de vara tillsammans med hunden? Går det inte att skärma av dörröppningar med kompostgaller och alternera vistelsen för katter resp. hund? Så har jag gjort många gånger för att skydda hund för  närgångna krypbarn som vill peta i ögon och dra i svans.

Svara på detta inlägg

Ford
Medlem 2016-06-16
#4 20 maj 2019 av Ford Re: Stressad av katten

Katterna får vara mycket ute nu. Och då är hunden med oss när vi tittar på tv. När jag tänker på det, så hunden villl ju väldigt gärna vara med oss. När vi går upp på övervåningen och sover kommer hon en kvart senare och lägger sig där. Men när katterna är inne så stökar hon runt mycket på natten, går upp när vi lägger oss, sedan ner mitt i natten, ibland vaknar vi att hon morrar. Hon är väldigt morgontrött och blir inte glad av katter som kommer förbi hennes bädd på morgonen. Ändå är hon van katter men hon betedde sig inte så här med den gamla katten. Hon var valp och kom till oss och två katter på 8 år. Nu är hon 12 år och två kattungar.


Varför beter hon sig olika? 


Hur ska jag bearbeta det hela. Var så glad och kanske egoistiskt som skaffade de små katterna. Så blev det så här. Ingen av djuren gör ju den andra illa fysiskt men jag märker ju hunden- speciellt härom kvällen. Jag var och tränade henne. Så kom katterna och jag la fokus på dem- hon började hoppa, nafsa och blev tokig och ville ha min uppmärksamhet. Känner att jag kanske inte gett henne all den uppmärksamhet hon behöver sen katterna kom in. Vilket även min man påtalat- han är så kärleksfull mot hunden. Verkligen ser henne, och hon avgudar sin husse. Han skämmer bort henne hela tiden ,, hittar på extra utflykter för henne för att hon ska få nya intryck, leker mycket med henne under promenader mm


katterna tycker han om, och var med på noterna när vi skaffade dem (efter övertalning av mig) men han mår verkligen inte bra idag av dem idag och hunden ja, hon har ju ändrat beteende 

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#5 21 maj 2019 av Ayrin Re: Stressad av katten

Kan kanske katterna få sova instängda i nåt rum så att hunden får vara ifred under natten? Känns lite som att det är där hyfsat stora delar av problemet ligger.

Svara på detta inlägg

Ford
Medlem 2016-06-16
#6 2 juni 2019 av Ford Re: Stressad av katten

Natten är inte något problem, numera är katterna ute på natten. I höst kan det bli problem, vi har väldigt öppen planlösning och har inget rum att "stänga in" katterna i. 


Vi har försökt att stänga till sovrummet men då hoppar de på dörren, skrapar på dörren eller jamar och vill in. 


Hunden upplevs väldigt svartsjuk också söker mer uppmärksamhet och kan inte varva ner. Vill inte att hon ska "lida" men vill inte att katterna ska "lida" för att behöva flytta till annat hem. 


Det är ett så jobbigt beslut att ta- att jag behöver alla råd jag kan få. 

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#7 3 juni 2019 av pipilotta Re: Stressad av katten

Ja, om du inte har kastrerat katterna är det kanske dags? Blir ofta stor skillnad på humöret kan jag tycka. 


Hunden har blivit äldre och är kanske känsligare för stök runtomkring. Kolla kanske syn och hörsel?


Har alltid haft katter innan jag skaffat hund, aldrig några problem. De har alltid blivit bästa kompisar. 


Du får väl tänka vad som är viktigast i din familj. Lycka till!

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#8 4 juni 2019 av Ayrin Re: Stressad av katten
          Re: Stressad av katten
          

Natten är inte något problem, numera är katterna ute på natten. I höst kan det bli problem, vi har väldigt öppen planlösning och har inget rum att "stänga in" katterna i. 


Vi har försökt att stänga till sovrummet men då hoppar de på dörren, skrapar på dörren eller jamar och vill in. 


Hunden upplevs väldigt svartsjuk också söker mer uppmärksamhet och kan inte varva ner. Vill inte att hon ska "lida" men vill inte att katterna ska "lida" för att behöva flytta till annat hem. 


Det är ett så jobbigt beslut att ta- att jag behöver alla råd jag kan få. 

Förstår, det är ju verkligen en jättejobbig situation :/.


Kan ni månne hitta en kattvakt för någon månad eller så, så ni får prova om det verkligen skulle göra så stor skillnad att omplacera dem? Det är ju liksom inte helt okänt att äldre hundar får lite beteendeförändringar alldeles oavsett om det tillkommit katter eller inte... Mest sannolikt är det ju pga av katterna hon reagerar,em nhjelt säker kan man ju inte vara...


Vilken ras är hunden? 12 år är ju mycket, för vissa raser extremt mycket. Känns hon "gammal"?

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Lugna stressad valp?   [1] 21 jan: NorrNorr 21 jan: pipilotta Stressad med flera personer på promenaden   [6] 22 okt: Sekts 25 okt: pipilotta Valpen blir stressad utomhus   [2] 20 okt: Hallojan 3 nov: NorrNorr Stressad mellanpudel (ångest, stress, oro)   [5] 8 jun: iokaste 16 jun: Heddiz Hjälp stressad löptik   [1] 17 apr: XXIIXX 17 apr: pipilotta Så glad för katten´s skull...   [2] 4 apr: pipilotta 5 apr: pipilotta Stressad av alla hunduppmaningar   [14] 8 nov: Yorkie-Zoffan 16 nov: Ayrin Stressad hund, rådfrågning   [9] 3 dec: Ddj 30 apr: Ayrin Stressad valp?? SNÄLLA hjälp.   [16] 2 okt: drainer 12 okt: drainer Aggressiv/stressad hund   [5] 18 aug: mnda 22 aug: Atumn28
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chihuahua | Schäfer | Rottweiler | Tax | Boxer | Dobermann | Shetland Sheepdog
© 1998-2023 Enfinia AB