Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
11 augusti 2019 av mathildas i övriga hundfrågor (12 svar)
Hund sover ej när ensam hemma.

Hej! Jag har en pudel/bichon frisé blandning på ca 2.5 år. Sedan start har haft väldigt stora separationsproblem med mig och vill helst alltid vara med (vilket han ofta får). Det har varit en lång väg till att träna han att vara ensam hemma då jag jobbar. Jag har en kamera hemma som jag satt upp för att hålla koll på honom. I ca 8 månader så skällde han KONSTANT när han lämnades, men (tack och lov) har han slutat helt med detta. Eller ja, nån gång kan han skälla till men inte ofta. Han är som ensam mest 4 timmar innan jag kommer hem eller någon kommer och hämtar han. Nu till mitt problem: han sover inte en blund när han är själv. Han ligger på soffkanten och kollar ut genom fönstret precis hela tiden. Jag har prövat dra ner persiennerna men då rev han bara sönder dem. Han är helt lugn när han ligger där och kollar ut men han sover som sagt inte. Tänker att detta kan inte vara bra för hans psyke? Han är ju väldigt trött och understimulerad när jag väl kommer hem. HUR GÖR JAG? Känner en otroligt stress för att han typ ska dö o förtid för han bara ligger där och glor. Är helt övertygad att han inte sover också för kollar på han i kameran väldigt ofta. Har jobbat hårt med rutiner och han är bara ensam under dagarna, aldrig på kvällar. Vill ju att han ska kunna vara ensam och inte måsta ha han hos hundvakt hela hans liv. Har någon något bra tips? 


// Mathilda


Som medlem kan du här läsa lite kort info om mathildas och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#1 11 augusti 2019 av Ayrin Re: Hund sover ej när ensam hemma.

Att han just inte sover skulle jag väl inte oroa mig alltför mycket för, däremot är det väl inte så där väldigt lyckad ensamhetsträning att låta hunden skälla sig trött. Sannolikt hade det varit bra för honom med en långsammare träning i början, där ensamhetstiden stegrades långsammare, med i början bara några sekunder utanför dörren för din del.


Om han är stressad och ledsen när han är själv hemma skulle jag nog anlita dagmatte, om hela problemet är att han inte sover skulle jag inte oroat mig.

Svara på detta inlägg

mathildas
Medlem 2019-08-11
#2 11 augusti 2019 av mathildas Re: Hund sover ej när ensam hemma.

Självklart tränade vi bort skällningen! Lät absolut inte han skälla sig trött, vi ensamtränade precis som man skulle. Lite åt gången och positiv förstärkning etc. tillslut slutade skällandet, som tur var:) Jag hoppas ju att han med åren kanske kommer kunna slappna av sånpass att han får sova en stund när jag är borta. Är mest orolig för han är så otroligt slut i hjärnan och trött när jag kommer hem. Känner att det kanske inte är så bra

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#3 11 augusti 2019 av Ayrin Re: Hund sover ej när ensam hemma.

Ok, det låter ju bättre än hur jag läste ditt första inlägg :).

Blir han stressad direkt när ni går ut, eller är det först när han varit hemma ett tag? Blir han det direkt skulle jag börja springa ut och in genom dörren 30-40 ggr/dag, utan att göra någon direkt affär av det.


Svårt att säga när man inte ser hunden, men om du nu upplever honom som tydligt medtagen av att vara hemma själv är det väl bäst att minimera mängden sådan tid... Besvärligt för all del, men försök ha en dagmatte/daghusse när han ska vara hemma någon längre stund själv?


Annars vet jag att folk provat lite olika saker för att hjälpa hunden att klara ensamhet. Olika saker funkar på olika hunder, och vissa hundar blir helt enkelt aldrig komfortabla med att vara själva, oavsett om man gör allt rätt eller inte.


Hur som, saker som kan vara värda att testa:
- Ordentlig motion innan
- Lämna radio/tv igång
- Någon form av lugnande (adaptil eller liknande)

Svara på detta inlägg

mathildas
Medlem 2019-08-11
#4 11 augusti 2019 av mathildas Re: Hund sover ej när ensam hemma.

Jaa det är det som är grejjen, han blir som aldrig uppstressad. Han kan morra och låta lite om han ser en hund gå förbi men annars så går han och lägger/sätter sig på soffkanten direkt och sitter där ända tills jag kommer hem. När jag kommer hem så är han väl trött för han legat vaken i några timmar skulle jag tro..är mest orolig att just DET ska göra något för hans psyke. Att bara ligga och stirra i upp till 4 timmar..nu hoppas jag ju som sagt att han ska inse att det inte är hela världen att stänga ögonen en stund men det är svårt att lära just det. Han kan vara motionerad just innan och vara helt slut, men ändå så ”kämpar” han på och ligger och glor. Har provat adaptil men märkte ingen skillnad, sen har han blivit allmänt lugnare sen han kastrerades men fortfarande är han vaken.

