Hej, jag har en fråga. Har en labrador på 11 veckor som lärt sig en massa saker, i alla fall så länge han får en liten godsak. När han tex går i koppel (korta bitar) förväntar han sig att få nåt, vacker tass, vänta, backa osv.
Min fråga är, sätter sig beteendet sen och hur länge kan man behöva belöna? Gå fint i kopplet tex. Jag vet att man ska variera belöningen och inte enbart fokusera på att det ska vara nåt gott. Min hund jag hade förr gjorde ju dessa saker utan att förvänta sig något mer än "beröm" som att vänta.
Om man slutar belöna finns ju risken att han inte längre vill. Eller nöjer dom sig med lite beröm? Hur har det funkat för er? Kanske en dum fråga.
Jag har inte riktigt koll på labrador, men för de flesta hundar (utom möjligen rena bruksisar som i pricip självbelönar på att göra som du säger...) så får man nog räkna med att belöna ibland iaf.
Dock så bygger man ju också upp vanan att lyssna på sin människa och göra som den säger, så en äldre hund tenderar ju att lyda oavsett godis, men kanske snabbare och gladare med...
Som min borzoi tex... hon är 11 år nu, och behöver väl knappast belönas varje gång hon kommer då jag ber henne, men nån gång ibland är en bra idé :).
Vad gäller "gå fint i koppel" kan ju en idé vara att belöna genom att låta hunden gå framåt. Min slyngel till norrbottenspets (9 månader ca) stannar jag och kräver att hon ska gå några steg mot mig om hon drar (för mycket...), att sedan få gå framåt är då belöningen (och belöning nog enligt henne i de flesta fall :)).