Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
16 augusti 2019 av z_baronen i övriga hundfrågor (5 svar)
Hur blir man av med en valp/unghunds nafsande?

Vi har en blandrashund, pappa är rottweiler och mamma är bullmastiff.
Det är en hanhund på 8 månader.
Bentley har ända från början varit väldigt nafsig/bitig, men ändå oerhört charmerande, fin, mysig och lättlärd.
Vi har oss veterligen aldrig uppmuntrat hans nafsande utan hela tiden försökt avleda det på olika sätt från början. Men på nått sätt måste vi ju ha gjort det eftersom han inte har slutat utan endast blivit bättre med det.
När han var liten och började bita i händerna då erbjöd vi istället leksak eller tuggben, gav han sig inte då så gick vi bara därifrån. När det inte funkade längre så provade vi att hålla honom tills han ”kapitulerade”. Vilket funkade några gånger, sen blev det bara värre av det.
Vartefter han har blivit äldre så hjälper det inte att erbjuda leksak att avleda med, nonchalera honom eller hålla fast honom tills han lugnar sig. Det är som att han blir än mer bitig och jag upplever det som att han tror att det är en lek. Har han fått för sig att det är någon av oss han ska nafsa på så finns det ingen leksak i världen som kan avleda honom känns det som.
Det enda vi kan göra åt det nu är att vi sätter för ett kompostgaller mellan 2 rum tills han lugnar sig eller sätter fast honom i linan ute om vi är utomhus.
Han lägger sig vanligtvis med en gång då och tar det lugnt.
När han är lugn öppnar vi igen/släpper honom men drar han igång igen och nafsar då gör vi samma sak igen ända tills han slutar.
Vi är väl medvetna om att valpar är mer eller mindre bitiga innan dom har bytt tänder.
Hans nafsande har blivit mycket bättre sen han bytte tänderna men han tar till det fortfarande när han är leksugen, vill ha uppmärksamhet eller om han är rastlös eller uppspelt.
Han är en unghund som vad jag upplever, behöver en hel del mental aktivitet, bus och promenader för att vara nöjd på kvällen.
Vi brukar gå en morgonpromenad på ca 30 min, lunchpromenad på 20 min och kvällspromenaden brukar vara på runt 1 timme. Hans dagar består såklart också av lekstunder, lite sök, aktivitetsleksaker, kel och vardagslydnad, som funkar bra sålänge han inte får för sig att han ska börja nafsa.
Han är inte ensam hemma hela dagarna utan han är med mannen i huset på hans bilverkstad, där han sköter sig bra. Men kan även där komma in i en bitfas. Men går där att avleda med leksak eller bryta det med kompostgaller.
Hemma går det ibland att avleda bitandet med att träna lite lydnad en stund, men många gånger så funkar det bara med att han får vara i ett annat rum en stund.
Under promenaderna är han både lös och kopplad beroende på var vi går.
Inkallning och koppelpromenader funkar bra. Inget hoppande eller bitande när han är kopplad eller lös under promenaden.
När han är i en ”bitfas” så funkar det inte att bara gå ifrån honom, han hoppar och nafsar efter en medan man går, vilket gör väldigt ont. Man måste därför ta honom i halsbandet och leda honom in bakom gallret.
Jag skulle vilja ha lite tips på vad vi skulle kunna prova att göra för att få det ett stopp på det här på sikt.
Skulle vara så tacksam för lite tips, känns som att jag/vi har idétorka...


Tack på förhand!


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om z_baronen och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

aenima
Medlem 2019-06-05
#1 17 augusti 2019 av aenima Re: Hur blir man av med en valp/unghunds nafsande?

Det där nafsandet är ofta en uppmaning till lek, han försöker få igång er. Om han får en leksak när han har börjat nafsa så kan han uppleva det som en belöning för beteendet. Även fasthållande kan bli något som får igång kamplusten.


Tror ni ska fortsätta med att ignorera och stänga bort om det behövs. Avled gärna om ni märker att det är på gång, men börja då innan han sätter igång med nafsandet.


Det ska inte hända något som han upplever som roligt när han börjar nafsa. 

Svara på detta inlägg

aenima
Medlem 2019-06-05
#2 17 augusti 2019 av aenima Re: Hur blir man av med en valp/unghunds nafsande?

Sen tycker jag att det låter som väldigt mycket aktiviteter för en så pass ung hund, en överstimulerad hund kan bli väldigt nafsig. Jag har inte ens börjat med regelbundna promenader med min 7 månaders hovawart. Vi åker ut till skogen där han får röra sig fritt istället. Vi tränar korta lydnadspass på några minuter åt gången, någon nosövning några gånger i veckan. Några korta lekstunder då och då, men inte så långa eftersom det är en rätt stressande aktivitet. Lekpassen innehåller också lydnadsträning som att ta leksaken på signal och släppa på signal.

Svara på detta inlägg

z_baronen
Medlem 2008-08-23
#3 17 augusti 2019 av z_baronen Re: Hur blir man av med en valp/unghunds nafsande?
          Re: Hur blir man av med en valp/unghunds nafsande?
          

Det där nafsandet är ofta en uppmaning till lek, han försöker få igång er. Om han får en leksak när han har börjat nafsa så kan han uppleva det som en belöning för beteendet. Även fasthållande kan bli något som får igång kamplusten.


