Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
1 oktober 2019 av cosmo19 i övriga hundfrågor (2 svar)
Nosework med valp 13 v?

Hej! Jag är sugen på att köra Nosework med min goldador på 13 v. Tror det skulle vara super för honom. Det finns en kurs att gå där jag bor, men skulle lika gärna kunna tänka mig att göra detta hemma. Har sett att dofterna, behållare etc finns att köpa på internet. Vad tror ni om att göra detta hemma? Och hur göra på rätt sätt? ☺️ 


 


Caroline


Som medlem kan du här läsa lite kort info om cosmo19 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Lona
Medlem 2012-01-09
#1 1 oktober 2019 av Lona Re: Nosework med valp 13 v?

Jag tänker att er hund är lite väl ung. Om man själv har stor erfarenhet, framför allt av valpar och unghundar, så kan man absolut träna lite även med en valp, på dess villkor.
Men om man inte har den där fingertoppskänslan och inte kan läsa sin hund väldigt bra så är det svårt att lägga upp träningen på en lagom nivå.
Då menar jag egentlgen inte nosarbetet i sig men att kunna koncentrera sig. I den åldern kan det vara lika jobbigt att sitta still och lyssna även en kort stund, att fokusera på att "nu gör vi något!" som att de facto göra något.
Risken är dessutom att man själv så innerligt gärna vill att det blir rätt så omedvetet trycker man hunden. (Been there, done that, min förra valp tyckte att viltspår var skitläskigt tills jag insåg att det var jag som egentligen var problemet, inte uppgiften i sig.)


Med andra ord: Vill ni gå en kurs så föreslår jag en valpkurs. Det är dessutom supernyttigt med själva kursupplägget; att vara kring andra hundar och människor, att kunna jobba med sin förare trots störningar och trots att övningarna kan tyckas vara enkla. Det är egentligen inte de konkreta övningarna som är viktiga utan hur man gör dem och att jobba ihop.


Vill ni låta hunden jobba med nosen så ta till det busenkla knepet att slänga ut en näve godis/foder/annat ätbart i små bitar på en gräsmatta eller i skogen. Blanda gärna saker i olika "godhetsgrad" så att hunden får välja, eller åtminstone uppleva att det lönar sig att sätta på nosen lite extra. (Just den biten är väl lite svår med en retriever, mina hundar brukar fördela det så att terriern letar upp godbitarna medan labben dammsuger upp resten...)
Att gömma en leksak är också en bra övning, i synnerhet för en hund som gärna apporterar eller i alla fall gärna bär på något.
Göm leksaken så att hunden ser det de första gångerna, senare kan ni gradvis försvåra det.


Lycka till med valpen! Vi har en jaktspringer här hemma i ungefär samma ålder, både mysigt och fullt upp på samma gång.

Svara på detta inlägg

Nia81
Medlem 2018-11-11
#2 1 oktober 2019 av Nia81 Re: Nosework med valp 13 v?

Jag började med Nose Work nybörjarkurs nästan samtidigt som jag började valpkurs. Dock var min valp runt 16-17 v när vi började. Tycker att det har varit toppen att köra båda parallelt. Nu har jag inte direkt någon erfarenhet av hundträning innan så för mig har det varit toppen med kurs. En annan fördel är att du får respons på söken samt kan se hur andra hundar jobbar. Vi har även haft en helt toppen instruktör som verkligen tar hänsyn till hunden ålder och egenskaper och anpassar söken därefter. För att inte prata om alla kreativa förlag på hur en kan utveckla söken hemma på träningarna. 


Absolut kan du göra detta hemma själv men för min del så känner jag att mervärdet med att gå kurs har varit stort och väldigt värdefullt 😊 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Vänner med hund/träningkompis nosework (Stockholm)   [1] 31 mar: Sarah831 7 apr: jh82 Nosework - hur är det egentligen?   [1] 18 jun: stinaahedstrom 19 jun: bes Mer frågor om Nosework...   [0] 1 jul: Trevare Nosework... vad gäller   [2] 1 jul: Trevare 5 jul: Trevare Nosework inom- och utomhus   [6] 18 apr: Tabula rasa 19 apr: Tabula rasa Nyfiken på nosework!   [1] 15 mar: MajEst 16 mar: STB K9 nosework tråden!   [1] 6 aug: Charles n B 6 aug: Lucille Nån som håller på med NOSEWORK här?   [9] 6 feb: HUNDraelvan 13 feb: HUNDraelvan K9 nosework ... någon som testat?   [2] 14 jan: Scherzi 14 jan: Kali
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Bolognese | Rottweiler | Jack Russell Terrier | Schäfer | American Staffordshire Terrier | Chihuahua | Golden Retriever
© 1998-2020 Enfinia AB