Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
6 september 2019 av Anneli i aktiv med hund (5 svar)
Dödlig hundsjukdom i Norge

20-talet  hundar har dött, ett antal är inlagda på kliniker för behandling och dropp, en del är stabila, några har efter behandling fått komma hem.


Jag har läst norska veterinärinstitutets senaste uppdatering 6 sept. kl 15.00. oduktionen av de tre första hundarna visar tydligt en blodig tarminfektion, som man inte kan sätta i samband med vanliga förgiftningssymtom t ex råttgift. Det finns emellertid andra toxiner som man ännu inte undersökt närmre.


Främst är det Osloområdet som drabbats, men fall finns på andra platser och man vet inte om det finns något samband här eller kontakter mellan hundarna.


Jag undrar om den gemensamma nämnaren kan vara MAT. Toxiner i mat är inget okänt och dett är ett våldsamt verkande toxin i så fall.  Illa behandlat färskfoder t ex eller tuggöron från kinesiska grisar (där var det väl ett larm för några år sedan). I Tyskland har hundägare varnats för vissa tuggben med kycklingfyllning, som kunde ge diarré och influensaliknande symtom hos hund.


Hoppas verkligen att man kommer fram till vad som är orsaken här.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Anneli och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Lona
Medlem 2012-01-09
#1 6 september 2019 av Lona Re: Dödlig hundsjukdom i Norge

Det ruskiga är ju att det går så fort! 24 timmar efter insjuknandet så är hundarna döda.Verkligen skrämmande att man varken vet hur det smittar eller vad det beror på även om man i de första analyserna tydligen har hittat ett par bakterier, däribland clostridium.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09

Anneli
Medlem 2013-11-04
#3 9 september 2019 av Anneli 2010 i Sherwood Forest
          Re: Dödlig hundsjukdom i Norge
          

Det ruskiga är ju att det går så fort! 24 timmar efter insjuknandet så är hundarna döda.Verkligen skrämmande att man varken vet hur det smittar eller vad det beror på även om man i de första analyserna tydligen har hittat ett par bakterier, däribland clostridium.

Alltså Robin Hoods hemtrakter, var det i september 2010 ett utbrott av liknande hundsjukdom som i Norge dvs våldsamma diarréer och kräkningar, snabbt förlopp och en del hundar dog. Det var inte gift, inte mat de ätit, ingenting som tydligen kunde övertygande förklaras. Det var "naturen" trodde man. Svampförekomst - fungus or mushroom - trodde man. Året innan och även det i september blev hundar sjuka på samma sätt.


"Något som fåglar sprider" säger min granne som också har hund och det är väl inte helt galet ute. Någon typ av fågelvirus. Vi har ju  just nu  ubutuviruset på Öland och det dödar koltrastar och ugglor...


https://www.bbc.com/news/uk-england-nottinghamshire-11392764

Svara på detta inlägg

Frusnatassar
Medlem 2017-06-10
#4 10 september 2019 av Frusnatassar Re: Dödlig hundsjukdom i Norge

Jag skulle tycka att det var väldigt intressant att få veta mer om vilka hundraser som blivit smittade. Är det mest jakthundar som vistas mycket ute i skog och mark eller är det även småhundar som tex chihuahuor och sådant som kanske bara rastas hemma på gården?


Någon som kan nämna någon ras som drabbats?

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#5 10 september 2019 av Anneli Re: Dödlig hundsjukdom i Norge

Jag följer norska veterinärinstitutets fortlöpande uppdateringar och där har man inte nämnt hundraser, men däremot orter över hela landet (dock mest i och omkring Oslo) där hundar insjuknat. Det är både stad och landsbygd som nämns, så antagligen är det inte hundar av specifika raser som insjuknat, utan sjukdomen har drabbat oavsett ras. Så tolkar jag det i alla fall.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Import från Norge   [0] 1 dec: Per Nordahl Köpa hund i Norge-regler??   [26] 20 okt: juliaj84 6 nov: juliaj84 Sjuka hundar i Norge   [6] 4 jan: Ginza Schäfertik 6 jan: Gurkans Importera från Norge   [0] 9 okt: tezzy Köpa valp från Norge?   [1] 23 jan: bes 25 jan: Gurkans Avmaskningsmedel Norge   [2] 20 maj: Cavalier Olle 20 maj: SanCha Resa med hund till Norge   [2] 23 mar: Ullis72 23 mar: Lona Ny hundattack med dödlig utgång   [6] 2 jun: Hortensia 3 jun: Hortensia Hund till Norge EDS   [2] 29 jan: Lillan & jag 29 jan: Lona Resa med hund till Norge?   [11] 13 okt: Jennie&Märta 16 okt: Iglon
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Chihuahua | Schäfer | Rottweiler | Cavalier King Charles Spaniel | American Staffordshire Terrier | Grand Danois
© 1998-2021 Enfinia AB