Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
12 juni 2019 av Magnoliadog i skaffa hund (7 svar)
Att få valp men inte välja ut en!

Hej..


det är så att jag har tingat en valp som jag senare ev tänkt till utställning och avel..MEN..


jag får inte välja valp själv ur kenneln  utan han utser sista veckan innan leverans  vilken jag få ta med mig hem.han har dessutom sagt att han inte kan lova att valpen håller måttet för avel och utställning och visst det förstår jag men min man förstår inte riktigt ..han säger jag är blåögd och att man visst kan se om valpen inte kommer att hålla för det vi tänkt den för (ja givetvis kommer valpen få massor med kärlek och omsorg)men han påstår uppfödare kan se om den inte håller måttet eller om den har någon form av  fel tex underbett ,m.m  även om det nu inte skulle stå på besiktningen ., uppfödaren har sagt att föräldrarna inte har patella och båda är utställningshundar och ska även behålla ena valpen själv men inte bestämt sig för vilken,,


men visst är det så att man inte kan förutspå hur valpen blir som vuxen?


tex storlek/ ev patella huvud/kroppsforrm .visst underbett kan man ju se direkt på om valpen skulle ha det ,.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Magnoliadog och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Torparinnan
Medlem 2012-07-12
#1 13 juni 2019 av Torparinnan Re: Att få valp men inte välja ut en!

En uppfödare kan inte garantera att valpen senare i livet blir rastypisk eller håller måttet för avel och just därför säljs valpar som "sällskapshundar". Lita på att din uppfödare väljer valp åt dig med rätt temperament för det du ska ha den till.


Känner du misstro till uppfödaren så backa ur och köp av någon du har förtroende för eftersom uppfödaren kommer du förhoppningsvis ha kontakt med i många år framöver.


Har du inte kollat upp hälsan och meriterna på linjerna bakom din valp?

Svara på detta inlägg

Magnoliadog
Medlem 2019-06-12
#2 13 juni 2019 av Magnoliadog Re: Att få valp men inte välja ut en!

Jodå meriter och hälsa goda .jag litar på uppfödaren men inte min man som gör när han fick veta att vi inte få välja valp och att uppfödaren själv ska behålla en av dom till utställning och ev avel 

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#3 13 juni 2019 av Ayrin Re: Att få valp men inte välja ut en!

En lovande valp behöver ju inte nödvändigtvis växa upp till en rastypisk och frisk hund, det kan ju ingen uppfödare garantera.


Kan väl till viss utsträckning förstå din mans resonemang. Om uppfödaren kommer behålla en valp, och har samma mål som er, kan man väl anta att han behåller dne mest lovande valpen själv. Dock kan det ju mycket väl vara flera likvärdiga valpar i kullen...


Jag tycker väl att du borde tinga med förbehållet att du kommer att köpa endast om du tycker att valpen han väljer ut åt dig ser bra ut.

Svara på detta inlägg

Tova och Smilla
Medlem 2002-02-09
#4 13 juni 2019 av Tova och Smilla Re: Att få valp men inte välja ut en!

Läser vad du skriver , men du har väl själv kollat på SKK databas om det han /hon säger om utställning o undersökningar på mamman o pappan stämmer. Bara att skriva in mammans reg. nummer i SKK o vips så kan du se alla utställningsresultat o patella mm undersökningar.         Sen att uppfödaren väljer valp till er är ju inget konstig. Det är ju uppfödaren som vet hur valparna är i sättet mm. Uppfödaren vet ju att du vill ha en hund till utställning o avel, men han/hon kan ju aldrig garantera att just din valp blir patella fri mm som vuxen. Det är ju svårt att gissa hur tänderna kommer att se ut när valpen tappar valptänderna. Min lilla tik hade underbett som valp, men som vuxen fick hon ett jättefint bett o blev utställningschampion vid 2 år. Lycka till, men kolla på SKK så ser du både mamma,pappa,mormor, farmor mm resultat.

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#5 13 juni 2019 av Gurkans Re: Att få valp men inte välja ut en!

Det låter som en klok uppfödare som inte lovar orimliga saker. Gällande patella luxation så vet ju du hur föräldrarna status är eftersom det ska finnas registrerat på SKK HundData. Är du avelsintresserad så bör du ju vara lite insatt i sådana saker. Man kan inte kolla patella-statusen på små valpar och du kan inte få ett officiellt resultat förrän efter 12 mån ålder.


Bettfel som finns vid leverans ser man ju och eftersom du är utställnings- och avelsintresserad så bör du själv kolla upp detta innan du köper valpen. Bettfel kan däremot även komma senare. Jag köpte själv en mycket lovande hanvalp för många år sedan, som vid tandömsningen fick ett underbett. Det var bara att inse att han aldrig skulle bli vare sig utställnings- eller avelshund.


Vill man vara säker på att få den där avels- och utställningshunden man önskar så får man köpa en färdigvuxen och hälsokollad hund. Priset blir ju naturligtvis ett helt annat, men man vet ju vad man köper. Köper man en valp, så får man förstå att även om allt ser bra ut när man köper valpen, så kan ingen uppfödare i hela världen garantera att den lovande valpen kommer att växa upp till en avels- och utställningshund.


