Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
5 september 2019 av pipilotta i övriga hundfrågor (6 svar)
SILEO, någon effekt?

 


Vill höra om någon behandlat sin hund med Sileo. Ev effekt positiv eller negativ är intressant att få reda på. 


Har inte provat att behandla, känns lite svårt att veta när man ska sätta in medicin då det är svårt att veta när det blir åskväder eller ej..Får väl tänka att när hon börjar skaka kan det vara dags...Då är det svårt som människa att ens känna av stundande åska.....


Som medlem kan du här läsa lite kort info om pipilotta och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Lona
Medlem 2012-01-09
#1 5 september 2019 av Lona Re: SILEO, någon effekt?

Min Nikka skulle nog kunna jobba på SMHI med sin "åskradar" som går igång redan när åskvädret är flera mil bort. Rimligtvis så hör hon inte mullrandet på så långt avstånd utan det är lufttrycket som hon känner av - det kanske även blir en liten tryckvåg vid blixtnedslag?


Nu är ju inte detta svar på dina funderingar när det gäller Sileo men vi har jobbat fram en hyfsat fungerande lösning vid åska.
Det som har funkat överlägset bäst är hennes Thundershirt, den är helt suverän! Den hjälper inte alla hundar men för henne ger den stor effekt. Det går att göra en egen variant av en rejäl halsduk/scarf, googla så hittar du säkert beskrivningar.


En tub mjukost att "snutta på" när det smäller funkar också bra. Slickandet i sig är lugnande, likaså att äta - och så distraherar det förstås en alltid lika hungrig labrador...
(En bieffekt är att terriern kommer rusande när det mullrar och påpekar att "Matte, det ÅSKAR! Ro hit med mjukosten!" för givetvis får även han smaka. Åska är med andra ord toppen enligt Charlie. )


Efter att ha läst på om olika läkemedel, bland annat i Fass, och även diskuterat med min mycket erfarna veterinär som jag har stort förtroende för, så valde jag bort Sileo.
Är åskan riktigt svår så ger jag Nikka Stesolid om det inte går att lösa på annat sätt. Det har annars hänt att jag stoppat in hundarna i bilen och åkt runt lite planlöst eller hem till en bekant när det riktigt dundrar där hemma.


Stesolid är visserligen ett narkotikaklassat preparat som dessutom är beroendeframkallande men trots det så bedömer jag det som ok att ge min hund.
Med rätt dosering som givits vid rätt tidpunkt så blir Nikka avslappnad och lugn men inte särskilt påverkad för övrigt. Blicken är "med" men utan panik. Efteråt brukar hon sova rätt länge men det gör hon även utan medicinering, när rädslan och ångesten går ur så blir hon helt utmattad.


En del menar på att Stesolid/benzo gör att hunden fortfarande känner rädsla och panik men inte förmår att "ge uttryck för den" på grund av att det även är muskelavslappnande och det går förstås inte att veta men jag tror verkligen inte att det är så, åtminstone inte för Nikka.


Däremot är det rätt stor risk att Sileo har den effekten, det är dess grundläggande funktion när det används för tex röntgen. För mig (och min veterinär) är det faktiskt rätt knepigt att man saluför Sileo som medel vid ljudrädsla, just för att det inte direkt dämpar själva rädslan utan mest hundens förmåga att visa stress och panik.

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#2 6 september 2019 av pipilotta Re: SILEO, någon effekt?

Tack för ditt utförliga svar!!


Myran tog tandsten under narkos och det var då jag tog upp ämnet. För varje gång hon råkat ut för åska har jag tänkt att nästa gång har hon växt ifrån oron...Nu är hon snart 8 år....Tydligen blir det ofta värre med åren.


Veterinären valde nog Sileo p g a att det är svårt att veta när hon ska medicineras. Hon kan ju börja med att skaka utan att man har en aning om att det är åska i luften. Så när muller, blixtar dyker upp ligger Myran redan i badkaret och darrar. 


Än en gång tack för dina vettiga svar, Lona!


 

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#3 6 september 2019 av Lona Re: SILEO, någon effekt?

Det som haft ögonblicklig effekt på Nikka är hennes Thundershirt. På med tröjan och det märks skillnad direkt, i synnerhet efter att vi tränat lite med den. Från att ha stressat omkring i halv panik så kan hon lägga sig jämte mig även om hon fortfarande är lite orolig. Om åskan är en bit bort och inte så kraftig så kan hon tom gå och lägga sig och sova när hon har den på. Värd varenda krona men det går som sagt att göra en själv.

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#4 7 september 2019 av pipilotta Re: SILEO, någon effekt?

Ja, det verkar bra att prova Thundershirt helt klart. Jag har inte hunnit ta ut medicinen då jag känner att det kanske inte är till någon nytta..Tror inte jag ska prova att fixa shirten själv, då kommer Myran att skämmas i stället. Är det något man ska tänka på gällande storlek eller så? Bra fabrikat och firma?


Myran rantar inte omkring, hon ligger och skakar i badkaret i mörkret.


 

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#5 7 september 2019 av Lona Re: SILEO, någon effekt?

Lilla stumpan.


Jag vet inte om det finns andra märken än originalet. Det är väl inte superkvalité men det är ju inte som andra täcken som ska hålla för ett aktivt hundliv.


Jag köpte Nikkas vid en rea på nätet, för halva priset. Det lönar sig att kika runt, även om de ofta är dyra så skiljer priserna en hel del.


Tycker att de är normala i storlekarna, Nikka har en Medium vilket hon brukar ha på "hundkläder". Tänk på att vänja in den först under en lugn mysstund då att hon förknippar den med något trevligt. Jag använder den inte i andra situationer som kan vara obehagliga utan det är enkom för åskan + lite positiv träning emellanåt.

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#6 7 september 2019 av pipilotta Re: SILEO, någon effekt?

Nu har jag bestämt mig! Myran får en halsduk omkring kroppen så kan jag se om och hur hon reagerar. Sedan tar jag ut medicinen om det känns nödvändigt.  Hon har ju reagerat i så många år så någon vända till är nog okej. Tänker lite förmänskligande att hennes hjärta tar stryk vid hennes stress....


Tack snälla du, blir så glad över att du tar dig tid...Annika

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
effekt av adapril - synpunkter   [1] 8 jun: z_z_kungen 9 jun: SanCha dermoscent eller produkt med samma effekt?   [2] 19 apr: Zativahs Matte 19 apr: Ruccola När når Metacam full effekt?   [15] 14 sep: rahl 15 sep: rahl När ser man effekt av skabbmedlet?   [1] 30 aug: Xelda 30 aug: SanCha Giftfria fästingmedel och dess brist på effekt   [49] 15 maj: Rummeltass 20 maj: karina1955 Har du gett din hund B-vitamin, i så fall, effekt?   [18] 8 maj: poeten 14 maj: poeten Effekt av foderbyte på medelålders dam   [2] 8 apr: noogal 8 apr: noogal Effekt efter kastrering?   [80] 3 feb: cosmetica 23 feb: DalaMyran Kastrering - när märks eventuell effekt?   [13] 27 mar: Softisen 29 mar: Turbo Standardts led och brosk effekt?   [11] 14 okt: rahl 16 okt: goest
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Rottweiler | Labrador Retriever | Golden Retriever | Schäfer | Engelsk Springer Spaniel | Chihuahua
© 1998-2020 Enfinia AB