Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
6 september 2019 av Midazz i övriga hundfrågor (9 svar)
Känner mig lurad av uppfödare

 


Hej!
Till att börja med vill jag säga att jag såklart vet att jag har eget ansvar när jag köpte hund, att kolla upp att allt stämmer osv, men detta är vår första hund och det är inte lätt att veta allt från början. Så vill inte ha några påhopp.


Hursomhelst. Vår familj har en blue merle bordercollie med blå ögon, han är nu 1 år gammal. Vi köpte honom från en uppfödare som avlar bordercollie för sällskap och blev garanterade att valparna inte skulle ha någon vallinstinkt. Detta eftersom de avlat sällskapshundar i många generationer och ingen av hundarna de fött upp har visat några tendenser till vallning. De skulle heller inte vara stressade som vanliga bordercollie utan vara lugna familjehundar och det var detta vi var ute efter. Vi är inte intresserade av att träna och vi har inga får att valla utan bor i lägenhet. Eventuellt skulle vi vara intresserade av att ta med hunden på utställning någon gång och se om det passar oss men vallning etc är inte vår grej. Detta var vi mycket tydliga med när vi pratade med uppfödaren och de sa att det är precis det man inte behöver göra när man köper sällskapshund från deras uppfödning. Hundarna skulle vara lugna med bra av och på knapp.


Detta stämmer inte alls på våran hund. Han vallar ALLT. Barnen, andra hundar, cyklar osv. Vi har honom alltid i koppel på grund av detta. Han har också nypt barnen när han vallar dem och även om det inte varit något allvarligt så blir vi ju naturligtvis både arga och oroliga.


Han har alltid krypit och stirrat på bilar, lägger sig ner när de kör förbi osv. Vi trodde först att han var rädd för bilarna men har fått sagt till oss att också detta är ett vallbeteende som kallas Ay, att han smyger på bilarna för att han tror att det är får typ.


Han är heller inte det minsta lugn varken inomhus eller utomhus utan fruktansvärt stressig och detta stressar även oss, vi känner att det aldrig är riktigt lugnt hemma utan han är liks alltid igång, manisk typ. Biter sönder saker hemma och skäller på andra hundar vi möter ute. Detta är helt enkelt inte en energinivå vi var beredda på eller önskade när vi köpte hund.


Vi fick också uppfattningen av uppfödaren att hunden hade stamtavla och fick med oss ett papper där alla släktingar står osv. Vi misstänker nu att detta inte alls är en stamtavla utan bara något de skrivit ihop själva. Är därför tacksam över om någon kan lägga ut en bild på hur en "riktig" stamtavla ser ut så vi kan jämföra med den vi har och se om den är äkta.


Vi känner oss helt enkelt lurade och tycker inte att uppfödaren varit ärlig vid försäljningen. Vi tycker jättemycket om vår hund och han är otroligt vacker, men som sagt, inte vad vi förväntade oss. Och vi betalade 18 000 för honom (svarta valparna i kullen kostade 15)och det är helt ok, men om han nu inte har en äkta stamtavla så känns det som alldeles för mycket pengar. Även om han har en unik färg.


Vi funderar nu på att omplacera honom så han får ett hem på landet där han kan springa lös och kanske valla. Det gör ont i hjärtat att ens tänka tanken men jag tror det är det enda rätta, för både honom och oss själva.


Nu till våra frågor:


Hur går man tillväga för att hitta ett riktigt bra nytt hem? Vi vill inte att han ska behöva bli en vandringspokal utan att nya hemmet ska bli för alltid. Är det bättre att kontakta ett hundstall eller göra det själv?


Kan någon lägga ut en bild på hur en äkta stamtavla ser ut?


Kan man på något sätt få pengar tillbaka från uppfödaren eftersom de sysslat med falsk marknadsföring både vad gäller hundens temperament men kanske också då vad gäller stamtavlan, som vi misstänker är oäkta?


Kan någon tipsa om en bra uppfödare som föder upp bordercollie för SÄLLSKAP? Jätteviktigt att det är en seriös uppfödare så det inte blir likadant igen. Vi vill kunna träffa både mamma och pappa och gärna tidigare valpar de fött upp för att se att de har det temperament vi letar efter. Vi vill ha en långhårig hund. Färger som är intressanta är blue merle, red merle och brun. Vi har ingen brådska utan kan vänta på "rätt" hund som har både det temperament och utseende vi är intresserade av.