Som uppfödare så låter jag inte valpköpare välja ut sin valp förrän jag valt vilken jag ska spara och då även jag ska ha min valp till frmatida avel och utställning så väljer jag inte valp förrän jag kan se vilken som ser mest lovande ut. Det kan innebära att valpköparen inte vet vilken valp de får förrän typ när de hämtar den. Kanske ska tillägga att jag inte tar någon handpenning på mina valpar, så det går inte att tinga någon valp hos mig. Jag låter heller inte valpen som är lite extra lovande gå till någon som inte alls tänkt ställa ut, även om den råkar ha just den färgen som köparen vill ha. Jag vill ju att de som är intresserade av utställning ska få en valp som lovar gott, men som sagt, jag kan aldrig garantera att valpen växer upp och blir så bra som den ser ut att kunna bli när den är liten.

Svara på detta inlägg

Starcastle Hounds
Medlem 2002-03-09
#6 13 juni 2019 av Starcastle Hounds Re: Att få valp men inte välja ut en!

När det gäller att utvärdera en valp utseendemässigt kan man säga som så att det valpen inte har vid 8 veckor (förutom möjligen 2 nedstigna testiklar), det får den inte sen heller.

Har den inte vinklar m m som behövs för att kunna vinna i ringen så får den det inte genom ett mirakel senare heller.

Däremot kan en väldigt lovande valp (vid 8 veckor) totalt växa ur sig och inte på långa vägar uppfylla det där som man såg när valpen var 8 veckor. Sånt kan aldrig garantera.

Att uppfödaren inte lovar bort en bestämd valp före omkring leveransdag är helt normalt. Uppfödaren har ju (förhoppningsvis!!!) gjort kombinationen med avsikt att få en valp bra nog att gå vidare på i sitt eget avelsprogram. Och därmed väljer uppfödaren den valp som bäst passar hens krav.

Observera att det många gånger är så att den valp som uppfödaren väljer och därmed tycker är bäst, inte nödvändigtvis en annan person tycker är bäst.

En uppfödare kanske är ute en efter en avelshund som kompenserar vissa brister som finns i uppfödarens linjer och därmed prioriterar en valp som kanske kan tillföra något gott när det gäller någon av dessa brister.

Medans en annan person inte bryr sig så mycket om den eller de detaljerna och tycker att en helt annan valp på det hela taget är bättre.

Att uppfödaren väljer först innebär därför inte att alla andra per automatik får en dålig valp.

Dessutom är det inte helt ovanligt att hanhundsägaren tar en valp i ersättning och då är det  troligt att både hanhundsägare och uppfödaren var och en väljer sin favorit.
Och alla andra får ta det som "blir över".

Alla uppfödare är olika.
Själv skulle jag aldrig ta en kull om jag inte hoppas på en valp som ska stanna hemma för fortsatt avel. För min del finns inget annat skäl att föda upp.

Därför är jag personligen lite misstänksam när uppfödaren inte tänker behålla någon valp själv alls. Är det så att uppfödaren tycker att ingen i hela kullen håller måttet och helt enkelt säljer allihop?

Eller togs kullen med avsikt enbart för försäljning?
Om det är så, är kombinationen då verkligen gjord med största möjliga möda när det gäller planering för en riktigt bra kombination?
Har man då samma krav på det man hoppas kommer ut av kombinationen som när man avlar för eget bruk så att säga?

Som sagt, uppfödare är olika och det finns säkert dom som tar kullar bara för försäljning som är oerhört seriösa i avelsarbetet för dessa.

Men personligen skulle jag avstå om jag inte själv var väldigt insatt i aveln för den rasen och vet precis vilka hundar som ligger bakom, vad dom har producerat och vad man kan hoppas på av kombinationen.

Jag är väl misstänksam, men litar inte på att alla människor låter bli att ta genvägar när aveln handlar om pengar och inte kvalitet för att förbättra sitt eget avelsprogram.


Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#7 13 juni 2019 av Ayrin Re: Att få valp men inte välja ut en!

Apropå avelsprogram... vi har en lite norrbottenspetstik, som hittills är mentalt väldans trevlig. Hon är dessutom "snygg" (=rastypisk)


Vi har väl sagt som så att om hon håller sig frisk (samt klarar alla tester rasklubben rekommenderar) samt jagar bra så är vi intresserade av att ta valpar på henne. Inte för att vi personligen har ett avelsprogram, utan för att norrbottningen är en liten ras med stor efterfrågan på hundar.


Att i det läget *inte* avla på en så pass bra tik kan jag tycka är lite synd, oavsett om jag själv i det läget vill ha en till nobs.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Att välja hundras   [7] 21 jan: Aliiz 22 jan: Aliiz Hjälp mig välja rätt variant på hundtavla!   [1] 8 maj: MollyMio 21 maj: Voff 92 Vilken ras ska vi välja? Bra familjehund/Draghund   [10] 18 apr: elisabetis 4 dec: *Fröken* Välja tik eller hane   [1] 16 feb: ~~Vallhunden~~ 18 feb: Gurkans Hjälp mig välja rätt hundras   [9] 18 okt: snellman 28 okt: emellaya Vilken ras ska jag välja?   [4] 22 sep: puppy17 27 sep: Evolve färskfoder: många att välja på men inget jättebra?   [6] 21 jul: nova10 23 jul: pipilotta Välja moloss - cane corso? Tosa? Dogo canario?   [4] 16 maj: Månen 22 maj: Sezziyanen Rasval, välja mellan 4   [4] 28 apr: Hrímnir 30 apr: bes Hjälp, mig välja.   [3] 27 apr: tallen 28 apr: tallen
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Yorkshireterrier | Schäfer | Golden Retriever | Chihuahua | Chinese Crested Dog | Labrador Retriever | Bichon Havanais
© 1998-2019 Enfinia AB