Tror ni ska fortsätta med att ignorera och stänga bort om det behövs. Avled gärna om ni märker att det är på gång, men börja då innan han sätter igång med nafsandet.


Det ska inte hända något som han upplever som roligt när han börjar nafsa. 

Tack för dina svar 👍🏼 


Allt jag rabblade upp sker inte på samma dag alltså, jag kanske var lite otydlig där. Syftade mer på vilka sätt han blir aktiverad. Det som är ungefär likadant varje dag är promenaderna.


Men som du skrev så är det nog bara att vara ihärdig med att ignorera det eller stänga gallret och hoppas på att det ger sig med tiden.


Han är nästan alltid lös då vi bor på en gård där han mestadels har fullt upp med att nosa reda på ko eller hjortbajs 😄

Svara på detta inlägg

aenima
Medlem 2019-06-05
#4 17 augusti 2019 av aenima Re: Hur blir man av med en valp/unghunds nafsande?

Kan vara bra att försöka fundera på om det är i några specifika situationer som han blir extra nafsig, det kommer gärna om dom är övertrötta. Lite som övertrötta barn som inte kan koppla av för att sova. Kan också komma om de är understimulerade, men det låter inte som det är så för er.


Hittar ni någon situation som är återkommande kan det vara värt att fundera på att ändra på just det så han inte blir så trött.

Svara på detta inlägg

Halvtand
Medlem 2015-01-13
#5 29 augusti 2019 av Halvtand Re: Hur blir man av med en valp/unghunds nafsande?

Superbra skrivet. Alltid bättre med för mycket info än för lite.
Min Samojed bet också mycket när jag tog över honom, han gillade att tugga på armen medan vi lekte eller bita fast i handen medan den klappade. Han hade över lag bra kontroll, men det är ett rovdjur vi har att göra med och även om de inte drar blod så gör det ont.


Vad jag ser är att hunden vill bita (eller tugga) på er, vilket är varför den inte vill ta leksaken istället. Det kan vara att den söker närhet och tuggandet ses som en lek/mys. Att gå ifrån den eller tvinga den att vara ifrån genom galler gör i så fall bara hunden frustrerad. Att "hålla ner" hunden rekommenderas inte, det är en rest från den gamla "du måste vara alfa-hanen"-skolan som lyckligtvis håller på att försvinna, men det är som bekant svårt att lära gamla hundar sitta...


Vad du behöver göra är att kommunicera till hunden antingen att bitandet gör ont eller att bitandet är oacceptabelt. 


När en hund blir biten och det gör ont skriker den till, plötsligt och gällt. Det är signalen till bitaren att den ska släppa. I mitt fall räckte det med att säga "aj!" (som en vanlig människa skulle), men det kanske inte funkar för er. Om hunden släpper, tvekar eller bara pausar så gäller det att bre på rikligt med beröm. Hunden är superduktig och ju mer du berömmer destu snabbare kommer den förstå. Upprepa så länge det är nödvändigt. När hunden förstått att bitandet gör ont kommer förhoppningsvis hundens vilja att bita (och alltså skada) minska om den är ute efter närhet. 


 


Att lära hunden att bitandet är oacceptabelt är en annan femma. Här gäller det att vara snabb som vinden, och det är inte alla som är bekväma med vad jag kommer rekommendera. 


När hunden biter, ge en korrigering - tydligt och skarpt "nej!" (eller vad ni använder som negativt kommando) och en 'tap' på huvudet.


Obs: Det ska inte vara hårt. Vi är absolut inte ute efter att skada hunden eller ge den smärta. Det ska gå fort, vad vi är ute efter är en "vad hände?"-känsla hos hunden. Direkt efteråt ska du bre på med beröm. Försök gärna direkt att gå in i mys efter detta så lär sig hunden att koppla ihop känslan som leder till bitandet med att mysa istället. 


 


Skulle det vara så att detta inte hjälper så kan jag bara rekommendera att du söker upp en ordentlig tränare och får hjälp. Jag utgår här ifrån att hunden är ute efter närhet och inte riktigt vet hur den ska göra. Bitandet kan bero på andra saker och då är det bäst att en riktig tränare får reda ut beteendet. 


 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Unghund med separationsångest???   [3] 28 apr: FruJansson 2 maj: Rezt Orolig över sned tå hos unghund   [8] 20 jan: LilleAlvin 1 feb: Lona Unghund, gråhund   [11] 3 mar: Lexie2013 27 aug: z_krokus Unghund 10 månader, plötsligt utfall mot hanar   [13] 24 feb: lingo 26 feb: Anneli Trotsig unghund, överstimulerad?   [13] 5 jan: nacho piccu 19 feb: Ayrin Promenadproblem med unghund   [2] 14 nov: Chemistryfreak 14 nov: Juno Stora problem med unghund   [6] 28 okt: petracecilia 31 okt: Lona Bitig unghund, amstaff   [14] 9 okt: S & Kira 15 okt: S & Kira Unghund som hugger emot valpar   [2] 24 sep: Elliotthemini 24 sep: Elliotthemini avliva unghund?   [4] 12 sep: username 20 sep: Voff 92
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Rottweiler | Labrador Retriever | Jack Russell Terrier | Chihuahua | Golden Retriever | American Staffordshire Terrier
© 1998-2021 Enfinia AB