Det är jättetråkigt detta för vi älskar ju vår hund, men tyvärr är han fel för det liv vi kan erbjuda och det känns snällast mot honom själv att han får komma till någon som kan ge honom den aktivitet och träning han förtjänar.


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Midazz och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

aenima
Medlem 2019-06-05
#1 7 september 2019 av aenima Re: Känner mig lurad av uppfödare

Om det är en riktig stamtavla ska det finnas ett registreringsnummer med, t ex SE12345/2019. Är hunden registrerad så kan du söka rätt på den i hunddata hos SKK https://hundar.skk.se/hunddata/hund_sok.aspx


Du kan också söka på både chip- och tångmärkning, är den renrasig så finns den med där. Är den inte med räknas den inte som renrasig och har ingen äkta stamtavla.


Svenska Vallhundsklubben har krav på de djur som används inom avel, ett av dom är att border collies ska ha vallmeriter. Att er hund skulle vara en renrasig registrerad bc är rätt osannolikt. Om uppfödaren dessutom påstått att ni ska kunna ställa ut så har ni nog råkat ut för en riktig lurendrejare, den rasen får inte ställas ut i Sverige. Ska man ställa ut en border collie får man åka utomlands.


Just border collie är en av de få raserna som uteslutande avlas för arbete, det finns helt enkelt ingen (och då menar jag ingen) seriös uppfödare som avlar dom för sällskap.


Jag rekommenderar att ni går in på SKKs sida Köpa hund, där finns massor med information. Om ni är intresserad av en ras så gå vidare till rasklubben och läs mer om rasen.


Det som är så utmärkande med bc är ju just deras vallbeteende och stora arbetslust, så jag blir lite nyfiken på hur ni hade föreställt er att hunden skulle vara?
Fundera lite på det, det finns trots allt i runda slängar 300 raser att välja på så det kan ju finnas någon annan ras som passar er mycket bättre.


Att ni väljer att omplacera låter klokt, både för er själva och för hunden skull. I första hand skulle jag vilja rekommendera Hundstallet. https://hundstallet.se/


 

Svara på detta inlägg

Starcastle Hounds
Medlem 2002-03-09
#2 7 september 2019 av Starcastle Hounds Re: Känner mig lurad av uppfödare

Om färgen nu verkligen är det avgörande så finns det ju en mängd raser som både är långhåriga och förekommer i merle.

Det kan inte vara svårt att hitta andra raser som passar er familj och ert liv utan vallinstinkter. Men ni får titta på andra raser än BC

 
Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#3 7 september 2019 av Anneli Re: Känner mig lurad av uppfödare

Ja visst är ni lurade. Dels för att ni inte tog reda på fakta om rasen innan köp, dels för att en smart valpsäljare spann vidare med fantasifoster baserade på era önskemål om hund.


En border collie är energisgiskt arbetande hund som måste få jobba för att må bra. Vallningsinstinkten är djupt neravlad i rasen och jag har aldrig hört talas om eller träffat på en "sällskapsbordercollie". Däremot är de två border collie som vi i familjen känner till ute på vårt land och som verkligen vallar får och dessutom tävlar i detta, väldigt trevliga och gosiga att umgås med - när arbetsdagen är över, vill säga. Tyvärr gillar de inte våra hundar ett smack, så vi träffas inte så ofta trots att de bor nästgårds.


Omplacera är en god idé. Ta kontakt med någon på rasklubben Svenska vallhundsklubben SVAK www.svak.se och förklara situationen och be om råd och hjälp. Rasklubbar kan ibland hjälpa till med omplacering eller vidarebefordra frågan. Någon föreslog hundstallet, men då finns ju risken att hunden återigen hamnar i som sällskapshund.


Googla "hur ser en SKK stamtavla ut" så får du bilder på hur en officiell stamtavla är utformad.


Om nu pälsfärg är viktig finns ju t ex shetland sheepdog som blue merle. Förvisso även det en vallhundsras, men den instinkten är till största delen bortavlad sedan mycket länge. Numera en populär agilityhund har jag sett.

Svara på detta inlägg

Midazz
Medlem 2019-09-06
#4 7 september 2019 av Midazz Re: Känner mig lurad av uppfödare

Ok, tack för svaren. Ser ut som att en äkta stamtavla är på grönt papper? I så fall är inte vår hunds stamtavla äkta 😔 Den är skriven på vitt papper.


