Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
9 oktober 2019 av anyway i sjukdom & hälsa (8 svar)
Irländsk setter 8 år som inte mår bra

Har en tik på 8 år som är utredd hos vet. Kronisk artros och får dagligen medicin för detta.


Dagtid är ligger hon bara och tittar. hon är sällan eller aldrig intresserad av att gå ut, får gå och hämta henne, koppla och typ släpa ut henne. Väl ute så går hon och kissar etc.


Nattetid däremot... Då väcker hon oss mellan en och tre ggr per natt, står och tutar och tjuter. Vaknar vi inte har hon kissat ner hela hallen och köket på nedervåningen. Rasen ska ju vara glad och sprallig, hon är i stort sett aldrig glad. Vill inte busa med vår andra hund utan bara ligger och glor. Är hon uppe på dagtid så vet hon inte vad hon vill. Ena sekunden ska hon vara ute på lina, så tar det ett par minuter så ska hon in, och sedan upprepas det där hela dagen.


Hon har gått igenom en skilsmässa och bor växelvis med barnen varannan vecka, dessutom har det flyttat hit en fransk bulldogg. Är det pga detta som hon inte mår bra? Är växelvis boende något som är jobbigt för hundar?


Någon annan som upplevt/upplever samma sak?


Som medlem kan du här läsa lite kort info om anyway och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Hortensia
Medlem 2010-01-18
#1 9 oktober 2019 av Hortensia Stackars vovven, jag tänker på demens...

https://www.harligahund.se/5-tecken-pa-att-din-hund-kan-vara-dement/


... men det förändrade beteendet kan förstås ha andra orsaker, som biverkningar av, eller otillräcklig smärtlindring av medicineringen.


Hoppas besvären kan lindras så att tillvaron förbättras för er alla. 


 

Svara på detta inlägg

anyway
Medlem 2019-10-09
#2 9 oktober 2019 av anyway Re: Stackars vovven, jag tänker på demens...

Tack, det hoppas jag med...


Men vet tyckte att hon är för ung för demens, samt att hon inte uppfyller alla symtom.... Det är något annat som inte stämmer....

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#3 9 oktober 2019 av Anneli Re: Irländsk setter 8 år som inte mår bra

Du beskriver att det är och har varit oroligt kring hunden under en tid och det kan givetvis påverka. Är den franska franska bulldoggen och settern vänner? Samma kön eller...?  Måste settern flytta med barnen varannan vecka? Det är kanske rörigt och instabilt i överkant - hundar vill känna sig trygga.


Men det är nog inte enbart hemsituationen som påverkar hunden. Har ni kollat så att livodern inte spökar? en lågintensiv livmoderinflammation som ligger och pyr är oerhört besvarande för en tik - och farlig i förlängningen. Jag och mina flattar träffar nästan varje vecka på en brun labbetik 7-8 år som i ett par års tid bara lunkade slött bakom!! sin matte och husse och backade när mina hanhundar närmade sig. Ville absolut inte traffa dem. Jag påtalade tidigt livmoderproblem för ägarna, som nu äntligen reagerat och i våras opererat tiken. Och ja, det var en svullen livmoder. Hunden är helt annorlunda nu. Livligare mer alert och sällskaplig. Så kolla! Även kissandet kan härledas till livmoderproblem. Ta blodprov och kolla lever och njurar också. Tiken äter ju smärtstillande mot artros så regelbunden koll av leverstatus är ju på sin plats.


För oroliga hundar kan även en s k thundershirt hjälpa. En väst som utövar milt tryck runt bålen vilket är lugnande för hunden. Vetzzo säljer på nätet men en bra zooaffär bör ha den hemma.


Demens vet jag inte riktigt om jag ska tro på, men livmoderproblem och/ eller höga levervärden av medicinering + en orolig hemsituation gör kanske livet jobbigt för din tik.

