Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
2 oktober 2019 av filles i övriga hundfrågor (3 svar)
Avel på golden hane

Hej!


Har precis fått ta över en golden retriver hane på 6 år.


Han har jättefin stamtavla, och enligt förra ägaren har han perfekta linjer. Hans föräldrar är välkänds utställnings hundar. 


Undrar hur man går till väga om jag skulle vilja hitta en tik att ta kull på med honom? Vill gärna ha en avkomma från honom.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om filles och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#1 2 oktober 2019 av Ayrin Re: Avel på golden hane

Rasklubben för golen retriever har en hemsida, där kan du hitta info om vad som är önskvärda hälsotest och meriteringar innan avel. Duger din hane så kan de säkerligen tipsa intresserade tikägare om att ni finns till.

Annars är väl tipset att fara på lite utställningar/prov och visa upp hunden, samt den vägen träffa intressanta tikars ägare :).


https://goldenklubben.se/

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#2 2 oktober 2019 av Gurkans Re: Avel på golden hane

"Fin stamtavla" och "fina linjer" är ju en väldigt subjektiv sak. Det en uppfödare tycker är toppenstamtavla, kan en annan tycka är en helt ointressant stamtavla. Alltså är inget av detta ett avelsargument.


Det du ska göra är att börja med att kolla om din hane har gjort de hälsoundersökningar som man ska göra innan avel. Röntgen av höfter och armbågar är ju en självklrhet och resultatet hittar du om du slår upp din hund på SKK Hunddata. Även ögonlysning ska vara gjort och det ska inte vara äldre än ett år vid parningen.


När du har papper på att din fina hane är frisk (observera alltså att röntgenresultat och ögonlysning ska finnas registrerat på SKK HundData, för annars gäller det inte) så är det dags att visa upp honom. Anmäl honom till lite officiella utställningar. Om han är så fin som du tycker, så kommer det nog gå bra för honom och kanske får någon tikägare upp ögonen för honom.


Frestas inte att låna ut honom till vilken tik som helst, utan se till att det endast är avelskombinationer som uppfyller rasklubbens regler för valphänvisning.


Finns det någon uppfödare till din hane som du kan ta kontakt med? Denne kanske kan hjälpa dig i dina avelsplaner?

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#3 2 oktober 2019 av Lona Re: Avel på golden hane

Bra tips från Gurkan!
Tänk också på att kolla resten av släkten vad gäller ärftliga sjukdomar. Främst är det väl HD/ED som gäller på golden, ögonen ska kollas på avelsdjuren men det inte lika vanligt på andra individer. Jag vet inte om det finns gentest för goldens typ av PRA? (Det finns olika typer av PRA, det varierar en del mellan olika raser.)
Beroende på vad din hunds föräldrar har för ögonstatus kan det vara bra att köra ett DNA-test.
När det gäller ledfel så har golden retriever numera index som hjälp i avelsarbetet. Har hunden under 100 så kommer den att försämra rasens ledstatistik rent teoretiskt, har den över hundra kommer den att förbättra statistiken.
Som jag ser det finns det ingen anledning att avla på en individ med sämre än 100 i ledindex såvida man inte har mycket goda skäl.
Kika som sagt också på släktingarnas ledresultat, framför allt syskonens, eventuella avkommor, din hunds egna föräldrar samt deras syskon.
Du hittar såna resultat på SKKs Hunddata och Avelsdata, när det gäller golden kan du även hitta dem på rasdata.nu/golden. Samma info på rasdata men i en mer lättnavigerad varsion. Rasdata ligger dock lite efter vad gäller uppdateringar.


Jag är en sån där Hunddatanörd, jag kan hjälpa dig att kika lite om du vill? Då behöver jag hundens registreringsnummer och/eller stamtavlenamn.


Jag vill också ge dig cred för att du kollar upp det här och inte bara haffar "första bästa tik"!

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Foder till golden retriever?   [3] 26 mar: MyDogMadeMeDoThis 7 maj: Buddhathebud Golden 7 år lösa benbitar i armbåge   [4] 26 mar: victoria22 26 mar: Anneli Mjäll/torr hud hos Golden   [5] 24 mar: nacho piccu 28 mar: nacho piccu 7år golden retriver läsa benbitar i armbåge   [2] 5 mar: victoria22 8 mar: Gurkans Funkar Golden retriever bra ihop med katter?   [21] 27 jan: Tempohästen 23 feb: cio Skaffa Golden retriver som äldre par?   [7] 28 dec: fridajohanna97 5 feb: Dimma Golden doodle ?   [25] 21 okt: snowy 13 mar: snowy Amerikanska Golden Retriever   [3] 24 sep: Natasha 24 sep: Lona Golden 6månader bits   [1] 20 jul: Goldentik2019 21 jul: aenima kennel Golden retriver mörkröd   [2] 7 jun: Bella01 9 jun: Lona
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Rottweiler | Jack Russell Terrier | Chihuahua | Grand Danois | Shetland Sheepdog | Tax
© 1998-2021 Enfinia AB