Svara på detta inlägg

aenima
Medlem 2019-06-05
#5 11 augusti 2019 av aenima Re: Hund sover ej när ensam hemma.

Har ni provat med någon typ av hjärngympa innan, så han blir mentalt trött? Alla typer av nosarbete brukar vara bra.


 

Svara på detta inlägg

mathildas
Medlem 2019-08-11
#6 11 augusti 2019 av mathildas Re: Hund sover ej när ensam hemma.

Tack för svar! Vi kör nose work med honom, inte varje dag såklart men märker ingeb skillnad när vi gjort det. Sen mycket uppfinningsrika promenader där han får tänka till och träna. Det är nästan man får dåligt samvete när man lämnar han då för man VET att han är trött och kommer ändå bara ligga vaken.

Svara på detta inlägg

aenima
Medlem 2019-06-05
#7 12 augusti 2019 av aenima Re: Hund sover ej när ensam hemma.

Kan han vara i ett annat rum än det rum han är i idag? Tänker om man ska försöka bryta beteendet så kanske man ska prova en annan plats. 

Svara på detta inlägg

mathildas
Medlem 2019-08-11
#8 12 augusti 2019 av mathildas Re: Hund sover ej när ensam hemma.

Jaa har funderat på det. Tror ni att det är bra om man skulle bryta av så att han INTE kunde titta ut? Nu är hab ju helt lugn där han ligger och kikar. Men om man skulle göra så att han endast kan hålla sig på marken och man lägger fram hans lilla bädd så kanske kanske kanske han tillslut efter träning skulle ”ge upp” tanken att titta ut och lägga sig där? Han skulle ju vara väldigt stressad i början av att inte få se ut och hålla koll. 

Svara på detta inlägg

aenima
Medlem 2019-06-05
#9 12 augusti 2019 av aenima Re: Hund sover ej när ensam hemma.

Det bästa vore nog om man började träna in en sovplats i det rummet man tänkt att han ska vara, så han är van att ligga och sova där. Därefter stänga in honom i det rummet när du är hemma och han är lite trött, avgränsa med ett kompostgaller. Om han fixar att gå och lägga sig då är det toppen.


Efter det prova att lämna honom där istället och se om det fungerar bättre. Hundar kan förknippa platser med olika saker, så om han kan förknippa det rummet med att vila vore det ju bra.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#10 12 augusti 2019 av Lona Re: Hund sover ej när ensam hemma.
          Re: Hund sover ej när ensam hemma.
          

Jaa har funderat på det. Tror ni att det är bra om man skulle bryta av så att han INTE kunde titta ut? Nu är hab ju helt lugn där han ligger och kikar. Men om man skulle göra så att han endast kan hålla sig på marken och man lägger fram hans lilla bädd så kanske kanske kanske han tillslut efter träning skulle ”ge upp” tanken att titta ut och lägga sig där? Han skulle ju vara väldigt stressad i början av att inte få se ut och hålla koll. 

Fast om han är lugn och ligger och kikar så ser jag ärligt talat inte problemet eller har jag missuppfattat dig? Om du lever ett mer eller mindre normalt liv vad gäller arbete, sömn, ta det lugnt hemma och någon form av aktivitet så gör det absolut inget att han är vaken och lugnt uppmärksam i några timmar på egen hand.


Upplever du det att han blir stressad eller på annat sätt mår dåligt så behöver du förstås göra något åt det, annars tycker jag snarare att det är en fördel. Min ena hund sitter ofta och kikar i fönstret när jag är borta, han är lugn men tycker att det är kul.


Helt klart är han lite bättre stimulerad på ett positivt sätt än om jag hade varit hemma och vi legat och sovit den tiden. Jag upplever dock inte att det påverkar träningen åt endera hållet, möjligen är han lite mer lättarbetad när han har varit vaken.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Sover/vilar bara när jag är helt stilla   [3] 16 jun: Sala17 17 jun: aenima Hund vaktar mig konstant mot andra hemma !   [6] 25 feb: bruno123 9 maj: KristinaB Vad då lite åska?....sover så gott ändå   [3] 5 aug: pipilotta 9 sep: pipilotta Hunden sover mot mitt ansikte?   [4] 7 nov: Snackis 9 nov: Snackis Hur länge sover era unghundar i sträck?   [2] 27 okt: Chocolate AK 28 okt: Ayrin Valpen sover för lite   [5] 15 jul: Milla85 26 jul: pipilotta Ni som har hunden med på jobbet/jobbar hemma   [6] 2 jul: karfah 6 aug: ponys Öva på att vara ensam   [4] 21 mar: BullandBear 23 mar: Torparinnan Underlag för hundträning inomhus? (hemma)   [9] 30 okt: Ayrin 11 nov: Ayrin Jakthund mestadels ensam   [9] 29 maj: Lexie2013 1 jun: Lexie2013
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chinese Crested Dog | Dansk/Svensk Gårdshund | Schäfer | Chihuahua | Dobermann | Schapendoes | Jack Russell Terrier
© 1998-2024 Enfinia AB