Vilka andra raser har dessa färger och liknande storlek och utseende som bordercollie? Vi har också tittat på rasen aussi men det verkar som om de är väldigt krävande hundar? Det är många som skriver att de behöver träna mycket och kan vara aggressiva, detta är inte ett temperament som tilltalar oss även om hundarna är mycket vackra och liknar bordercollie.


Jo shetland sheepdog känner vi till men vi är ute efter en större hund. 


Jag vet att det finns många som föder upp sällskapsbordercollie så det ska väl inte vara omöjligt att hitta tänker jag? Det är t ex många som annonserar dessa hundar på Blocket, men jag känner att dessa kanske inte är så seriösa. Vi vill som sagt vara väldigt noga denna gång, hoppas någon har något tips på bra uppfödare.


Vi är nog egentligen inte så intresserade av annan ras då bordercollie är en barndomsdröm som både jag och sambon haft. Vi har alltid vetat att det är en sådan vi ska ha när vi skaffar hund. Vi älskar denna ras som är smart och lättlärd och otroligt vacker. Men det är ju helt avgörande att vi hittar en seriös uppfödare då såklart. Vi kommer vara mycket mer noggranna denna gång som sagt. Och kan vänta på rätt hund. 


Nej utställning är inte jätteviktigt för oss. Det var bara något vi var nyfikna på men det är absolut inget krav, viktigaste är att det är en trevlig familjehund som passar oss energimässigt och att den funkar i barnfamilj. Men jag blir såklart nyfiken på varför inte bordercollie får ställas ut på hundutställning? Det låter ju jättekonstigt... Men som sagt är det inte jätteviktigt.


Som svar på varför vi valt bordercollie så är det för att vi älskar deras psyke. De är smarta, lättlärda och snälla! Nu låter det på er som om vi bara tänker på utseendet men så är det naturligtvis inte. Men vi tänker att varför kan man inte få både och? En hund som har både det psyke och utseende vi vill ha? Vi kan som sagt vänta på en hund som passar in på våra kriterier, vi har inte bråttom så sett.


Så Hundstallet är det ni rekommenderar mest? Är det en seriös organisation, någon som har erfarenhet av dem själv? Vi vill som sagt att allt ska bli perfekt för vår hund annars kan han lika gärna bo kvar hos oss... Vi tänker oss ett hem på landet. Kanske någon som läser detta kan erbjuda vår kille ett sådant hem, då får ni gärna höra av er så kan vi prata mer. 

Svara på detta inlägg

aenima
Medlem 2019-06-05
#5 7 september 2019 av aenima Re: Känner mig lurad av uppfödare

Ska jag vara uppriktig så verkar ni inte ha en sann bild av hur en border collie är, ni verkar helt enkelt ha fallti för myten om Turbo.


En border collie är inte en snäll hund per automatik, och de är absolut inga enkla hundar. Det finns gott om historier om bc som har bitit när deras ägare inte klarar av att ge dom det dom behöver och styra upp deras beteende. Att de dessutom är oerhört lättlärda gör det extra svårt. Det betyder ju inte att de per automatik lär sig det som man vill att de ska kunna, det går precis lika snabbt att lära sig sånt man absolut inte vill att de ska göra också.


Det finns alltid, och har funnits länge, skojare som tjänar pengar på myten om hunden Turbo. Det är ganska vanligt att människor vill ha den där mytiska snälla, lättränade hunden som bara lär sig det man vill att den ska göra och alltid kan vara lös. Men det är inget mer än en myt, hur mycket man än vill att det ska vara sant.


Återigen, vill ni köpa hund från en seriös uppfödare så är det säkrast att hitta en ansluten till SKK. Och jag lovar att ni inte kommer hitta en där som föder upp bc för sällskap. 


Om ni inte klarar av att ge en border collie det den behöver, så kommer ni troligtvis inte klara av en aussie heller. Det finns absolut uppfödare inom den raser som inte avlar på arbetande hundar, men inom den raser finns väldigt mycket vakt och man kan få en skarp hund som kan bli farlig. Den raser dras även med en del rädslor, och kombinationen med understimulerad, rädd och skarp hund är inget man vill ha.


Om storleken och färgen är det absolut viktigaste så är det nog vanlig collie som gäller. Tänk dock på att välja uppfödare noga, det finns väldigt mycket rädslor inom rasen.


Gör inte om samma misstag igen och skaffa en ny border collie, man skaffar inte en formel 1-bil för att pendla till jobbet. 

