Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
8 september 2019 av cosmo19 i valpforum (13 svar)
Frågor kring valp

Jag och min sambo har en underbar liten goldador som är 10 veckor imorgon. Han har alltså bott här i 2 veckor och vi börjar få lite hum på han, hans rutiner och personlighet. Då det var längesen vi hade hund så har vi några funderingar. Cosmo är som sagt en blandras (golden och labrador). Vår känsla är att han är lite överaktiverad och just nu jobbar vi med att ta det lugnt, köra lite aktivering och ge mycket att tugga på. Istället för att leka med honom så låter vi han leka själv, däremot berömmer vi mycket och uppmuntrar när han leker. Annars ger vi en aktiveringsboll och sprider ut godis. Mina frågor som dykt upp under dessa två veckor är dessa:

1. Är det okej att passivitetsträna vid 10 veckor? Detta har vi gjort vid 3-4 tillfällen då han haft svårt att komma till ro. Vi upplever att det verkligen hjälper honom att varva ner. Det vi gör är att hålla fast honom med ett lugnt grepp samtidigt som vi är tyst och klappar försiktigt, tills han slutat gnälla. Därefter släpper vi honom också får han gå iväg om han vill.

2. Han reagerar på sitt namn och vi har introducerat sitt, ligg, stanna och kom med hjälp av klicker, godis och beröm. Även vacker tass då han själv sätter upp tassen. Är detta för tidigt för en valp att  "kunna"? Vi vill inte tjata ut dessa kommandon och kör därför endast vid "aktivering" (korta tillfällen 3-4 gånger per dag) samt att vi vill att han sitter innan maten ges.

3. På nätterna sover han i sin hundbädd nära sängen. På dagarna helst under köksbordet, väldigt gärna på våra fötter. När han sovit ett tag brukar vi stiga upp och sätta oss i vardagsrummet. När han vaknar kan han både se och höra oss. Är detta bra eller behöver vi vara närmre honom?

4. Han har träffat flera i vänskapskretsen/familjen och vi försöker också introducera bilen vilket har gått bra. Hittills ser han ut att bli så glad av att träffa andra människor och vi ser till att dom får ge han godis samtidigt som han får komma fram och hälsa i sin takt. Men när kan vi ta med honom till nya miljöer? Och vad kan vara värt att tänka på? Vi ska gå valpkurs med honom när han är 12 veckor, är det bra att träffa många hundar innan dess?

5. Berätta gärna lite om er valptid! :) Gärna tips på allt ni kan komma att tänka er.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om cosmo19 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#11 16 september 2019 av Gurkans Re: Frågor kring valp

Det ingår i leken att inte bli biten. Jag gillar bitiga valpar, men går aldrig omkring med såriga händer och armar, eftersom jag hanterar dem så de inte kommer åt att bita mig.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#12 17 september 2019 av Lona Re: Frågor kring valp

Du har fått många bra svar!
Om man har en trygg valp så låter jag den hänga med från dag 1, i princip. Min senaste valp följde med till stallet redan dagen efter att jag hämtat henne, men så var hon också en väldigt stabil och kavat liten hund. Däremot såg jag till att jag var ledig från hästsysslor och kunde ägna mig helt åt henne.
Där gäller det ju att läsa sin valp! I synnerhet de första veckorna ska valpen känna sig trygg hela tiden. Om det innebär att man mest håller sig hemma så gör det, är det däremot en valp som tar för sig av omvärlden så behöver man inte vara lika försiktig.
Viktigt är dock att man låter valpen vila ordentligt däremellan! Ju "jobbigare" situation, desto viktigare att valpen verkligen får återhämta sig.
De första gångerna vi var i stallet så stannade vi inte särskilt länge, och den dagen gjorde vi i princip inget mer utom korta rastningar.
Valpen kan få bli trött men ska inte behöva bli osäker eller rädd.


Däremot är det bra att ha lite koll på valpens svaga och starka sidor för att så småningom kunna stötta och träna lite extra om hunden har någon specifik svårighet - tex folk, olika miljöer, ljud, hantering och så vidare.
Gör som sagt inte det nu, det gäller att ha lite känsla för det där och att kunna läsa sin hund.


