Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
21 oktober 2019 av snowy i övriga hundfrågor (25 svar)
Golden doodle ?

Glad ägare till en vit storpudel pojk på ca 1,5 år. Har haft Golden tidigare. Vill gärna ha en Golden doodle också med min storpudel som far. Hur gör man? Jag blev med på detta forum idag och kan inte mycket om hur jag kan hitta en lämplig golden tik mm.


RMZ


Visby


Som medlem kan du här läsa lite kort info om snowy och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 3 av 3
123

snowy
Medlem 2019-10-21
#21 25 oktober 2019 av snowy Re: Golden doodle ?

om du kommer att träffa en goldendoodle någongång, så kommer du att få svar på alla dina funderingar.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#22 25 oktober 2019 av Lona Re: Golden doodle ?

Tänk dock på en sak angående doodlemixer: de får sällan den där perfekta pälsen som uppfödarna (och många hundägare) vill ge sken av, tvärtom får de något av den j*vligaste pälskombinationen man kan ha som tovar något vansinnigt. Det hjälper knappt att hålla dem snaggade, det tovar lik förbaskat.


Jag kan väl inte säga att jag är särskilt förtjust i poodle-aveln men OM man nu ska mixa en pudel med något så är väl golden ett vettigt val. Tänk dock på att det är lika stor risk att du får respektive ras mest negativa egenskaper som tvärtom.


Kolla på Hund- och Avelsdata hur bland annat ledstatistiken ser ut för släktingarna till båda hundarna. Främst kullsyskon, föräldrar samt mor- och farföräldrar. Jag vet inte vilken typ av PRA pudel har och om det går att gentesta? Pudel har dessutom problem med Addisons sjukdom, jag förstår givetvis att din hane inte har det men det kan vara bra att vänta lite med avel så att eventuell sjukdom hinner visa sig. Kolla även den biten med släktingarna även om folk tyvärr tenderar att hålla tyst med såna saker.


Golden bör bla kolla leder, ögon samt kolla för gd-PRA, det finns gentest för det såvida hunden inte är hereditärt fri som Ayrin(?) skrev.


Sen tycker jag att båda hundarna ska ha gjort MH/BPH, oavsett om det är ren- eller blandrasavel så är det naturligtvis viktigt att hundarna har bra mentalitet (och nej, det märker man inte bara av att träffa dem).


En sak till som många inte tänker på är exteriören. Det kan ju tyckas vara onödigt när man inte ska ställa ut, men det är otroligt viktigt att en hund har en funktionell anatomi. Dels så håller den bättre och OM den skulle bli skadad blir rehabiliteringen betydligt lättare.


Om du hittar en passande tik, se till att ni skriver papper INNAN ni drar igång med parning mm! Du riskerar annars att sitta där utan valp även om det kanske inte gör så mycket när det är hanen man har.


Läs också på hur en parning går till, klantar man sig där så är det risk att hundarna skadar sig rätt rejält.


Med det sagt, störst chans att hitta en tik som verkligen matchar din hane på alla sätt är att välja en pudel. Den perfekta hunden finns som bekant inte och tar du en pudel kan du förhoppningsvis få hjälp både från din hunds uppfödare och rasklubben att hitta en tik som väger upp din hunds brister och tvärtom.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#23 28 oktober 2019 av Ayrin Re: Golden doodle ?
          Re: Golden doodle ?
          

Jag vet inte jag.. men ska man verkligen uppmuntra folk att blanda raser på ett seriöst hundforum? Jag hade gärna sett ett förbud.
Det där med allergivänlig. Hur kan man va så dum att man tror att blandningen pudel och golden blir allergivänlig. Golden är inte allergivänlig. 
förmodligen är det enbart pengar som styr den här marknaden. Folk är beredda att betala så mycket för att dom själva förmodligen kommer att avla på sin hund för att dels kompensera köpet av valpen och dels för att tjäna pengar på detta. 
blanda raser med vilja.... Näe det är jag emot. Varför liksom, varför ska man blanda raser? Ett vettigt svar på det? 

Så länge man avlar på fysiskt och psykiskt sunda hundar av någorlunda matchande raser så tycker jag väl inte att det är något enormt problem med blandrasavel.

Svara på detta inlägg

Sigma
Medlem 2020-03-12
#24 12 mars 2020 av Sigma Re: Golden doodle ?

Hej,


har ni hittat någon golden tik? Annars har vi en jättefin goldendoodle tik som vi gärna skulle vilja para med en pudel, då blir det ju så kallade f1b valpar.
Vi bor i Bergshamra Solna. 


 

Svara på detta inlägg

snowy
Medlem 2019-10-21
#25 13 mars 2020 av snowy Re: Golden doodle ?

KUL! Men ......Snowy just nu kemist kastrerad pga krav på hunddagiset. Jag kommer att flytta till fastlandet inom kort .


Jag hör av mig om ca 6 mån. Är fortfarande intresserat.


Roland Metz


Visby


0703267821

Svara på detta inlägg
Sida 3 av 3
123

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Foder till golden retriever?   [3] 26 mar: MyDogMadeMeDoThis 7 maj: Buddhathebud Golden 7 år lösa benbitar i armbåge   [4] 26 mar: victoria22 26 mar: Anneli Mjäll/torr hud hos Golden   [5] 24 mar: nacho piccu 28 mar: nacho piccu 7år golden retriver läsa benbitar i armbåge   [2] 5 mar: victoria22 8 mar: Gurkans Funkar Golden retriever bra ihop med katter?   [21] 27 jan: Tempohästen 23 feb: cio Skaffa Golden retriver som äldre par?   [7] 28 dec: fridajohanna97 5 feb: Dimma Avel på golden hane   [3] 2 okt: filles 2 okt: Lona Amerikanska Golden Retriever   [3] 24 sep: Natasha 24 sep: Lona Golden 6månader bits   [1] 20 jul: Goldentik2019 21 jul: aenima kennel Golden retriver mörkröd   [2] 7 jun: Bella01 9 jun: Lona
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Schäfer | Chihuahua | Jack Russell Terrier | American Staffordshire Terrier | Eurasier | Cavalier King Charles Spaniel
© 1998-2020 Enfinia AB