Svara på detta inlägg

aenima
Medlem 2019-06-05
#6 7 september 2019 av aenima Re: Känner mig lurad av uppfödare
          Re: Känner mig lurad av uppfödare
          

Ok, tack för svaren. Ser ut som att en äkta stamtavla är på grönt papper? I så fall är inte vår hunds stamtavla äkta 😔 Den är skriven på vitt papper.


Vilka andra raser har dessa färger och liknande storlek och utseende som bordercollie? Vi har också tittat på rasen aussi men det verkar som om de är väldigt krävande hundar? Det är många som skriver att de behöver träna mycket och kan vara aggressiva, detta är inte ett temperament som tilltalar oss även om hundarna är mycket vackra och liknar bordercollie.


Jo shetland sheepdog känner vi till men vi är ute efter en större hund. 


Jag vet att det finns många som föder upp sällskapsbordercollie så det ska väl inte vara omöjligt att hitta tänker jag? Det är t ex många som annonserar dessa hundar på Blocket, men jag känner att dessa kanske inte är så seriösa. Vi vill som sagt vara väldigt noga denna gång, hoppas någon har något tips på bra uppfödare.


Vi är nog egentligen inte så intresserade av annan ras då bordercollie är en barndomsdröm som både jag och sambon haft. Vi har alltid vetat att det är en sådan vi ska ha när vi skaffar hund. Vi älskar denna ras som är smart och lättlärd och otroligt vacker. Men det är ju helt avgörande att vi hittar en seriös uppfödare då såklart. Vi kommer vara mycket mer noggranna denna gång som sagt. Och kan vänta på rätt hund. 


Nej utställning är inte jätteviktigt för oss. Det var bara något vi var nyfikna på men det är absolut inget krav, viktigaste är att det är en trevlig familjehund som passar oss energimässigt och att den funkar i barnfamilj. Men jag blir såklart nyfiken på varför inte bordercollie får ställas ut på hundutställning? Det låter ju jättekonstigt... Men som sagt är det inte jätteviktigt.


Som svar på varför vi valt bordercollie så är det för att vi älskar deras psyke. De är smarta, lättlärda och snälla! Nu låter det på er som om vi bara tänker på utseendet men så är det naturligtvis inte. Men vi tänker att varför kan man inte få både och? En hund som har både det psyke och utseende vi vill ha? Vi kan som sagt vänta på en hund som passar in på våra kriterier, vi har inte bråttom så sett.


Så Hundstallet är det ni rekommenderar mest? Är det en seriös organisation, någon som har erfarenhet av dem själv? Vi vill som sagt att allt ska bli perfekt för vår hund annars kan han lika gärna bo kvar hos oss... Vi tänker oss ett hem på landet. Kanske någon som läser detta kan erbjuda vår kille ett sådant hem, då får ni gärna höra av er så kan vi prata mer. 

Lite märkligt att ni tycker att en aussie känns för krävande för att den kräver så mycket träning när en bc kräver minst lika mycket, om inte mer?


Och jag känner att jag inte kan poängtera det här tillräckligt ofta, en border collie är inte en mild och snäll hund.
De är tuffa hundar som ska klara av att flytta stångande baggar och kor som inte vill flytta på sig. Det krävs jävlaranamma för att fixa det.
Det är därför du har en hund som nafsar och försöker styra omgivningen med eye. Din hund gör precis det som finns i hans gener, han vallar det han kan komma åt att valla. Det där är klassiskt för en understimulerad border collie, och enda sättet att komma åt det är att ge hunden andra uppgifter. Det betyder att om ni bestämmer er för att ha honom kvar så måste ni börja jobba med honom.


Och snälla, sälj honom inte till någon oerfaren bara för att de bor på landet och kanske skulle vilja ha en vallande hund.
Även om en hund har anlag för vallning kan man inte bara släppa loss den på djur, den behör styras upp. Speciellt eftersom han har visat att han har tendens till att nypa till.


Anledningen till att en bc inte får ställas ut är för att det är en hund som avlas för arbete, och ingenting annat. 


Det är lätt att göra misstag när man skaffar sin första hund, men det finns ingen ursäkt för att göra om samma misstag en andra gång.


Jag älskar rasen och har en bekant som föder upp bc. Trots att jag lägger hela min tid på hundträning så har jag valt bort den rasen.

Bilder:
Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#7 7 september 2019 av Lona Re: Känner mig lurad av uppfödare

Instämmer till 100%!


