Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
21 augusti 2019 av Linnean i skaffa hund (7 svar)
Hund från uppfödare eller härbärge

Hej!


Jag är ny både här på forumet och i hundvärlden i stort. Jag funderar på att skaffa hund, en ung eller en valp och vill gärna ha era tankar.


Jag bor för närvarande i USA där min make börjat jobba och jag är ledig, och så kommer det antagligen se ut under två års tid. Detta är en bidragande orsak till att jag tänker att jag är på en plats i livet då det skulle passa att skaffa hund. Men hur som så finns det mängder av omplaceringshundar här, både sådana som kommer från familjer och sådana som räddas från gatan etc. 


Det är ju såklart alltid bra att rädda en hund från avlivning och kunna ge den ett bra liv, det talar ju för att välja en sådan hund istället för en uppfödd. Men det jag är osäker på om ett sånt system är bra för djur i längden, är inte det att göra dem en otjänst på längre sikt i och med att (samhälls)problemet löses akut genom att folk hela tiden förbarmade sig över de omhändertagna djuren? Eller vad tycker ni?


En annan aspekt är att jag inte haft hund tidigare och det känns svårare att förutse vilket temperament hunden har, ibland vet man inte vilka raser hunden kommer ifrån eller andra förhållanden den levt under.


Samtidigt så uppmanas man här till att ta hand om hundar från "shelters" i första hand och att det är bättre för djuren än att öka efterfrågan på valpar.


Ledsen att det blev lite långt! Hur resonerar ni kring detta? Tacksam för tankar!


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Linnean och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#1 21 augusti 2019 av Gurkans Re: Hund från uppfödare eller härbärge

Jag skulle råda dig att köpa en valp från en duktig, erfaren och engagerad uppfödare. Som förstagångsägare så är det guld värt att få support från en duktig uppfödare. Tar du en omplaceringshund så vet du ingenting om vad den varit med om tidigare och förmodligen har du inte den kunskap och absolut inte den erfarenhet som behövs för att klara av eventuella problembeteenden orsakade av allt från dålig uppfostran till ren vanvård.


 

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#2 21 augusti 2019 av Ayrin Re: Hund från uppfödare eller härbärge

Håller med Gurkan. Nog finns det bra skäl till att "rädda" en hund, men man bör också vara medveten om att det (ofta) kräver mer av dig som ägare att hantera en hund med i värsta fall trauman i bakgrunden, än en (förhoppninigsvis) väl omhändertagen valp från en genomtänkt uppfödning.


Sen påstår jag för all del inte att valptiden är en dans på rosor, och du bör dessutom se till att hitta en uppfödare som tar mentalitet och hälsa på allvar, vilket inte alltid är det enklaste, men det känns som att du rent statistiskt borde ha bättre chanser till ett problemfritt (nåja) hundägande om du köper en valp.

Svara på detta inlägg

Linnean
Medlem 2019-08-21
#3 21 augusti 2019 av Linnean Re: Hund från uppfödare eller härbärge

Hej och tack båda två! Jag håller med i det ni skriver och känner själv att det känns riskabelt både för mig och en eventuell omplaceringshund att ta in en hund med historik som första hund. Det kan ju sluta med att jag inte kan ge den det den behöver och att jag då behöver omplacera den med, stressigt för hunden!


Tror ni att det är okej med en hund som är lite äldre än valp, säg 6-12 månader. Tänker att uppfödare ibland inte fått sålt alla i en kull och så. Fördelen med är att jag (förhoppningsvis) får en hund som har lite grundsocialisering och som är rumsren och så. Det kanske är till hjälp vid första hunden? Eller är det bättre att få fostra och betinga den helt själv tror ni? 

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#4 21 augusti 2019 av Ayrin Re: Hund från uppfödare eller härbärge

Beror på vad du ska ha den till och om du kan få tag på en välsocialiserad hund från en vettig uppfödare :).


Är det en sällskapshund du ska ha och hittar en uppfödare som du känner förtroende för, och som verkligen socialiserar (och inte bara förvarar) "överblivna" valpar så kan det säkert gå utmärkt :).

Notera dock att det inte är helt ovanligt att (särskilt unga) hundar som flyttar ibland kan "glömma bort" att de är rumsrena/inte göra kopplingen att även det nya huset ska hållas kissfritt, så lite rumsrenhetsträning ska du nog ändå räkna med. Dessutom möjligt att du får börja om med ensamhetsträningen till viss utsträckning.


Kort sagt, kan bli lättare än med valp, men det är ju ett visst mått av risktagande inblandat ;).

Svara på detta inlägg

Svea58
Medlem 2017-02-09
#5 21 augusti 2019 av Svea58 Re: Hund från uppfödare eller härbärge

Hej,


Jag har ett annat förslag.


Varför inte börja med att bli volontär på ett dog shelter? Det är jättekul :)


Du kommer lära dig massor om hundar och få promenera med olika sorters hundar. Plötsligt kanske "din" hund dyker upp.


 

Svara på detta inlägg

Linnean
Medlem 2019-08-21
#6 21 augusti 2019 av Linnean Re: Hund från uppfödare eller härbärge

Hej, tack för svar! Ja jag har faktiskt tänkt på det, ska bo in mig lite och se vilka uppdrag det kan tänkas finnas. Som du säger är det ju en bra inkörsport till hundägandet! Det kommer nog ta ett tag för mig att bestämma mig för att skaffa en egen hund i och med att det ska funka för en lång tid och inte bara just nu. Men ibland är jag bra sugen 😀

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#7 22 augusti 2019 av Ayrin Re: Hund från uppfödare eller härbärge

Låter vettigt att testa på hundägandet med "lånehundar" medan du låter livet landa, funderar på hur du vill göra, och vilken ras som är rätt för dig :).

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Tips på bra uppfödare önskas!   [7] 28 apr: Loppan01 3 maj: Anneli Kontakta uppfödare   [3] 16 feb: Kaffekafka 18 feb: Kaffekafka Letar uppfödare   [13] 14 dec: Jode 19 dec: Gurkans Uppfödare Amstaff Malmö   [11] 23 aug: Sweetiepiehey 27 aug: Hortensia Osäkra kring uppfödare   [9] 28 jun: Fluffy93 28 jun: Lona Uppfödare kränkt av färgpreferenser?   [5] 3 maj: HappyoMois 4 maj: Ayrin Kontakt med uppfödare   [1] 4 mar: BullandBear 5 mar: Gurkans Uppfödare, rumsrenhet hos valpar som stannat   [3] 11 jan: Symbios 7 mar: Borzoi Känner mig lurad av uppfödare   [9] 6 sep: Midazz 4 mar: BullandBear Uppfödare sökes   [6] 26 aug: Angeby 27 aug: Angeby
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Schäfer | Rottweiler | Grand Danois | American Staffordshire Terrier | Golden Retriever | Chihuahua
© 1998-2022 Enfinia AB