Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
16 augusti 2019 av datapata i skaffa hund (2 svar)
Adoptera hund - försäkring och frågor

Hej!


Lite bakgrund:


Jag och min sambo planerar att adoptera en hund från ett hundcenter i ett annat EU-land. Det är en femårig blandrastik vi har fastnat för. Vi var där på besök under semestern så vi har träffat hunden. Min sambo känner en av grundarna till centret och förra sommaren tog vi med en hund hem till en familj här i Sverige som vi känner. Nu skulle vi vilja göra samma sak men för oss själva. :)


Hunden kom till centret för ungefär ett år sedan och hade ett stort bitsår vid ena örat som en större hund hade orsakat. Operationen och efterföljande behandlingar har gått bra och det här läkt fint osv. Hon har även fått en sjukdom från ett fästingbett. Jag kan inte namnet på sjukdomen men jag har fått höra att den är vanlig och att hon kommer att behöva äta en medicin/tablett livet ut. Tror hon blir trött och energilös om hon inte får den medicinen.


Hundcentret har veterinärer på plats som ordnar de vanligaste vaccinationerna, åtminstone Rabies men förmodligen fler om man vill. Planen är att hämta hem henne kring jul då vi ändå åker till det här landet alternativt så åker en av oss ner i oktober specifikt för detta.


Nu håller jag på att gå över försäkring av hunden och tänkte därför höra lite med er här på forumet om ni har svar på några frågor och/eller råd.


Hur hade ni tänkt kring försäkring av hunden om ni hade varit i liknande sits? Hade ni valt att inte försäkra hunden? Hade ni avvaktat med försäkring tills ni tagit hem den till Sverige? Eller hade ni, som jag är inne lite på, skaffat en försäkring redan nu?


Det går ju nämligen att försäkra hunden medan den fortfarande är kvar på centret i det andra landet. Då kräver försäkringbolagen att en veterinär fyller i en blankett som sedan ska skickas in. Problemet jag ser med det är att alla försäkringsbolag verkar köra på egna blanketter. Det känns som att det kommer att bli svårt att jämföra olika bolag och kostnader, eftersom det är för mycket "begärt" att be en volontärarbetande veterinär, som säkert har viktigare saker att göra, fylla i fem till tio blanketter åt mig så jag kan jämföra kostnader. Jag kanske får nöja mig med "första bästa" eller kanske skicka ner två blanketter tänker jag.


Eller ska jag prova att ringa runt till försäkringsbolagen och be om priser? Det känns som när jag nämner hundens "historia" så kommer priserna över telefon (innan blanketten är ifylld) kanske vara väl tilltagna och inte så lockande. Hur hade ni gjort? Har ni några erfarenheter ni kan dela med er av? Kanske kan rekommendera något specifikt försäkringsbolag? Är försäkringar allmänt dyrare för blandras? Tik? Fem-årig utan tidigare försäkring? Adaptoreade hundar från annat EU-land? osv.


Hade ni skaffat en mindre omfattande försäkring typ "mini" eller en "normal"/"mellan" som de ibland kallas. Tänker att det kanske är vissa situationer/sjukdomar som inte täcks för att det är en femårig blandrastik. Ska jag fokusera mest på hur mycket veterinärskostnader försäkringarna täcker eller detaljstudera vad de faktiskt täcker? Självklart läsa på om båda men i stora drag hur hade ni tänkt?


Andra råd kring att skaffa en femårig blandrastik (inte bara gällande försäkring) eller bara allmäna råd uppskattas också! :) 


Mvh. datapata


Som medlem kan du här läsa lite kort info om datapata och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Lona
Medlem 2012-01-09
#1 16 augusti 2019 av Lona Re: Adoptera hund - försäkring och frågor

Till att börja med: ta reda på vad det är för fästingburen sjukdom hunden har. Är den smittsam och i så fall hur? Vilka djurarter kan den smitta till?


Beroende på vilket land hunden kommer från (och passerar på vägen hit) så kan det vara lämpligt att avmaska innan införsel till Sverige, även om det inte krävs av JBV.


Angående försäkring så är det lite av en ekonomisk fråga. Ju sämre ekonomi desto bättre försäkring, tänker jag. Kan man hosta upp 10 000-tals kronor utan större besvär så kanske man kan ha en mindre försäkring. Själv har jag högsta möjliga på mina hundar, just för att min ekonomi inte är så bra. Det kostar en hel del men har lönat sig flera gånger om. Sen beror det på vad ni ska ha hunden till. Ren sällskapshund? Då behöver ni inte titta på tex avelsvillkoren och heller inte olika typer av brukbarhetsförsäkring (för tex jakt, bruks, vallning mm)


Jag TROR att Svedea har bäst villkor vad gäller nyförsäkring av äldre hundar. De andra bolagen brukar ha ganska många reservationer. Om det är smartast att försäkra henne redan nu vet jag inte men tänk på att de flesta bolag har uppemot en månads karens vad gäller sjukdomar. Under den tiden täcks olyckor men inte sjukdomar som kan ha funnits där när försäkringen tecknades.


En del fel ersätts bara om hunden har varit oavbrutet försäkrad sedan 4 månaders ålder. Olika ledfel som HD och ED brukar räknas dit. Eftersom det inte gäller er hund så behöver ni heller inte välja en försäkring som har hög ersättning vad gäller detta (såvida de inte ersätter oavsett hur länge hunden har varit försäkrad).


Läs alla villkor NOGA. Många blir besvikna på sitt försäkringsbolag och känner sig lurade när de helt enkelt inte har läst det finstilta.

Svara på detta inlägg

datapata
Medlem 2019-08-11
#2 19 augusti 2019 av datapata Re: Adoptera hund - försäkring och frågor

Tack för dina svar och tips!


Ska kolla upp mer kring sjukdomen och avmaskning.


Intressant sätt att se på försäkring kopplat till privatekonomi, hade inte tänkt i de banorna tidigare.


Ska ringa runt till lite olika bolag och höra vad de säger över telefon. Sedan tror jag att jag bestämmer mig för det som låter vettigast eller mest förstående/relevant för min "situation".


Mvh. datapata

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Frågor kring att flyga med hund   [2] 20 feb: Solsophia 21 feb: Puddingpastejn Frågor om hundgård   [3] 18 nov: natalih 18 nov: natalih Frågor till hundägare   [0] 12 sep: IndustridesigHIG Frågor kring valp   [13] 8 sep: cosmo19 17 sep: Lona Försäkring ljumskbråck   [2] 27 jul: Feel 28 jul: Gurkans Saluki frågor ....   [2] 13 maj: dragontear 13 maj: dragontear Frågor kring smart halsband för hundar   [1] 19 mar: petterhg 19 mar: syteryster Schäfervalp 5 månader. Frågor..   [4] 12 mar: NSaZ 13 mar: Juno Frågor om allergi - utredning och Apoquel   [0] 23 dec: Mallans Valp på 10 veckor. Frågor om koppelträning.   [3] 21 okt: Happier 22 okt: Ayrin
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chihuahua | Jack Russell Terrier | Tibetansk Terrier | Labrador Retriever | Schäfer | Fransk Bulldogg | Bichon Havanais
© 1998-2020 Enfinia AB