Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
29 augusti 2019 av Rux i skaffa hund (5 svar)
Att köpa 14 veckor gammal hund. Hjälp!

Hej allihop!


Jag undrar om det finns några för eller nackdelar med att köpa en valp som hunnit bli 14 veckor gammal. Vad är skillnaden på att köpa valpen när den är 14 veckor jämfört med 8? kan jag få lite svårigheter att få hunden att vänja sig vid omgivning och fästa sig vid mig om jag tar den vid 14 veckor? Hjälp! All information uppskattas :) 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Rux och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Anneli
Medlem 2013-11-04
#1 29 augusti 2019 av Anneli Re: Att köpa 14 veckor gammal hund. Hjälp!

Jag har alltid tyckt att överlämning av valp vid 8 veckor är för tidigt. Uppfödaren (ansvarsfull uppfödare!) är trött av dygnetompassning, tiken vill inte ha valparna hängande efter sig längre osv osv Detta är anledningen till å-veckorsleverans, som alltid anges som tidigaste leverans av SKK. Jag har oftast lyckats förmå uppfödaren att behåll min valp 2-3 extra veckor. Det är helt till valpens fördel tycker jag. Jag har köpt valp som varit 20 veckor och unghund på 10 månader. Inga som helst problem med miljöanpassning och anknytning - tvärtom vill jag påsta.


Ansvarsfulla uppfödare till små raser brukar vänta med leverans till mellan 11-12-13 veckor, för de valparna är verkligen små vid 8 veckors ålder.


Så räds inte 14v är en bra ålder!

Svara på detta inlägg

Rux
Medlem 2019-08-29
#2 29 augusti 2019 av Rux Re: Att köpa 14 veckor gammal hund. Hjälp!

Tack för ditt svar Anneli !


Kom att tänka på något helt spontant, går det t.ex. att byta namn på hunden eller vore det en dum idé efter 14v? :)

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#3 29 augusti 2019 av Anneli Re: Att köpa 14 veckor gammal hund. Hjälp!

Klart att du kan byta namn! Vad jag minns har jag bytt på samtliga mina hundar utom två, för de hade redan riktigt trevliga namn.

Svara på detta inlägg

Halvtand
Medlem 2015-01-13
#4 29 augusti 2019 av Halvtand Re: Att köpa 14 veckor gammal hund. Hjälp!

Som Anneli säger så finns det folk som tycker att 8 veckor är för tidigt. Om något skulle jag vilja påstå attdet r en fördel att få hunden några veckor senare då mamma vovve fått mer tid med valpen. Du borde inte märka av någon sillnad av att få valpen efter 14 eller 8 veckor. 


 


Angående namn så kan jag säga så här: Min vovve tog jag över när han var 2,5 år gammal. Hans förra ägare hade ett namn på honom (okänt), hundförmedlaren kallade honom något annat som han lyssnade på och när jag fick honom gav jag honom namnet han lyssnat till sedan dess. Att byta namn på en hund är superenkelt. 


Om du undrar någonting alls, tveka inte att ställa fler frågor. Det finns gott om folk här som kan hur mycket som helst om hundar och alla vill att vi ska ha det så bra som möjligt med våra fyrbenta vänner. 

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#5 30 augusti 2019 av Gurkans Re: Att köpa 14 veckor gammal hund. Hjälp!

Får jag välja så vill jag ha min valp när den är 8 veckor (vilket är lägsta åldern enligt Jordbruksverket, så det har egentligen ingenting med SKK att göra, då de helt enkelt följer gällande lagstiftning). Valparna ska vara med sin mamma minst tills de är 8 veckor, så det är inte alls säkert att valpen gått längre med sin mamma bara för att den är lite äldre. En fodertik skickas ofta tillbaka till fodervärden när valparna passerat 8 veckor.


Det behöver inte alls vara någon nackdel att köpa en äldre valp, om uppfödaren sett till att den socialiserats, påbörjat rumsrenhetsträning etc och inte bara förvarats i väntan på försäljning.


Jag hämtade hem en valp från Finland i vintras och den var då ca 3,5 månader. Hon kom snabbt in i flocken här hemma, men jag kan inte ha henne lös på samma sätt som jag kan med de som fått vara det från 8 veckors ålder.


Många vuxna hundar byter namn utan problem, så om du absolut vill byta namn på din valp så gör du det. Annars är det ju praktiskt att få en valp som redan lyssnar på sitt namn (om den nu gör det... har den bara förvarats hos uppfödaren, så kanske den inte alls vet vad den heter och då spelar det ju ingen roll alls vad du kallar den).

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Tax 11 månader, hjälp!   [11] 28 nov: MalinK 30 nov: pipilotta Bichon Havanais eller Biewer Terrier - Hjälp   [3] 12 nov: Anna_78 13 nov: Leias husse Ensamträning fungerar inte, hjälp!   [2] 7 nov: Azin 10 nov: Ayrin Valp - smärta/ inflammation i blodet. Hjälp!   [2] 27 sep: Lundgrens 28 sep: Ayrin Anställa/ hjälp med att få valp rumsren   [2] 17 sep: HannaB 17 sep: Lona2 Ögonfärg - fransk bulldogg 12 veckor   [1] 8 aug: Maxxi 8 aug: Gurkans Papillonvalpar nyfödd till 8 veckor   [1] 31 jul: Loves 1 aug: Gurkans Hjälp med färger inför parning!   [3] 19 jul: honeybee 26 jul: Gurkans Hjälp med problemhund som hotas av avlivning   [9] 7 jun: Guilliotine 9 sep: JackLasser Hämta vid 8 veckor eller 12 veckor?   [11] 4 maj: Amelia_watson 8 maj: Gurkans
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Chihuahua | Pudel | Rottweiler | Schäfer | Labrador Retriever | Grand Danois
© 1998-2023 Enfinia AB