Svara på detta inlägg

anyway
Medlem 2019-10-09
#4 9 oktober 2019 av anyway Re: Irländsk setter 8 år som inte mår bra

Frallan är min hund sedan tidigare och settern är min mans och hans exfrus. Båda är tikar men min är kastrerad.


Såg ganska snabbt när vi flyttat in att något inte stod rätt till med settern, men då ingen gjorde något tog jag med henne till vet på eget initiativ. Jag bad om full blodstatus, så lever och njurar är kollade. Liksom pyo och UVI etc. Hon fick en riktigt genomkörare just pga att det är så svårt att sätta fingret på vart skon klämmer..


Men samtliga proverna var bra, ingen infektion eller dåliga värden och heller inte pyo eller uvi..


 

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#5 9 oktober 2019 av Lona Re: Irländsk setter 8 år som inte mår bra

Jag tror egentligen inte att det är orsaken, men har ni kollat synen?
Kolla henne gärna även hos en hundfysioterapeut eller liknande, de kan hitta skador och slitage som inte veterinären upptäckt (eller brytt sig om). I synnerhet som hon har artros i tårna så lär hon ha felbelastningar i resten av kroppen eftersom hon har försökt avlasta sina onda tår.
En koll hos hundfysio tycker jag gott att man kan göra emellanåt även på en symtomfri hund, alla individer har små snedheter och skavanker som det är bra att upptäcka i tid så man kan förebygga att det förvärras. De hundar jag har/haft har kollats ca två ggr/år, yngre någon gång årligen.


Får hon någon form av kosttillskott? En del har nästan bättre effekt mot artros än traditionell medicinering men det varierar förstås från hund till hund.

Svara på detta inlägg

anyway
Medlem 2019-10-09
#6 9 oktober 2019 av anyway Re: Irländsk setter 8 år som inte mår bra

Hon ser som en hök!


Hennes beteende finns bara här hos oss, när hon är i andra hemmet sover hon hela nätterna och är glad och pigg, fick jag precis reda på.. kanske är det så att hon inte vill vara här?

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#7 9 oktober 2019 av Anneli Re: Irländsk setter 8 år som inte mår bra

Ja men då vet ju hunden själv hur hennes liv ska vara - hos sin matte och inte flytta runt med barnen när de är vv. Är det så omöjligt att tiken är där på heltid?

Svara på detta inlägg

anyway
Medlem 2019-10-09
#8 10 oktober 2019 av anyway Re: Irländsk setter 8 år som inte mår bra

Precis så jag tänker...


Största problemet är att ingen av matte eller husse tar tag i situationen. Det är bara jag som bryr mig, som tog henne till vet för att något inte stämde. Det här tjutandet på nätterna går mig på nerverna till den grad att jag inte ens tycker om hunden längre... Men oavsett det så ska hunden inte behöva må dåligt...

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Fysisk aktivitet Irländsk varghund 5 mån?   [1] 7 jan: Annahoj13 13 jan: -Aslan pwd- 10 årig setter urinerar när hon är ensam, varför?   [2] 5 nov: Irländsksätter 7 nov: Lena och vildingarna Uppfödare av setter show variant hjälp?   [2] 2 aug: Peo81 10 aug: Gurkans Ny hundägare med 8v irl setter.   [7] 12 sep: Anna77 13 sep: Anna77 10 ÅRig Setter OP/   [3] 16 mar: STB 21 jun: STB Tonåring och irländsk varghund?   [5] 21 aug: linnea mattsson 22 aug: linnea mattsson Skillnad på irländsk och amerikansk?   [0] 15 jul: wheatenterrier Golden setter blandning!   [10] 24 feb: Juliaahedberg 2 aug: Lasse Karlholm Kostnader och tips för Irländsk varghund?   [3] 20 feb: tamirafacius 23 feb: Tess2 Försöker igen! Irländsk röd och vit setter!   [1] 16 sep: virran80 16 sep: Kalla
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Bolognese | Rottweiler | Jack Russell Terrier | Schäfer | American Staffordshire Terrier | Chihuahua | Golden Retriever
© 1998-2020 Enfinia AB