En retriever älskar ofta att bära, i synnerhet när den är uppspelt och glad. Se till att det finns lämpliga grejer som den kan springa omkring med, annars lär ni få se era skor eller andra prylar ligga överallt i ert hem!
För mig blir det tokfel om man försöker träna bort en sådan egenskap som ligger så djupt nedärvt, har man en retriever så kommer saker att bäras omkring på helt enkelt. (Man lär dessutom ha en hund som glatt slänger sig i spat, vare sig det gäller havet, en istäckt sjö eller ett lerigt dike.)
Däremot så råder jag er att inte träna apportering i nuläget, i synnerhet inte att ni kastar ett föremål. Lägg ut det i så fall, eventuellt kan ni senare gömma det lite.
Hur hög motivation hunden har för apportering beror delvis på vilka linjer den kommer från, men det kan vara otroligt triggande för en retriever att få saker kastade för apportering.


Såvida det inte är rena jaktlinjer i hunden så tenderar i synnerhet labbar att bli ganska brötiga när de kommer i "tonåren". Förebygg det redan på valpstadiet med att träna på att gå fint i koppel och att hunden ska kunna ta kontakt med er. Likaså kan det vara bra att träna stadga, tex att hunden kan sitta kvar även med störningar. Hundmöten utan att hunden får hälsa kan också vara bra att träna på. Allt detta bör dock vänta tills valpen är äldre, i nuläget har den fullt upp med att upptäcka världen och lära sig att kunna gå i koppel överhuvudtaget.


Lycka till med er nya familjemedlem!

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#13 17 september 2019 av Lona Just det...

Det råder någon slags stress på sociala medier om vems valp som kan mest och som utvecklas fortast. Glöm det, låt valpen vara valp! Det är ingen tävling om vilken hund som är rumsren först eller vilken som kan flest tricks vid sex månaders ålder, det får ta den tid det tar.
Jag har haft en del valpkurser på Brukshundsklubben, det har aldrig varit någon hund där ägarna har tränat eller gjort för lite, däremot finns det några på varje kurs som övertränar valpen. Det brukar slå tillbaks förr eller senare så skynda långsamt även om de är otroligt läraktiga och formbara de första månaderna.
Utnyttja den tiden till att lägga en god grund istället för att försöka utveckla valpen så mycket som möjligt på kortast möjliga tid.


Sen är det en sak till som i synnerhet gäller retrievers: hunden skall hållas smal redan som liten valp! Inget "hull att växa på", ingen "valpar ska vara lite runda" och framför allt inte "retrievers ska se ut så". No way!
En slank valp, unghund och vuxen individ ger bästa förutsättningar för ett långt och skadefritt liv. Till exempel är hullet på hunden den största enskilda faktorn näst efter den genetiska biten för hur hundens leder utvecklas.
En tjock hund löper betydligt större risk för att få HD/ED. Likaså kan livslängden skilja upp till två år beroende på hundens hull. Det är forskning som gjorts främst på labbar så det är synnerligen relevant för er även om det är en korsning med golden ni har.
Glöm med andra ord hur en labbe eller golden i "utställningskondition" ser ut, de är oftast ohälsosamt feta tyvärr. Det gäller även toppvinnarna på utställning, faktiskt gräsligt att se.

Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Frågor till hundägare   [0] 12 sep: IndustridesigHIG Adoptera hund - försäkring och frågor   [2] 16 aug: datapata 19 aug: datapata Saluki frågor ....   [2] 13 maj: dragontear 13 maj: dragontear Frågor kring smart halsband för hundar   [1] 19 mar: petterhg 19 mar: syteryster Schäfervalp 5 månader. Frågor..   [4] 12 mar: NSaZ 13 mar: Juno Frågor om allergi - utredning och Apoquel   [0] 23 dec: Mallans Valp på 10 veckor. Frågor om koppelträning.   [3] 21 okt: Happier 22 okt: Ayrin Enorm osäkerhet kring valpköp   [7] 18 okt: Bluebell 22 okt: bes Frågor om klövjeväskor   [1] 14 sep: duende 14 sep: Ayrin Tankar kring: Hundfoder Granngården Premium   [2] 2 sep: Paniiik 6 sep: pipilotta
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Saluki | Bichon Havanais | Shih Tzu | Chinese Crested Dog | Briard | Dandie Dinmont Terrier | Beauceron
© 1998-2019 Enfinia AB