Dessutom är det så att även om hunden visar mycket av vallbeteendet så har den sannolikt inte tillräckligt bra vallanlag för att verkligen funka för vallning på djur. Det krävs mycket noggrant selekterade och komplexa egenskaper för att bli en bra vallhund, vilket er uppfödare inte har avlat för.


Letar ni efter en ny "sällskapsbordercollie" så kommer ni garanterat inte att hitta en seriös uppfödare för de existerar inte. En seriös uppfödare av bc avlar för att få en hårt arbetande hund för vallning, punkt. Ni kommer annars att hamna i samma sits igen.


Släpp era barndomsdrömmar, släpp tankarna på hur hunden ska se ut.


Fundera istället på hur ni vill att hunden ska vara. Lättlärd och snäll, check!


Men för övrigt då? Hur ställer ni er till pälsvård? Vad vill ni GÖRA med hunden? Även en familje/sällskapshund behöver få aktivering, mer än att bara "hänga med". Hur viktigt är det att hunden ska funka med andra hundar? Andra djur? Ska hunden ha vaktinstinkt? Vara lätt att ha lös? Det är till stor del en träningsfråga men generellt sett är en ren sällskapsras lättare att ha lös än en jakthund.


Hundar som är lättsamma och visserligen har en bakgrund som vallhundar men inte kräver så mycket som en bc eller aussie är till exempel vanlig collie som redan har nämnts och schapendoes. De behöver få jobba de med, men inte alls på samma nivå som en bordercollie.


Kikar man på andra hundtyper så är retrievers en klassiker, kanske främst labbe och golden. Snälla, lättlärda och trevliga hundar men givetvis behöver även de aktivering. Springer spaniel kan också vara värd att kika på. Med labbe, golden och springer så välj inte jakttypen utan de som är avlade gör utställning, även om ni inte vill ställa ut.


Om ni ändå inte kan släppa tanken på en bc för sällskap så snälla, skaffa ingen ny hund - för både hundens och eran skull.

Svara på detta inlägg

Barkley Star
Medlem 2003-12-10
#8 30 september 2019 av Barkley Star Re: Känner mig lurad av uppfödare

Som jag ser det så har ni väl tre val,


1) omplacera hunden via en seriös organisation och skaffa en ny hund av en mycket mindre krävande ras. Kanske även en lite äldre hund som inte är så energisk och kräver mycket jobb i början.


2) omplacera hunden och vänta tills barnen är äldre och ni har mer tid att lägga på nästa hund av en ras med betydligt mindre aktivitets krav.


3) ta ansvar för den hund ni redan har och se till att den får ett bra liv. Hitta någon som kan hjälpa er! Gå på hundkurser och fundera på att börja träna agility och/eller rallylydna - aktiviteter som  är toppen för barnen också! Jobba med hunden och låt den bli en central del av er familj. Med (mycket) jobb så kommer ni förhoppningsvis kunna behålla er drömhund och barnen kommer få en vän som ställer upp på allt.

Svara på detta inlägg

BullandBear
Medlem 2021-02-19
#9 4 mars 2021 av BullandBear Re: Känner mig lurad av uppfödare

Ungersk Vizla är trevliga hundar.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Att bli lurad att köpa en gravt skadad valp.   [13] 5 maj: Bosse R 28 aug: Ayrin Lurad av uppfödare med regförbud?   [15] 2 dec: Petiten 7 maj: Bosse R Tips på bra uppfödare önskas!   [7] 28 apr: Loppan01 3 maj: Anneli Kontakta uppfödare   [3] 16 feb: Kaffekafka 18 feb: Kaffekafka Letar uppfödare   [13] 14 dec: Jode 19 dec: Gurkans Uppfödare Amstaff Malmö   [11] 23 aug: Sweetiepiehey 27 aug: Hortensia Osäkra kring uppfödare   [9] 28 jun: Fluffy93 28 jun: Lona Uppfödare kränkt av färgpreferenser?   [5] 3 maj: HappyoMois 4 maj: Ayrin Kontakt med uppfödare   [1] 4 mar: BullandBear 5 mar: Gurkans Känner mig grinig   [8] 23 feb: Svea58 9 mar: Svea58
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Grand Danois | American Staffordshire Terrier | Dvärgschnauzer | Cocker Spaniel | Cavalier King Charles Spaniel | Finsk Lapphund | Boxer
© 1998-2023 Enfinia AB